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Dear Mr. Smith: 

You ask whether the Department of Licensing and Regulation (the “department”) may adopt 
a rule authorizing individuals exempted corn the licensing requirements of the Air Conditioning and 
Refrigerator Contractor License Law, article 8861, V.T.C.S., by sections 6(a)(3), 6(a)(5), 6(a)(6), 
and 6(a)(7) thereof to purchase refrigerant products. In the light of sections 10(d), 10(e), IO(g),and 
10(h) of the same act, which became effective on January 1,1998, we conclude that the department 
may not. 

Article 8861, V.T.C.S. which the department administers, requires inter aliu the licensing 
of persons who engage in the business of air conditioning and retrigeration contracting. Specifically, 
section 3B of the act states: “Unless the person is exempted under Section 6 of this Act, a person 
may not perform air conditioning and refrigeration contracting without a license under this Act.” 

Section 6(a) of the act exempts seven enumerated classes of persons l?om the licensing 
requirement. Section 10(e) of the act, added by the 75th Legislature as part of House Bill 2025 and 
effective on January 1, 1998, provides that: 

Except as provided by Subsection (g) of this section, a person may 
purchase refrigerants or equipment containing a re6igerant in this state only 
if that person: 

(1) is licensed under this Act or a municipal ordinance that complies with 
Section 9 of this Act; or 

(2) holds a certificate of registration issued by the department under this 
section. 

Subsection (g) provides that “[a] purchaser may purchase refrigerants if that person’s use is 
exempt under Section 6(a)(l) of this Act if the person is authorized to do so under other state or 
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federal law and is not required to provide to a seller evidence of the exemption.” The certificate of 
registration described in section 10(e)(2) is referenced in section 10(d): 

To purchase a refrigerant, a person whose use is exempt under Section 
6(a)(2) or 6(a)(4) of this Act must obtain a certificate of registration &om the 
department and must present to the seller evidence of compliance with the 
registration requirement. The commissioner by rule shall adopt requirements 
governing the registration and the issuance of certificates of registration. 

It is important to note that section 10 of the act does not refer at any point to the other 
licensure exemptions of section 6, those found in sections 6(a)(3), 6(a)(S), 6(a)(6), and 6(a)(7). 
Thus, the only specific exceptions to the rule of section 10(e) are those for licensed persons, for 
persons exempted by section 6(a)(l), and for persons exempted under sections 6(a)(2) and 6(a)(4) 
who have properly obtained certificates of registration and present evidence of compliance to the 
seller. 

You ask whether the department, pursuant to the rule-making authority given the 
commissioner under section 10(d), may adopt regulations authorizing persons exempted under 
sections 6(a)(3), 6(a)(5), 6(a)(6), and 6(a)(7) from the licensing requirements of the act to purchase 
retiigerants. It may not. 

The statute specifically enumerates those persons who may purchase refrigerants, as we have 
noted above. Applying the maxim, “Expressio unius est exclusio alterius,” it follows that those 
persons not specifically authorized to purchase refrigerants are forbidden to do so. See also article 
8861, V.T.C.S., section 10(h) (purchase of refrigerant by unauthorized person is a Class B 
misdemeanor). 

What the legislature forbids by statute the department may not authorize by rule. See 
Railroad Comm ‘n of Texas v. ARC0 Oil and Gas Co., 876 S.W.2d 473,481 (Tex. App.--Austin 
1994, writ denied). Accordingly the department does not have authority to promulgate rules 
permitting persons exempted from licensing under sections 6(a)(3), 6(a)(5), 6(a)(6), and 6(a)(7) of 
article 8861, V.T.C.S. to purchase refrigerant products.’ 

‘You do not ask, and we do not consider, whether anything in the statute would prohibit such persons from 
applying for or receiving licenses either from the department or a local municipality in accordance with section 9 of the 
act. In the event they were so licensed, of course, they would pursuant to section lO(e)( 1) be authorized to purchase 
refrigerants. 
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SUMMARY 

The Texas Department of Licensing and Regulation does not have 
authority to promulgate rules permitting persons exempted from licensing as 
air conditioning and refrigeration contractors under sections 6(a)(3), 6(a)(5), 
6(a)(6), and 6(a)(7) of article 8861, V.T.C.S. to purchase retiigerant products. 

Yours very truly, 

James E. Tiurtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


