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Dear Mr. Jan&: 

You have asked this office whether an escrow deposit requirement imposed by the City of 
Sherman upon the developer of a proposed subdivision within the extraterritorial jurisdiction of the 
city constitutes an impact fee under the terms of chapter 395 of the Local Government Code. 

As you explain the situation, the City of Sherman enacted in 1968 and amended in 1973 
an ordinance goveming subdivision development. That ordinance requires, inter uliu, that the 
developer of a proposed subdivision that “abuts upon an exist& paved street that does not have curb 
and gutter. . . shah put a cash deposit in escrow with the city to cover future assessment paving 
programs. This deposit shall amount to the cost of curb and gutter, and one-half of the cost of 
constructingastreet.. . . Thisdepositsballbemadeinlieuoftheactualco~ctioninallcases, and 
shall be made prior to the city’s approval of the final plat of the subdivision.” Sherman, Tex., 
ordinance 2684 (1973). The developer of a proposed subdivision in the extratetritorial jurisdiction 
of the city argues that the city may not require him to make this escrow deposit, which he contends 
is an impact fee that is impermissiile under chapter 395 of the Local Govermnent Code. The city 
responds that the escxow deposit quirement is excepted from the deli&ion of impact fee contained 
in section 395.001. 

The statutory definition of an impact fee is 

a charge or assessment imposed by a political subdivision against new 
development in order to generate revenue for timding or recouping the costs 
of capital improvements or thcility expansions necessitated by and attributable 
to the new development. The term includes amortized charges, lump-sum 
charges, capital recovery fees, contributions in aid of construction, and any 
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other fee that tiuxtions as described by this definition. The term does not 
include: 

(A) dedication of land for public parks or payment in lieu of the 
dedication to serve park needs; 

(B) dedication of rights-of-way or easements or con&&on or 
&dcution ofon-site water distribution, wastewater collection or drainage 
facihties, or streets. sickwalks or curbs if ihe dedicalion or cwnsbwtion is 
rcqmhdby a talki orahance and is necesshted by mciamibutable io the 
new ahelopme~, or 

(C) lot or acreage fees to be placed in trust tiutds for the purpose of 
reimbursing developers for oversizing or constructing water or sewer mains 
or lines. 

Local Gov’t Code 3 395.001(4) (emphasis added). 

You argue that the escrow deposit required by Ordinance 2684, a presumptively valid 
ordimwce predating the impact fee statute, is exempted t?om the detinition of impact fee by section 
395.001(4)(B). In light of the legislative history of the impact fee statute, we agree. 

The impact fee statute was adopted by the legislature in 1987. Act of May 25,1987,79th 
Leg., RS., ch. 957.3 21987 Tex. Gen. Laws 3245.3246-49. According to the senate bii analysis, 
its intent was to address such problems as “(1) excessive fees beating no rational relation 
to i&astructure 8mding requhema (2) fees Assessed on new development to promote the general 
public good; (3) feea not used for the purpose for which they were imposed; and (4) fees that increase 
the cost of housing.” Senate Comm. on Economic Dev., BiJJ Analysis, S.B. 336, 79th Leg. 
(Apr. 9.1987). 

The eacrowed lids at issue here, however, are by the terms of the ordinance diiy related 
to costs attributable to the development it&, and, you implicitly assert, the curbing and gutterhtg 
involved are necessitated by the new development. These fees, accordingly, are of a sort which the 
sponsor of the bii asserted were not a&cted, or contemplated to be af&cted, by the legislation. 

In the hearings of the Senate Economic Development Committee on the legislation, the 
following colloquy cuamed between one of the committee members and Senator Farabee, the biis 
author: 

Q. Some of my cities have subdivision ordiices and we require 
developers to pay for streets and sewers and water and all, which has worked 
pretty well in those cities. Does this change it in any way7 Does this keep my 
cities Tom doing that if they want to? 
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A No, no. There is nothing that wouhistop the citiesfrom requiring the 
curbing andstreets within the subdivision 

Hearings on S.B. 336 Before the Senate Comm. on Economic Dev., 79th Leg. (Apr. 9, 1987) 
(transcri pt available from Senate StatfServices O&e) (emphasis added). 

ln our view, the ordinance at issue here is preciseJy the sort of ordiice Senator Fsrabee was 
speakhg 0s and precisely the sort the subsection 4(B) exemption contemplates. The fact that in the 
Sherman ordinance, the developer is required to place the necessaq funds in escrow rather than to 
pay them latex appears to us a distinction without a difference. The purpose of escrow fees is simply 
to insure that the necessary moneys are available when needed. “A municipahty and its taxpayers 
should not have to be a joint venturer with a developer or take the risk that its . . . expenses will not 
be paid in the tie.” Floma Gmbzction Corp. v. Township of Franklin, 493 A 2d 587,592 (N.J. 
App. Div. 1985). Accordingly, we conclude that the escrow fee mandated by Ordiice No. 2684 
of the City of Sherman Texas is not an impact fee within the meaning of Local Government Code 
section 395.001(4). 

SUMMARY 

The eacrow fee ma&ted by ordinance No. 2684 of the City of Sherman, 
Texas is not an impact fee within the meaning of Local Government Code 
section 395.001(4). 

James E:Tourtelott 
Assistsnt Attorney General 
Opinion Committee 


