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Dear Ms, Bright:

You have asked whether the statutory nepotism prohibitions, found in chapter 573
of the Government Code, preclude the nephew of a school district trustee from serving as
a referee at high school football games in which the dtstnct schools participate. You
explain as follows:

The [Ector County Independeilt School District (the “district”)]
obtains officials for its football games from the Permian Basin
Chapter of the Southwest Football Association (the “Chapter”), of
which the nephew is 8 member. Members of the Chapter must meet
the Chapter’s qualifications and be certified by the Chapter before
they are allowed to officiate games. For varsity games, the coaches
of the respective teams meet and must agree as to who, out of the
members of the Chapter, will officiate each game. For the sub-
varsity games, the Chapter, itself, assigns one of its members to
officiate each game. However, there is a process whereby a sub-
varsity coach who disagrees with one of the officials assigned by the
chapter may complain to the Chapter and that particular official
could be removed.

You advise that the district directly compensates those officials serving at district
games. You also state that the nephew officiates varsity and subvarsity games. You
emphasize, however, that in neither the varsity nor the subvarsity context does the
district’s board of trustees appoint, confirm the appointment of, or vote for the
appointment or confirmation of an official to any district football game.



Honorable Tracey Bright - Page 2 (LO95-012)

Section §73.041 of the Government Code prohibits a public officer from
appointing, confirming the appointment of, or voting

for the appointment or confirmation of the appointment of an
individual to a position that is to be directly or indirectly
‘compensated from public funds or fees of office if'

(1) the individual is related to the public official within [the
third degree by consanguinity or the second degree by affinity].

The nephew is related to the public official within the third degree by consanguinity. See

Gov’t Code § 573.023(c)3). Furthermore, you have informed us that individuals who
officiate varsity or subvarsity football games are compensated directly from district funds.

We conclude, however, that section §73.041 of the Government Code does not
preclude the nephew from officiating district high school football games. The nepotism
laws apply only to those officers who may exercise control over hiring decisions.
Attorney General Opinion DM-2 (1991) at 1 (citing Pena v. Rio Grande City Consol.
Indep. Sch. Dist., 616 S.W.2d 658, 659 (Tex. Civ. App.—Eastland 1981, no writ), Letter
Advisory No. 148 (1977)). As you have described the circumstances, the trustees may not
exercise any control over the choice of officials. Rather, for a varsity game, the coaches
of the teams playing choose the officials for the game. For a subvarsity game, the chapter
selects the officials, subject to the complaint process you described.

SUMMARY

In the circumstances described here, section 573.041 of the
Government Code, the prohibition against nepotism, does not
preclude the nephew of a school district trustee from officiating

~ district high school football games.

Yours very truly,

Yttty

Assistant Attorney General
Opinion Committee



