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Dear Dr. Smith: 

Letter Opinion No. 96-103 

Re: Regulation of kinesiotherapists under 
article 4512e, V.T.C.S., and related question 
(IIN 38920) 

You ask whether the Department of Health, pursuant to section 12.014(a) of the Health and 
Safety Code, may register kinesiotherapists. It may not. 

Section 12.014(a) permits the department to register health care providers “who are not 
otherwise licensed, registered, or certified by any state agency, board, or commission.” By the 
explicit terms of article 4512e, V.T.C.S., however, kinesiotherapists are licensed by the Board of 
Physical Therapy Examiners. 

As you correctly point out, “physical therapist” is defined by section l(2) of a+e 45 12e as 

a person who practices physical therapy and is licensed by the Texar Board 
of Physical Therapy Emminers. “Hydrotherapist.” “physiotherapist,” 
“me&ano&rapist,” “fUnctional therapist,” “physical therapy practitioner,” 
“physical therapist specialist,” “physiotherapy practitioner,” “Ring- 
siotherapist,” “physical rehabilitation specialist, “ and “myoiimctional 
therapist” are equivalent terms; any derivation of the above terms or any 
reference to any one of them in this Act includes the others. [Emphasis 
added.] 

No one may hold himselfout as a physical therapist (which includes a kinesiotherapist) in this 
state unless he is licensed by the Board ofPhysical Therapy Examiners. V.T.C.S art. 4512e, 3 7(a). 
Since kinesiotherapists are licensed by the Board of Physical Therapy Examiners, then, the 
Department of Health may not register them. 
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SUMMARY 

The Texas Department of Health does not have the authority to register 
kinesiotherapists. 

Yours very truly, 

d a&d c.\ 
James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


