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Re: Whether a nonprofit entity that has 
offices on land owned by a municipality may 
restrict the licensed carrying of handguns on 
the property (RQ-0097-KP) 

You explain that in -your county "at least two non-profit agencies ... have offices located 
on land owned" by a city. 1 You further explain that those agencies are the only entities located on 
the specific properties in question, that no governmental offices are located on the properties, and 
that the city "has no authority as to the operation of the non-profit and all decisions are made by 
an independent board of directors." Request Letter at 1. Given these facts you ask whether 
handguns may be prohibited by a nonprofit entity when the entity's offices are located on property 
owned by a city or governmental entity. Id . at 2. You base your questions on section 411.209 of 
the Government Code and sections 30.06 and 30.07 of the Penal Code, and we will address each 
of these provisions in tum. 

The Eighty-fourth Legislature enacted section 411.209 of the Government Code, which 
prohibits state agencies and political subdivisions from providing notice that a licensed handguri 
carrier is prohibited from entry to a location other than those articulated in the Penal Code: 

A state agency or a political subdivision of the state may not provide 
notice by a communication described by Section 30.06, Penal Code, 
or by any sign expressly· referring to that law or to a concealed 
handgun license, that a license holder carrying a handgun under the 
authority of this subchapter is prohibited from entering or remaining 
on a premises or other place owned or leased by the governmental 
entity unless license holders are prohibited from carrying a handgun 
on the premises or other place by Section 46.03 or 46.035, Penal 
Code. 

'Letter from Honorable Lisa Pence, Erath Cty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at I 
(Feb. 11, 2016), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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TEX. Gov'T CODE§ 411.209(a). A state agency or political subdivision found in violation of this 
provision is 'liable for a civil penalty administered by the attorney general. Id. § 41 l .209(b )-(h). 

Relevant to your request, the prohibition in subsection 41 l.209(a) applies only to "a state 
agency or political subdivision of the state." Id. § 41 l.209(a). Section 411.209 does not address 
whether a private entity, including an independent nonprofit entity, may provide notice to license 
holders that the carrying of handguns is prohibited in its offices. If a private entity is operating 
jointly with a governmental entity or has been hired by the governmental entity to perform certain 
governmental functions, fact questions could arise about which entity effectively posted a notice 
prohibiting the carrying of guns. However, under the facts you describe, the private, nonprofit 
entity appears to have an arms-length agreement to lease city property and is not otherwise 
affiliated with the city. See Request Letter at 1. "As a general rule, a lessor relinquishes possession 
or occupancy of the premises to the lessee." Levesque v. Wilkens, 57 S.W.3d 499, 504 (Tex. 
App.-Houston [14th Dist.] 2001, no pet.). In such circumstances, section 411.209 does not apply 
to a city that leases property to a nonprofit entity that provides notice that a license holder carrying 
a handgun is prohibited from entry. As long as the state agency or political subdivision leasing 
the property to the nonprofit entity has no control over the decision to post such notice, the state 
agency or political subdivision lessor would not be the entity responsible for the posting and would 
therefore not be subject to a civil penalty under section 411.209. See TEX. Gov'T CODE 
§ 41 l.209(a). 

Whether sections 30.06 and 30.07 of the Penal Code make it an offense for a person 
carrying a handgun to enter property leased by a nonprofit entity from a state agency or political 
subdivision is a separate question. See Request Letter at 1. Subsections 30.06(a) and 30.07(a) 
make it an offense for a license holder to carry a handgun, either concealed or openly, "on property 
of another without effective consent," when the license holder "received notice that entry on the 
property by a license holder ... was forbidden." TEX. PENAL CODE §§ 30.06(a), .07(a). 
Subsections 30.06(e) and 30.07(e) create exceptions to the application of those sections if "the 
property on which the license holder ... carries a handgun is owned or leased by a governmental 
entity and is not a premises or other place on which the license holder is prohibited from carrying 
the handgun under Section 46.03 or 46.035." Id.§ 30.06(e); see id.§ 30.07(e). We must therefore 
determine whether these exceptions to the offenses apply to property that is owned by a 
governmental entity but leased to a private, nonprofit organization. 

When the Legislature enacted subsection 30.06(e), its stated focus was on local 
governmental entities that were prohibiting concealed handguns from public places. See House 
Research Org., Bill Analysis, Tex. S.B. 501, 78th Leg., R.S. (May 9, 2003) at 4 ("A city's ban on 
concealed handguns in public buildings could make it needlessly difficult for a person lawfully 
carrying a concealed handgun to perform necessary tasks such as paying a utility bill or renewing 
a car registration."). Nothing in the text of the statute itself nor in the legislative history suggests 
that the Legislature considered whether private entities that leased property from a governmental 
entity were required to allow the carrying of handguns on the property that they lease. The fact 
that the Legislature created a civil penalty in section 411.209 of the Government Code only for 
state agencies and political subdivisions provides some contextual support for the idea that the 
Legislature may not have intended to require private lessees of governmental property to allow 
handguns on that property. See TEX. Gov'T CODE§ 41 l.209(a). 
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Nevertheless, when construing statutes, courts recognize that the words the Legislature 
chooses are "the surest guide to legislative intent." Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., 
Inc., 996 S.W.2d 864, 866 (Tex. 1999). When possible, courts will discern legislative intent from 
the plain meaning of the words chosen, and only when words are ambiguous will courts "resort to 
rules of construction or extrinsic aids." Entergy Gulf States, Inc., 282 S.W.3d 433, 437 (Tex. 
2009). The plain language of subsections 30.06(e) and 30.07(e) make an exception ifthe property 
on which the license holder carries a gun "is owned or leased by a governmental entity." TEX. 
PENAL CODE§§ 30.06(e), .07(e). These statutes make no exception to that exception for property 
owned by a governmental entity but leased to a private entity, and to conclude that carrying a 
handgun on such property is prohibited would therefore require reading language into the statute 
beyond what the Legislature included. See Entergy Gulf States, Inc., 282 S.W.3d at 443 (noting 
that courts "refrain from rewriting text that lawmakers chose"). Thus, a court would likely 
conclude that a license holder carrying a handgun on property that is not a premises or other place 
from which the license holder is prohibited from carrying under sections 46.03 or 46.035 of the 
Penal Code and that is owned by a governmental entity but leased to a private entity is excepted 
from the offenses in 30.06(a) and 30.07(a).2 

2Such a conclusion would not necessarily preclude a private entity's claim for civil trespass. "Generally, an 
owner of realty has the right to exclude all others from use of the property[.]" Severance v. Patterson, 370 S.W.3d 
705, 709 (Tex. 2012). "[E]very unauthorized entry upon land of another is a trespass[,] even if no damage is done 
or injury is slight." Coastal Oil & Gas Corp. v. Garza Energy Tr., 268 S.W.3d I, 12 n.36 (Tex. 2008) (quotation 
marks omitted). Thus, while criminal enforcement may not be available, we find no authority that prohibits the 
private entity from restricting entry onto that leased property for individuals carrying handguns. 
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SUMMARY 

Section 411.209 of the Government Code creates a civil 
penalty for a state agency or a political subdivision that provides 
notice that a license holder carrying a handgun is prohibited on 
property owned by the governmental entity unless carrying a 
handgun in such locations is expressly prohibited under the Penal 
Code. Section 411.209 applies only to a state agency or political 
subdivision of the State and does not address whether a private 
entity, including an independent nonprofit entity, may provide 
notice to license holders that the carrying of handguns is prohibited 
in the private entity's offices. As long as the state agency or political 
subdivision leasing the property to the private entity has no control 
over the decision to post such notice, the state agency or political 
subdivision lessor would not be the entity responsible for the posting 
and would therefore not be subject to a civil penalty under section 
411.209. 

A court would likely conclude that a license holder who 
carries a handgun on property that is owned by a governmental 
entity but leased to a private entity and that is not a premises or other 
place from which the license holder is prohibited from carrying a 
handgun under sections 46.03 or 46.035 of the Penal Code is 
excepted from the offenses in subsections 30.06(a) and 30.07(a) of 
the Penal Code. 
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