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Nancy S. Fuller

Chair, Opinion Committee
Office of the Attorney General
P.O. Box 12548

Austin, Texas 78711-2548

In Re: Request for an opinion on fee exemption for certain license holders
j Dear Ms. Fuller:

This agency is seeking an opinion from you to assist us in the administration of
the Public Accountancy Act, Chapter 901 of the Texas Occupations Code (hereinafter
“Act”). We have a question regarding how to apply a section of the Act conceming the
exemption of specifically identified licensees from a $200 fee increase created by the
~ Texas Legislature in 1991. ‘ :

Section 901.406 of the Act creates a fee increase for all Texas licensees with the
fee going to the state’s general revenue and the foundation school fund. Subsequent fo
the enactment of the fee increase, the legisiature created an exemption from the fee for
employees of the federal government that were restricted by virtue of their employment
from engaging in the practice of public accountancy. This exemption was created by

... the addition -of Section 901.410 of the Act. In 2007, Section 901.410 of the Act was

amended to extend the exemption to employees of the government of another state, or
a municipal or county government. The applicable portion of Section 901 410 (1)

' follows with the added language in italics: -

The fee imposed under Section 901.406 and the additional fee imposed
under Section 901.407 do not apply to a license holder of the federal
government, the government of another state, or a municipal or county
govemment and who is restricted by virtue of that employment from
engaging in the practlce of public accountancy outside the soope of
employment; or..

The question we would like for you to address is the application of the language
“a municipal or county government” to the preceding language “government of another-
~ state”. In applying the exemption, do you believe the legislature in adding the language
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“the government of another state, or a municipal or county government” intended to
restrict the application of the exemption of municipal or county employees fo only those
employees of Texas or does the exemption of municipal or county employees also-
include those municipal or county employees in another state? If the exemption applies
to Texas employees of municipal and county governments, does the exemption aiso
apply to municipal and county governments of all states?

In addition to the above we also have a second issue regarding the application of
municipal governments in this section of the Act.

The enabling legistation of the Brazos River Authority states that it is “a river
authority, a governmental agency, a municipality (emphasis added), and a body politic
and corporate” (Section 8502.001(a) Texas Special District Local Laws). The Brazos
River Authority is not a municipality in the traditional sense as other cities in the state. '

Do you believe that the Texas Legislature intended to exempt employees from
the Brazos River Authority, assuming the employees met all the other statutory
requirements of the Act, from the fee increase exemption provided for in Section
901.410 of the Acit?

| greatly appreciate your help in providing your opinion on these questions.
Please do not hesitate to contact me regarding this opinion request.

Yours very truly,

TEXAS STATE BOARD OF
PUBLIC ACCOUNTANCY

William Treacy %
Executive Director o




