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Dear Mr. Driscoll: 

You ask whether Harris County should be reimbursed for the audit services 
performed by the Harris County Auditor for the Harris County Department of Education 
pursuant to V.T.C.S. article 2919g-1.1 You say, and we assume for purposes of this 
opinion, that the Harris County Department of Education (hereitta%r “the department”) is 
a “board of county school trustees” or “county board of education” within the provisions 
of chapter 17 of the Education Code. Section 17.21 of that code provides that county 
school trustees or a county board of education constitutes “a body corporate,” which may 
acquire and hold property, sue and be sued, accept donations, etc. Thus, although 
geographically coextensive, the department is a political entity distinct t?om Harris 
county. 

Article 2919g-1, the subject of your request, provides for the rendition of audit 
services by a county auditor to a county department of education as follows: 

Section 1. In any counties having a population of two million 
(2,000,OOO) or more according to the last preceding Federal Census, 
the county auditor is hereby authorized and required to audit all 
books, accounts, reports, vouchers, and other records relating to all 
tunds handled by the county department of education. The results of 
such audit shall be made public by the county auditor. 

Sec. 2. The county auditor of any county to which this Act 
applies shall, as soon as practicable, audit all such books, accounts, 
reports, vouchers and other records of the county department of 

*See Tex. Educ. Code Aux. Laws entry for article 2919g-1. These provisions were adopted in 
1%3 to apply to counties of 1,200,tXW population or more, and amalcd in 1971 and 1981 so as to apply 
to aunties of 1,500,000 or INIT and 2,ODLI,OOO or more, rqcctivcly. Acts 1%3,58th Leg., ch. 87; Acts 
1971,62d Leg., ch. 542,s 113; Acts 1981,67th Leg., ch. 237.8 82. 
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preceding audit made of such books, accounts, reports, vouchers, 
and other records by a county auditor of said county. The counry 
auditor shalI be reimbursedfrom the funds of the county akputment 
of education for all epenses incurred in performing the firsr audit. 
Thereafter, the county auditor shall audit such books, accounts, 
reports, vouchers and other records of the county department of 
education as often as is necessary to keep himself informed of the 
condition thereof, but in no case shall the interval between such 
audits exceed one (1) year. 

Sec. 3. The county auditor of any county to which this Act 
applies shall set up such methods and procedures as are necessary to 
conduct audits effectively. The county department of education shall 
comply with such methods and procedures for facilitating audits as 
determined by the county auditor. 

Sec. 4. This Act shall not be wnstrued as precluding other 
government agencies or independent auditors from auditing certain 
timds handled by county departments of education, in counties to 
which this Act applies, in addition to the audit by county auditors as 
provided for herein. 

Sec. 5. [Severability] 

Sec. 6. All laws and parts of laws in conflict with the provisions 
of this Act are repealed to the extent of such contlict only. 

Sec. 7. Emergency clause] 

Acts 1981,67th Leg., ch. 237, 5 82 at 580-81 (emphasis added). 

That article 29198-l expressly provides that the expenses of the tirst audit of the 
education department, which the county auditor is directed thereunder to make, are to be 
reimbursed by the department, suggests that subsequent audits thereunder, for which no 
provision for reimbursement is made, require no such reimbursement. You argue however 
that the provision in article TIT, section 52 of the state wnstitution, that “the Legislature 
shall have no power to authorize any county, city, town or other political corporation or 
subdivision of the State to. . grant public money or thing of value in aid of, or to 
any. . wrporatio~“z would preclude the services of the county auditor under article 
2919g-1 from being rendered without adequate compensation. You note that the term 
“corporation” in article 3, section 52, has consistently been held to include public 

sArticle III, section 52 provides for various exceptions to the quoted pmhibitioa, none of which, 
however, arc applicable here. 
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corporations. See, e.g., Harris Counry Flood Control Dist. v. Mann, 140 S.W.Zd 1098 
(Tex. 1940). 

A brief submitted on behalf of the department here focuses as well on the article 
III, section 52 issue, pointing out that its prohibition on gratuitous transfers does not apply 
where the transfer serves a legitimate public purpose of the transferring entity. See 
Attorney General Opinion IM-1229 (1990) (and authorities cited there). It acknowledges 
that, with regard to the provision of audit services at issue here, “there is no detlnitive 
articulation of the public purpose that is sought to be achieved.” The brief suggests, 
however, that the wunty purpose accomplished is the “independent oversight of the fiscal 
integrity of the county department of education” by the county “as representative of the 
local taxpayers.” We are not persuaded that such oversight on behalf of local taxpayers 
constitutes a legitimate county purpose such as to overcome the article III, section 52 
prohibition on gratuitous transfers. 

Except to the extent it might be inferred from article 2919g-1 itself, we find no 
indication in the constitutional or statutory provisions governing counties that ~the fact that 
the territory of a distinct taxing unit falls within county territory makes the affairs of the 
former the business of the latter. Although various statutes provide for the county 
auditor’s performing services for special districts with territory overlapping the county’s, 
those provisions generally call for such districts’ compensating the auditor for the services 
rendered. See, e.g., Water Code 5 61.174 (accounting services for certain navigation 
districts) and other provisions cited in 35 D. BROOKS, COU~ITY AND SPECIAL DISTRlCr 
LAW 5 19.16 (Texas Practice 1989). 

It might be argued that article 2919g-1, in directing the county auditor to perform 
the services in question without providing for compensation, itself extends the scope of 
wunty purposes to include the provision of such services, thereby avoiding the article III, 
section 52 problem. Indeed, counties have been described as “agents of the state” and 
“creatures of the legislature” to which, subject to constitutional limitation, the legislature 
may assign authority and duties as it sees fit. See Ci@ of Guheston v. Posnuins@, 62 
Tex. 118 (1884); Reeves v. Pecos County 7 S.W. 54 (Tex. 1887). However, if the 
legislature simply by providing in a legislative act for a donation by a county, could 
thereby bring such a donation within the county purpose exception to the article III, 
section 52 prohibition on donations, section 52 would be a nullity, with respect to counties 
at least, and despite its language that “the legislature shall have no power . .* In Mann, 
140 S.W.Zd 1098, the supreme court ruled invalid under article III, section 52, acts of the 
legislature which authorized Harris County to “supplement from its general tind” funds of 
a distinct entity, the Harris County Flood Control District. We think that article 29298-1, 
if construed to require the county auditor to donate services to the department here, 
would operate in a manner indistinguishable for purposes of article III, section 52 from the 
legislation Mann held invalid. Accordingly we conclude that in order to pass muster under 
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article RI, section 52, a requirement of reasonable reimbursement by the department for 
the county auditor’s services must be read into article 2929g-1. 

We caution that we limit our response here to whether the expenses of the county 
auditor’s services required under article 2929g-1 must be reimbursed by the department in 
order to be wnstitutional, and do not address any other aspects of article 29298-l or the 
department’s operations. Also, as you do not ask about it, we do not here attempt to 
advise whether the county should in the future continue to provide audit services, with 
reimbursement, or simply stop providing the services. We think that, in any case, the 
county is entitled to reasonable reimbursement for the expenses of audits already 
PerfOIlnd. 

SUMMARY 

The provisions of V.T.C.S. article 2929g-1 [Texas Education 
Code. Auxiliary Laws] that certain county auditors render auditing 
services to certain county departments of education would be 
unwnstitutional if the expenses of the auditor’s services were not 
reimbursed by the county department of education receiving the 
ServiWS. 

Yours very truly, 

I 

William Walker 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


