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Dear Mr. Childers: 

You ask if chapter 721 of the Transportation Code either pennits or prohibits the inscription 
of an elected official’s name on a county vehicle, and if permitted, whether either the county official 
or the commissioners court has discretion as to the inscription. Section 721.004 of the 
Transportation Code requires that county-owned vehicles and heavy equipment bear the name of the 
county, followed by the title of tbe office, and it reads as follows: 

Inscription Required on Municipal and County-Owned Motor Vehicles 
and Heavy Equipment 

(a) The office having control of a motor vehicle or piece of heavy 
equipment owned by a municipality or county shall have printed on each side 
of the vehicle or equipment the name of the municipality or county, followed 
by the title of the department or ofice having custody of the vehicle or 
equipment. 

(b) The inscription must be in a color sufficiently ditkent from the body 
of the vehicle or equipment so that the lettering is plainly legible. 

(c) The title of the department or office most be in letters plainly legible 
at a distance of not less than 100 feet. [Emphasis added.] 

It is a fundamental role of statutory constmction that effect and moaning be given to each and 
every sentence, clause, phrase, and word.’ The statute does not specifically permit the inscription 
of an elected county official’s name on a county-owned vehicle. Since the statute gives precisely 
the information to be inscribed on the vehicle, it follows that there is no authority to inscribe a 

‘67 TEX. JUR. 30 Statutes 8 124 (1989). 
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county official’s name on the vehicle.2 In view of our snswer, we do not address your second 
question. 

SUMMARY 

An elected official may not inscribe his or her name on a county-owned 
motor vehicle. 

Rick Gilpin 
Deputy Chief 
Opinion Committee 

When a statutory power is granted, and ihe method of its ex& pmcrii the prescribed method excludes 
all others and must be followed. See Cole Y. Tam Army Nat? Guard, 909 S.W.2d 535,539 (Tex. App.-Awtin 1995, 
writ denied); see ah Attorney Geaeml Gpiions DM-242 (1996). m-995 (1988). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm242.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0995.pdf

