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Dear Senator Whitmire: 

You have requested our opinion regarding the eligibility of a salaried police officer 
of the City of Houston to serve simultaneousiy as a paid commissioner for the City of 
Galena Park.’ You indicate that the individual in question was elected City Commissioner 
of GaJena Park in March, 1992, and that at the time of his election he was employed as a 
police officer in Houston. He continues to hold both positions. 

With certain exceptions not applicable here,2 article XVI, section 40, of the Texas 
Constitution prohibits a person from holding, at the same time, “more than one civil office 
of emolument.” Prior to our recent decision in Attorney General Opinion DM-212 
(1993), this office had consistently held that, as a matter of law, a municipal police officer 
holds a “civil office” for purposes of article XVI, section 40.3 As a result of Attorney 
General Opinion DM-212, a municipal police officer no longer ipso f&to holds an 
“office.” Whether a particular individual, by virtue of that position, holds an “office” 
depends upon whether he thereby exercises “any sovereign function of the 
government, largely independent of the control of others.” Such a determination 
necessarily raises questions of fact which cannot be addressed in the opinion process. We 
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can say, however, that, under ordinary circumstances, a municipal police officer performs 
his duties under the direction and control of others, and thus, does not hold an “office.“4 

Another impediment to the simultaneous holding of two positions is the common- 
law doctrine of incompatibility. That doctrine prohibits one individual from occupying 
“two offices where one office might thereby impose its policies on the other or subject it 
to control in some other way.” Attorney General Opinion JM-129 (1984). As this office 
said in Attorney General Opinion JM-1266 (1990) at 4: 

the “conflicting loyalties” type of incompatibility. has never been 
held to apply to a situation in which one position is an office and the 
other an employment. [Emphasis in original.] 

In our opinion, this conclusion is sound, and there appears to be no discernible 
reason for extending the “confhcting loyalties” doctrine to include a situation in which one 
position is an office and the other is an employment. Accordingly, under the 
circumstances you have described, if the municipal police officer does not thereby occupy 
an “office” for purposes of article XVI, section 40, neither is he in contravention of the 
common-law doctrine of incompatibility by simultaneously holding the two positions. If 
on the other band, his police duties are such that they elevate him to the status of “officer,” 
his dual employment may perforce be said to violate both article XVI, section 40, and the 
common-law doctrine of incompatibility. 

SUMMARY 

A municipal police officer is not as a matter of law prohibited 
6om serving as an elected commissioner of another city in the same 
county. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin’ 1 

Deputy Chief 
Opinion Committee 

4Article XVI, section 40, also provides that “[#ate employees or other individuals who receive 
all or pat of their compensation either directly or indkctly from funds of the State of Texas and who are 
not State officers” may serve “as members of the governing bodies” of, i&r alio, “cities [and] towns.” 
Municipal police officem do not, however, receive any portion of their compensation “from funds of the 
State ofTexas.” 


