
Tnrc ATTOEWEY GENER,\L 
OF TEXAS 

September 30, 1988 

Honorable Carlos Valdez 
Nueces County Attorney 
Nueces County Courthouse 
901 Leopard, Room 206 
Corpus Christi, Texas 78401-3680 

Dear Mr. Valdez: 

You ask: 

Lo-88-112 

1. Do the provisions of the County 
Purchasing Act (Local Government Code, 
sections 262.021 et sea.) apply to purchases 
made with funds generated by forfeitures 
under section 5.08 of Article 4476-15 
V.A.T.C.S? 

2. Are the funds generated by forfeitures 
under section 5.08 of Article 4476-15 
V.A.T.C.S. required to be deposited in the 
county depository established.pursuant to the 
authority expressed in sections 116.002 & 
secl. of the Local Government Code? 

Section 5.08(f) of article 4476-15, V.T.C.S., provides 
in pertinent part: 

All money, securities, certificates of 
deposit, negotiable instruments, stocks, 
bonds, businesses or business investments, 
contractual rights, real estate, personal 
property and other things of value, and the 
proceeds from the sale of an item described 
in this subsection that are forfeited to the 
seizinc auencies of the state or an auencv or 
office of a oolitical subdivision of the 
state authorized bv law to emolov oeace 
officers shall be deoosited in a soecial fund 
to be administered bv the seizina aaencies or 
office to which thev are forfeited. Except 
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as otherwise provided bv this subsection. 
expenditures from this fund 
solely for the investigation 
violations of the criminal 
state. (Emphasis added.) 

The County Purchasing Act, which 

shall be used 
of any alleged 
laws of this 

is codified at section 
the Local Government 262.021 through section 262.034 of 

Code, requires competitive bidding for many county purchas- 

l%S. 
It places the commissioners court in charge of awarding 

In Attorney General Opinion JM~678 (1987), it was 
concluded that the Yspecial fund" established by section 
5.08(f) of article 4476-15 is to be administered by the law 
enforcement office or agency of a political subdivision and 
not by its governing body. 
JM-738 (1987). 

See Attorney General Opinion 

In Attorney General Opinion JM-783 (1987) this office 
was asked whether the bidding procedures of the County 
Purchasing Act applied to purchases made for the operation 
of the county jail. The opinion noted that while article 
5116, V.T.C.S., designates the sheriff as the keeper of the 
jail, the commissioners court as the governing body is 
liable for the expense of the jail and the safekeeping of 
the prisoners. Me concluded that the County Purchasing Act 
is applicable to purchases made for the ~jail. 

In Attorney General Opinion JM-783, we further noted 
that there are instances where purchases may be.made without 
regard to such act. The opinion stated: 

There are instances where a county officer 
may make expenditures at the sole discretion 
of the official. For example, within the 
limits set out in article 53.08 of the Code 
of Criminal Procedure, fines derived from the 
collection of hot checks, are expendable at 
the sole discretion of county attorneys, 
criminal district attorneys, and district 
attorneys. Attorney General Opinion Nos. 
JM-313 (1985); MM-439 (1982). Expenditures 
from funds generated by forefeitures [sic] 
under section 5.08 of article 4476-15, 
V.T.C.S., are administered by the seizing 
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agencies or the office to which they are 
forfeited.'1 

Attorney General Opinion JM-783 (1987), at 5. 

The provisions of the County Purchasing Act do not 
apply to purchases made with funds generated by forfeiture 
under section 5.08 of article 4476-15. 

In your second question you ask if the proceeds from 
the sale of items forfeited under section 5.08 of article 
4476-15 are required to be deposited in the county 
depository. 

Chapter 116 of the Local Government Code sets out the 
procedure for the selection of a county depository by the 
commissioners court and provides that ~a11 funds held by a 
county officer shall be deposited in the designated county 
depository. Section 116.002 states: 

(a) This chapter applies to money 
collected or held by a district, county, or 
precinct officer in a county and by the 
officers of a defined district or subdivision 
in the county, including the funds of a 
municipal or quasi-municipal subdivision or 
corporation that has the power to select its 
own depository but has not done so. The 

'money shall be deposited under this chapter, 
and the money shall be considered in ~fixing, 
and is protected by, a county depository's 
bond. 

Attorney General Opinion H-1185 (1978) stated that then 
article 2549, V.T.C.S. (now section 116.002 of the Local 
Government Code), requires that all funds held by a county 
officer in an official capacity, including trust funds, must 
be deposited in the county depository. Since the funds 
generated by forfeitures under section 5.08 of article 
4476-15 are held by the district, county, or precinct 
officer in the county to which they are forfeited in an 

1. Both articles 53.08 and section 5.08 of article 
4476-15 limit expenditures of funds generated by the sale of 
forfeited items to purposes set forth in the respective 
statutes. 
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official capacity,L it follows that such funds must be 
deposited in a county depository. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 

Prepared by: Tom G. Davis 
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