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ALL TEXANS ARE ENTITLED TO FREEDOM OF 

SPEECH AND PROTECTION FROM MISUSE OF 

TAXPAYER RESOURCES. 

IT IS A CORE VALUE OF TEXAS’ CONSTITUTION 

THAT “[E]VERY PERSON SHALL BE AT LIBERTY 

TO SPEAK, WRITE OR PUBLISH HIS OPINIONS 

ON ANY SUBJECT, BEING RESPONSIBLE FOR 

THE ABUSE OF THAT PRIVILEGE.”1 EDUCATORS 

AND SCHOOL BOARD MEMBERS DO NOT LOSE 

THEIR FREEDOM OF SPEECH MERELY BECAUSE 

THEY ENTER PUBLIC SERVICE;2 HOWEVER, THAT 

FREEDOM OF SPEECH DOES NOT EXTEND TO THE 

USE OF PUBLIC OFFICE AND PUBLIC RESOURCES 

TO EXPRESS AN OPINION.3 IT IS ALSO A CORE 

VALUE OF THE TEXAS CONSTITUTION THAT 

TAXPAYER RESOURCES CANNOT BE USED 

FOR THE BENEFIT OF PRIVATE INDIVIDUALS—

INCLUDING POLITICAL CANDIDATES.4

1	  Tex. Const. art. I, § 8.
2	  Phillips v. City of Dall., 781 F.3d 722 (5th Cir. 2015) (noting that public 
employers cannot force employees to relinquish constitutional rights, but 
explaining that government interests may be balanced against free speech 
interests).
3	  See generally, Walker v. Tex. Div., Sons of Confederate Veterans, 135 S. Ct. 
2239 (2015); Bullock v. Calvert, 480 S.W.2d 367 (Tex. 1972).
4	  See Tex. Const. art. III, § 52(a); Tex. Atty. Gen. Op. LO-97-077 (1997).

PUBLIC SCHOOLS PLAY IMPORTANT ROLES IN 	

TEXAS ELECTIONS.

“Political liberty is the bedrock of our democracy, and the 

right of citizens to choose their public officials and political 

associations is deeply rooted in our constitutional firmament.”5

To that end, the Texas Legislature directs public schools to 

prepare “students to be thoughtful, active citizens.”6 School 

districts must offer a required curriculum in government,7 and 

school districts are empowered to register students to vote, 

promote civic engagement, and allow high school students to 

serve as early voting clerks.8 In addition, high school principals 

serve as deputy voter registrars and “distribute an officially 

prescribed registration application form to each student 

who is or will be 18 years of age or older during that year.”9 

Principals may assist in completing the forms and review the 

applications for completeness.10 School buildings throughout 

Texas also function as polling locations.11

Thus, school districts and educators are empowered to 

play a vital role in the functioning of our republican form of 

government.

5	  King St. Patriots v. Tex. Democratic Party, 521 S.W.3d 729, 731 (Tex. 2017).
6	  Tex. Educ. Code § 4.001(b).
7	  Id. § 28.002(a)(1)(D).
8	  Tex. Elec. Code § 13.046; Tex. Educ. Code § 25.087.
9	  Tex. Elec. Code § 13.046(a), (d).
10	  1 Tex. Admin. Code § 81.7(d)(2)(C)(i)‒(ii).
11	  See Tex. Elec. Code § 43.001 et. seq.



TEXAS LAW PROHIBITS ELECTIONEERING BY 

TEXAS SCHOOL DISTRICTS

The Legislature creates and empowers school districts. 

School boards have “the exclusive power and duty to govern 

and oversee the management of the public schools of the 

district,”12 but districts are limited in what they may do when it 

comes to elections. “Notwithstanding any other law, the board 

of trustees of an independent school district may not use state 

or local funds or other resources of the district to electioneer 

for or against any candidate, measure, or political party.”13

Moreover, school districts must not only be good stewards 

of taxpayer monies, but abide by legal restraints in spending 

public funds. Specifically, the Texas Constitution prohibits 

school districts from granting “public money or thing of value 

in aid of, or to any individual . . . whatsoever.”14 

In addition, “[a]n officer or employee of a political subdivision 

may not knowingly spend or authorize the spending of 

public funds for political advertising.”15 Moreover, “[a] public 

servant commits an offense if, with intent to obtain a benefit 

or with intent to harm or defraud another, he intentionally 

or knowingly . . . misuses government property, services, 

personnel, or any other thing of value belonging to the 

government . . . .”16 This is a statewide principle.17 Those that 

violate these provisions are guilty of a crime.18

12	  Tex. Educ. Code § 11.151(b); see Tex. Const. art. VII, § 1.
13	  Tex. Educ. Code § 11.169.
14	  Tex. Const. art. III, § 52(a); Edgewood Indep. Sch. Dist. v. Meno, 917 S.W.2d 
717, 740 (Tex. 1995).
15	  Tex. Elec. Code § 255.003(a).
16	  Tex. Pen. Code § 39.02.
17	  Tex. Gov’t Code § 556.004; Whether a Legislator May Use State Comput-
er Equipment and Employees to Make Entries About Personal or Political 
Business on A Computer Schedule, and Whether a State Employee May 
Conduct Transactions Involving Officeholder Contributions and Expenditures, 
EAO-172 (1993).
18	  Tex. Elec. Code § 255.003(c); Tex. Pen. Code § 39.02.

Therefore, while school districts have a role in elections, 

they must be careful to ensure that they do not engage 

in electioneering or the expenditure of public funds in an 

unconstitutional manner.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Many public servants, like school administrators and teachers, 

are engaged in civics and politics in their communities. 

However, those that work for schools must be ever-mindful of 

the limitations the law places upon them when they are on the 

job. The following Frequently Asked Questions are designed 

to shed light on what is and is not proper.

MAY A SCHOOL OR DISTRICT TRANSPORT 

EMPLOYEES OR STUDENTS TO OR FROM 

POLLING PLACES?

No. Absent some form of educational purpose in providing 

students transportation to the polling locations, that form 

of transportation serves no public purpose of the school 

district and violates the parameters of Texas law.19 The goal 

of promoting a culture of voting or civil engagement among 

students is not such an educational purpose.

19	  Tex. Const. art. III, § 52(a); Tex. Elec. Code § 61.001. See generally Tex. Atty. 
Gen. Op. KP-0177 (2018). 



I AM A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE. MAY I GO 

VOTE DURING NORMAL BUSINESS HOURS?

Check with your district. State employees have “sufficient time 

off, without a deduction in salary or accrued leave, to vote in 

each national, state, or local election.”20 Your district may have 

a similar policy.

MAY A SCHOOL DISTRIBUTE OR POST CAMPAIGN 

OR POLITICAL MATERIALS ON SCHOOL OR 		

DISTRICT GROUNDS?

A school or class might examine or discuss a particular 

political race or measure for educational purposes, and when 

it does so, viewing or disseminating political materials may not 

be considered electioneering so long as all sides of an issue, 

or all candidates involved, are equally and fairly discussed, 

demonstrating no clear or implied favoritism or preference.21 

However, using school resources to promote particular 

candidates, measures, or political parties may constitute the 

type of electioneering prohibited by law.

MAY SCHOOL DISTRICT EMPLOYEES ACTIVELY 

PARTICIPATE IN POLITICS AND POLITICAL 

CAMPAIGNS?

Yes, but only on your personal time and you may not use 

district resources to do so. Most school districts have 

guidelines and policies regarding appropriate speech and 

workplace conduct, and you should be familiar with those 

limitations.22 

20	 Tex. Gov’t Code § 661.914.
21	  Texas law prohibits school districts from electioneering “for or against 
any candidate, measure, or political party,” so the best course of action is to 
refrain from posting campaign or political materials on or around school or 
district property.  Tex. Educ. Code § 11.169.
22	  Texas law prohibits school districts from electioneering “for or against 
any candidate, measure, or political party,” so the law requires that any elec-
tioneering activity you engage in is on your own personal time, and not on 
school time or using school resources.  Id.

MY SCHOOL DISTRICT HAS OFFICIAL 

ACCOUNTS ON FACEBOOK, TWITTER, AND 

OTHER SOCIAL MEDIA SITES. MAY THEY SHARE 

ELECTIONEERING COMMUNICATIONS THROUGH 

THOSE PLATFORMS?

No. School districts may use a variety of mediums of 

communication, but that does not alter whether the 

communication violates the prohibition against electioneering. 

Using the district’s official Facebook, Twitter, or other social 

media account is not different than using the district’s or 

school’s letterhead. Not only are you using a resource that 

belongs to the district, you are unlawfully electioneering on 

behalf of the district or school.

I AM AUTHORIZED TO MANAGE OR OTHERWISE ADD 

CONTENT TO MY SCHOOL OR DISTRICT’S OFFICIAL 

SOCIAL MEDIA ACCOUNTS. THOUGH WE DO NOT 

PRODUCE, COPY, OR FORWARD ELECTIONEERING 

COMMUNICATIONS, MAY THE SCHOOL 

DISTRICT MERELY “LIKE” CERTAIN POLITICAL OR 

ELECTIONEERING COMMUNICATIONS WITHOUT 

VIOLATING TEXAS LAW?

No. A school or district’s use of a particular medium of 

communication does not alter whether the communication 

violates the prohibition against electioneering. The “like” is a 

common expression on social media today and will generally 

draw the content into your stream of communications so that 	

others that follow you can see it too.23 Thus, the “like” permits 

23	  See, e.g., What does it mean to “Like” something?, https://‌www.facebook.
com/‌help/‌110920455663362 (“Clicking Like below a post on Facebook is an 
easy way to let people know that you enjoy it without leaving a comment. 
Just like a comment, the fact that you liked the post is visible below it. .  .  . 
A story will be posted on your timeline that you liked your friend’s video.”); 
How to like a Tweet or Moment, https://‌help.twitter.com/‌en/‌using-twitter/‌lik-
ing-tweets-and-moments (“Likes are represented by a small heart and are 
used to show appreciation for a Tweet or a Moment. You can view Tweets an ac-
count has liked from their profile page by clicking or tapping into the likes tab.”).



a social media user to redistribute content without having 

to copy and paste that content. If communicating through 

the district’s official social media account is akin to using 

the district’s or school’s letterhead, “liking” an electioneering 

communication on the district’s official social media account 

is akin to dropping a political flyer into an envelope containing 

an official district communication. Thus, a court would likely 

find you are not only using a resource that belongs to the 

district, you are unlawfully electioneering on behalf of the 

district or school.

I AM AUTHORIZED TO MANAGE OR OTHERWISE 

ADD CONTENT TO MY SCHOOL OR DISTRICT’S 

OFFICIAL SOCIAL MEDIA ACCOUNTS. MAY 

CONTENT THAT I POST OR “LIKE” INCLUDE 

THIRD-PARTY WEBSITES?

Yes, so long as the communication is neutral in terms of its 

content or the content to which it links. To link to a website or 

social media account containing a political message without 

simultaneously linking to other websites or social media 

accounts containing countervailing political messages can be 

“electioneer[ing] for or against any candidate.”24 Alternatively, 

to link only to the Twitter handle of the Texas Republican 

Party without simultaneously linking to the Twitter handle 

of the Texas Democratic Party (and other parties), may be 

“electioneer[ing] for or against any . . . political party.”25 When 

linking to other third-party websites or social media accounts, 

the district must be careful to ensure that they are not 

partisan or “for or against any candidate, measure, or political 

party.”26 Oftentimes, certain organizations or groups may feign 

neutrality, but provide or link to resources that only support 

certain candidates, parties, or political points of view. Unless 

you comprehensively vet every possible third-party link, its 

resources, sponsors, and other aspects to guarantee 

24	  Tex. Educ. Code § 11.169.
25	  Id.
26	 Id.

neutrality, the safest form of third-party links regarding 

elections will be government-sponsored (Secretary of State, 

Elections Administrators, etc.).

I AM A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE AND WANT TO 

DISTRIBUTE ELECTIONEERING COMMUNICATIONS 

VIA MY PERSONAL EMAIL AND SOCIAL MEDIA? AM I 

ALLOWED TO DO SO?

Yes, so long as you do it on your personal time, the account or 

social media platform you use is exclusively personal and not 

otherwise used for or identified with official business or district 

purposes. You should also comply with any policies that your 

district may have about social media use and content. For 

example, if you are the Superintendent of Texas ISD, and your 

Twitter handle is @TexasISDSuperintendent, the distribution 

of electioneering communications may be attributable to you 

in your official capacity and that of the Texas ISD. This is so 

even if you believe you personally own the Twitter account, as 

there is no reasonable way for the public to know that you are 

distributing personal messages rather than official ones.27

I AM A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE AND 

FREQUENTLY RECEIVE POLITICAL EMAILS 

FROM CANDIDATES AND PUBLIC INTEREST 

ORGANIZATIONS. MAY I SHARE THOSE 		

WITH OTHERS?

Yes, so long as you do it on your personal time, you use an 

email or social media platform that is exclusively personal 

and not used for official business or district purposes, and 

you comply with any policies that your school district may 

have about social media use and content. You may run afoul 

of Texas’ anti-electioneering laws when you spread political 

and campaign material in your official capacity, or during 

regular business hours. Moreover, you may inappropriately 

27	  A social media communication from an account that appears to be from 
a public employee is unlikely to receive First Amendment protection from 
legal scrutiny. See, e.g., Pickering v. Bd. of Educ., 391 U.S. 563 (1968). For this 
reason, for example, public servants maintain official Twitter accounts for 
their public offices, as well as separate personal Twitter accounts. 



use taxpayer resources for private political purposes 

if you send electioneering messages such as political 

endorsements through your school district’s email system. 

Like many government employees, you may receive political 

or campaign emails on your official school district email 

account. If you want to share this message with others, you 

should forward it to your personal email and then, from your 

personal email, on your own private time, you may share with 

others that you want to see your message. Make sure you do 

not send the message to others on their official school district 

email. Even if you send an email from your personal account, 

if you send it to others on their official email, you may still be 

appropriating district resources for political purposes.

AS A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE, I GENERALLY 

ONLY CARE ABOUT LOCAL ELECTIONS 

(PARTICULARLY SCHOOL BOARD ELECTIONS) 

AND DO NOT USUALLY GET INVOLVED IN 

STATEWIDE OR OTHER POLITICAL RACES. 

SINCE LOCAL ELECTIONS AFFECT MY SCHOOL 

DISTRICT, AND PERHAPS EVEN MY JOB, MAY I BE 

MORE INVOLVED IN THOSE ELECTIONS WITHOUT 

VIOLATING TEXAS LAW?

Texas law on electioneering and misappropriating district 

resources does not distinguish between national, state, or 

local matters. The restrictions are equally applicable to all.

AS A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE, MAY I 

ORALLY DISCUSS POLITICAL CAMPAIGNS AT 

STAFF MEETINGS OR AROUND THE SCHOOL?

Official meetings (e.g., staff meetings, mandatory meetings) 

represent the official business of the school district and must 

adhere to the same requirements as written communications. 

Casual conversations between colleagues in the break room, or 

in other informal settings, are permissible. Your employer may 

have other policies that limit the nature of communications at 

work, especially for those in supervisory positions.

AS A SCHOOL DISTRICT EMPLOYEE AND 

MANAGER, MAY I MAKE IT CLEAR TO MY 

EMPLOYEES WHICH CANDIDATES OR PARTIES 

I WANT THEM TO VOTE FOR WHILE USING 

DISTRICT TIME AND EMAIL, SO LONG AS I DO NOT 

MENTION A PARTICULAR CANDIDATE’S NAME?

No. Texas law prohibits communications endorsing a particular 

candidate or group of candidates, even if the government 

employee does not mention the specific candidate by name. 

An example of such prohibited communication would be 

one where the communication avoids using the candidate 

or group’s name, but instead uses “magic words” or “catch 

phrases” to make clear which candidate or group is being 

endorsed. If your political endorsement is sufficiently clear, it 

does not matter whether you say “do not vote for the X party” 

or whether you list the candidates out by name. Both types of 

communications are unlawful.
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