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Re: Request for Attorney General Opinion 11tv-ID 3'1- GR Dear General Abbott: 

In my capacity as Chairman of the Senate Select Committee on Open Government, I 
respectfully request your opinion on the legal questions set out in this letter. This request is 
made pursuant to Section 402.042, TEX. GOV'T. CODE. 

Your response to this letter will help to clarify several questions arising under the Texas 
Open Meetings Act ("TOMA") that are of concern to municipalities and other governmental 
bodies in the district I represent, and throughout the state. 

Scenario One: Press Conference By Member of Governmental Body 

The mayor of a home rule city with a council-manager form of government conducts a 
press conference on an issue relating to city business. The conference is open to and attended by 
the news media. It is televised on the city television channel, which is available to persons with 
basic cable access. The conference is held in a television production room that is large enough 
for media representatives and city personnel, but not large enough to accommodate the public. 

Enough members of the city council are present to constitute a quorum. The mayor 
makes a prepared statement and answers questions from the media. No business is transacted, 
and no action is taken. No other public business is discussed, unless a member of the media asks 
a question related to different city business. 
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Given this situation: 

1. . Assuming the mayor is the only member of the city council speaking, is this a 
meeting within the meaning of TOMA? 

2. If statements are made or questions are answered by more than one member of the 
city council, but not enough members to constitute a quorum, is this a meeting 
within the meaning of TOMA? 

3. If statements concerning public business are made or questions are answered by a 
number of council members that constitutes a quorum, is that a meeting within the 
meaning of TOMA? 

Scenario Two: Luncheon Speech 

The mayor gives a speech to a civic organization at its luncheon meeting. Members of 
the media are invited. Since it is a meeting of a private organization, members of the public do 
not attend unless they are guests of a member or are otherwise invited by the organization. 

Members of the city council are invited, and enough members attend to constitute a 
quorum. As the speaker, the mayor discusses city issues from the past year and other issues that 
the city may face in the future. No other council member speaks, except to converse with 
persons (not other members of the council) at their table. 

Is this a meeting within the meaning of TOMA? 

Scenario Three: Simulation of Crisis/Preparation Exercise 

The city participates in a "crisis simulation exercise" sponsored by a local council of 
governments. The exercise is designed to simulate an emergency event, such as a tornado. 
Other ,area cities, emergency services districts, the county, and the hospital district also 
participate in the exercise. 

Several departments of the city, including the city council, participate in the exercise. No 
formal vote or action is taken, although the council may go through the motions of approving an 
emergency ordinance or a mock proclamation. Matters addressed in this exercise fall within the 
meaning of public business, but in this situation are purely hypothetical. 

1. If a quorum of the city council participates in this exercise, is this a meeting 
within the meaning of TOMA? 

2. Would the answer be different if the exercise were conducted solely by the city, 
rather than by a multi-jurisdictional council of governments? 
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Scenario Four: Political Group/Candidate Forum 

Although a municipality's elections are non-partisan, groups associated with political 
parties and others organized around an issue (such as the environment or taxes) or a geographic 
area (such as a neighborhood) sponsor candidate forums. Some forums are "members only," and 
some are open to the public. At the forums, city council candidates, including incumbents, 
appear before a group's membership, make presentations seeking support and respond to 
questions. The questions and presentations typically involve issues or public business before the 
city councilor that may come before the city council. 

Many candidates for the council, including incumbents, attend these forums as part of 
their campaign activity, but council members do not treat them as part of their official duties. 
Members of the council running unopposed or who are not on the ballot that year may also 
attend, either as members of the sponsoring group or to connect with constituents and maintain 
political ties. 

Given this situation: 

1. If enough council members to constitute a quorum are present at a candidate 
forum at which city business is discussed, is this a meeting within the meaning of 
TOMA? 

2. Is the answer the same if a quorum is reached only when a council member who is 
not a current candidate is present at the forum? 

3. Alternatively, ifno election is pending, and if enough city council members to 
constitute a quorum attend meetings of civic groups and there is discussion of city 
business, does that change the answer to 1 and 2, above? 

Thank you for your attention to this request. 

~ 
J erf Wentworth 
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