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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GERALD €, MANN
ATTORNEY GENERAL

8tate Board of Barber Examiners
202 Brueggerhoff Bullding

Austin, Texas

Dear Sir: Attention:

Article 734~a, Penal
de, and mskes a substantial
effort to qualify within sald
N tige and but for some mere

h qualified within said time,
if the Texas Barber Board
restores the certificate of
the applicant the proper fee
to be charged is the sum of

\\\b $2.80.
hi

\Q\a depArtnent has received a request for an epinion
from you in‘a lptter dated December 19, 1940, from which we
quote! - -

‘ieetion #20 of the Texss Barber lLaw pro-
videg that any registered bardber may renew his
certificate on or vefore Rovember 1 eash yesr
by paying the renewel fese of $2,50., A register-
ed barber or registered assistant dbarber whose

NO COMMUNICATION 18 TO BE CONQTRUED‘ AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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certifloate of registration has expired, may,
within thirty days thereafter, and not later,
have his certificate of regietration restored
upon making a satiefsctory showing to the
Board, supported by his personal affidavit,
whioch, in the opinion of the Boa?d, will ex-
cuse the applicant for having failed to re-
new his certificate within the time required
by this Act.

*"Your opinion is respestfully requested
on the fellowing queetion:

: “If a certificate were received in this
office prior to December lst, and had to be
returned for an affidavit or other require-
ments, such as correction of money order,
eto., and falled to return 1t to this office
untli after December 1, may we then renew
that certificate for the §2.50 fee, or must
we egaln return it and ask for the prescribed
$5.00 reinstatement fee?*

In your written request you have not specified wheth-
er you have particular reference to a registered barber or a
reglistered assistant barber. However, in a telephone conversa-
tion with you, you further advised us that your request was
meant to cover situations wherein the applicant was a register-
¢d Darber as well as vhere the appllocant was a registered as-
sistant barber. You stated further in your telephone oconversa-
tion that your department had, in the past, restored the certi-
ficatea of reglistered barberes as well as asslstant barbers under
eimiliar facts given in your written request, ané that in your
request for an opinion you were only interested in the smount
of money to be charged to the applicant where the Board does
restore his certificate,

Article 734-a of the Fenal Code, of Texas, as found
in Vernon's Annoteted Criminal SBtatutes, contains what is known
and referred to as "The Texas Barber Law.' Seation 20 thereof
provides as followe:

“Be0, 20. That every registesred barber and
every registered assistant barber, who sontinues
in active practice or service, shall annually on
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or before the 1lst day of Kovember of each year
renew hle certificate of regietration which
ehall be issued by the Board of Barber Exaaminers,
upon the payment of = renewal fee of Two Dollare
and Fifty Centes ($2.50). Every certificate of
regietration whioch has not been renewed prior

to that date shall expire con the lst day of
Hovember of that year. A reglstered barber or

a reglstered asslstant barber, whoee certifiocate
of reglstration hee expired, may, within thirty
(30) days thereafter, and not later, have hie
certificate of registration restored upon mak-
ing a ertlcfaotory showing to the Board, eup-
ported by hls personal affidavit, which, in the
opinion of the Board, will excuse the applicant
for having falled to renew hieg certificate with-
in the time recuired by this Lot. Any registered
barber who retires from the practice of barbering
for not more than five (5) years may renew his
certificate of reglestration by making proper
showing to the Board, supported by his personal
affidavit, which in the opinion of the Board
would Justify the Board in issuing a ocertiflcate
to such appllicant a8 upon an original arrlicafion
upon payment of a fee of five dollars (§5.00)
when glling aifidavit as fee for making examina-
tion.

The facts given in your request show that the applicant
has made = substantial effort to comply with the lav governing
the restoration of an expired certificate within the thirty day
perlod provided in the Btatute and but for some mere irregularity
he would have complied fully with the provisions thereof and with-
in the time 1imit therein contained., Under theee facts, and con-
gldering the provisione of Section 20, aes quoted above, of Artiole
734-a of the Penal Code, and the other proviesions of the Texas
Barber Law, it 1e our opinion that where the Board restores an
explred certificate of a registered or & registered assistant
barber who.continues in the active practice or service, the proper
fee to be charged the applicant by the Board is the sum of Two
Dollars and Fifty Cents (&2,50).

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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R1 GENEEAL OF THYAS By N
ATTORIRY GEREZAS OF 2 [ Hareld W. MoCracken
E / Assistant

APPROVEDJAN 13, 1941




