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Dear 81ir: Opinion No. 0-7346
Re: Whether tax-supported
Junior colleges may
cherge higher fee for
non~-resideni students,

We have your letter of August 8, 1946, ch we quote,
in part, as follows:
"Mr. Loftin (President of San Antor

Junior College) would like to knqw whethe?d

& tox-supported junlor collsge sush &s the

San Antonio Junlor College BNg

resident students a hi & than

is ‘charged the resident \sptud anta is prob-~
lem ‘1s basio in view of dhe 5t the gov-
ernment in paylpg tion or‘G. .8 will =o~

- o {¥at pald on b
(‘ar= thetlgal\ inserdion\added)

Section 13\ of the\ juhlor college act (Acts 1929, 3ist
Q0, H.\B. 30, p. Pk8) es amended; Article 2815h, Ver~
non's Annota od CI1W1 ‘ta rtes )/ provides as follovws:

78rd of Trustees of the
bl l” have the povwer to select
dean or other administrative of-
d, upon his recommendation, to select
eIty #nd other employees of the college,
fix~ the compensation and mapner of pay-
ng of Such administrative head, feaculty and
employees. The Board shall alsd have the pov-
er to fix and collect fees for matriculation,
leboratories, library, Bymnasium and tuition.”
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It is seen that this provislon sets no limitation, min-
imum or maximum, on the amount of tuition to be paid. If thers
1s any such express limltation, then it must be found elsewvhere
than in this act, i

The A9th Legislature enucted a junior college appropria-
tion act (Actes 1942, %9th legislature, Ch, 23%, B. B, 67, p. 319}
Art. 2815§-2, Vernon's Annotated Civil 8tatutes), Section 2 of
this Act provides, in part, as follovss

“Se6. 2. . . « It shall be mandatory that each
institution participating in the funds herein provid-
ed shall collect from each pupil enrclled, matricula-
tion and other session fees not less than the amounts

provided by law and by other State-supported institutions
[ Lgﬁer ioarniﬁﬁ . s o (EEphaoIn agded).
This provisionuis a limitation as to minimum fees which
may be charged by & junior college if it is to qualify for parti-

cipation in State funds; hovever, no maximum scale of entrance
fees is provided or prescribed.

It is notevorthy that the Act refers to the charging
of fees "not less than provided by lav and by other State-supported
institutions of higher learning." This provision is obviously
a reference to Articles 2654a, 2654b-1, and 2654c, Vernon's An-
notated Civil Statutes, regulating the tuition rates of 3tate
educational inatitutions of colleglate rank. A junior college
to be eliglble under the appropriation act, therefore, must
charge tuition fees not less than those prescribed by these ar-
ticles; hovever, it is notl limited by the ast as to the maximum
amount which may be charged. - :

It s significant that Section 2 of Art. 2654¢c, which
covers non-resident students, provides ¢ higher tuition fes for
such students., Although & non-resident student is defined under

Aprt. 26540 as one under 21 years of age whose famlly resides in
another State or has resided wvithin this 3tate for less than 12
months prior to registration date, or & student of 21 or over
who resides out of the State or vho has resided within this State
for less than 12 months prior to registration date. In other
words, & non-resident student under Art. 2654c is one wvho resides
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outside this Btate, whereas & non-resident student of a tax-supported
Junior college is one who resides outside the confines of the junior
college district, Therefore, the two are not the same; yet, the
principle is Luportant and it is significant that the Lagislature
provided a higher fee for non-resident students.

Another factor to be considered is 3ec. 5 of Art, 2815h,
vhich provides as follows:

*S8ec. 5. The Board of Trustees of Junior Cole
lege Distriots shall ba governed in the establishment,
gansgement and control of the Junior Colliege by the
General law zoverning the establishment, management and
control of Independent School Districts insofar as the
General Law is applicable.”

An examination of independent school diztrict laws re-
reals no statute applicable to the question under consideration.
Articles 2678a, 2696, 2904a, and 2922L(1) dealinz vith tranafers,
free tuition for scholasstics 6 to 21, etc., obviously do not ap-
ply. Yet, an analogy way bs drawn. )

In Slocomd v, Cameron Independent School Districet, 1156
Tex. 288, 288 38, W. 1064, the court had before it for considera-
tion Art. 2760, R. 8., 1911 (nov Art, 2696). Certain students
vere duly transferred from other distarlcts in the county to the
Cameron district. The trustees of the Cameron district entered
an order requiring their studentas to pay certain tuition charges
leas transfer money received. The father of these students re-
fused to pay the tultion and instituted an action to restraln the
school board from attempting to collect the amounts alleged to
be Que. The Supremes Court stated: ' '

It i3 our view that the legislature, in enact-
ing this apticle, did not intend to require any inde-
pendent district in this atate to sducate & scholastic
frea of charge any longsr than the funds transferred
vith such scholastic would pay such pupil's proportion-
ate part of the expense of operating the schools of
such district. In other words, as long 48 the state
apportionment will operate the schools of the inde-
pendent district, the transfer pupil, vhose state ap-
portionment 1s also transferred, is not required to pay
tuition. But, vhen the schools of the independent dls-
trict must continue their term with woney railsed by
local taxes levied upon the property within such
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s the v}
trict, must pay a reasonahles tultion.

And in the cgse of Love v, City of Dallas, 120 Tex. 351,
40 8., W, (2d) 20, 1t was stated by the court:

"For more than fifty years statutes havs been
in sffect permitiing tranafers from one schoo)l dis-
trict to another, and some consideration must be ziven
to the construction of tha Constitution which the enact-
ment of these statutes implises, 3ince the Constituttion
does not permit the taxation of the people of a school
district for the suppcrt of that district, except upon
a vote of the people of the district, it is not debat-
able that the Legislature cannot compel one district to
use its funds and propexrties for the education of scho-
lastics from another diatrict, without Just coupensa-~
ticn, Hovever, in view of the long opsration of the
transfer statutes, we believe that where a school dis-
trict has facilitles and teachers in excess of those
necessary for its own scholastics, the state has the
pover to require it to accept transfers from another
district, but only upon the payment of reasonable com-
pensation therefor, ##s®

See also Huck v. Publlic Free Schools of the City of Austin, 290
S. W. 1118; Muse v. McKinney Indspendent School Distrioct, 35 S,W.
(24) 7803 Opinions No. 0-2177 and No, 0-6333.

It is seen, therefore, that a payment of reasonable cou-
pensation to a school district is necessary upon the transfer of
a non~-resident scholastic to that district, BSection 7 of Art.
2815h authorizes a junlor college district to issue bonds for the
construction, etc., of school buildings and to levy a tax to pay
the same, and to levy taxes for the support and melntenance of
the junior collegse. The limitation on the amount of taxes is
twenty (20) cents "on the One Hundred Dollars of property valua-
tion within said DiBtrict. , ." :

It would certalnly be reasonable for non-resident scholas-
tics to pay a higher tuition charge than resident scholastics, for
otherwise a burden would be imposed upon the taxpayers of the dia-
trict. Love v, City of Dallas, supra.
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You ares, therefore, advised that the following is the
cpinion of this departmentt

1, A junlor cqllege organized under Article 2815h
is authorised to fix reasonable tuition fees for its students,
and fix the fee for non-resident students at a hizgher rate than
that fixed for resident pupils,

2, In no event wmay the rates in districts recelving
state aid (8. B. 67, supra) be less than "tue amounts provided
by lgv and by other State-supported institutions of higher learn
ing.

3, As to what would constitute a reascnable tuition fee
both for residentsand non-residents is & matter for the scund dis-
cretion of the board of trustees of the junlor college district.
Jeveral elements enter into such determination, Love v, City of
Dallas, supra.

h, It is our opinion that a ressonadle tuition rate to
be charged a non-resident student by a junior college receiving
state aid would be one which 1s cuffiocient to compensate the col-
lege for the education of such mn-resident, less state aid receiv-
ed for auch student. :

' We are enclosing for your examination coplies of Opinions
¥o. 0-56891 and No. 0-6957 which deal with students who are ex-
servicemen.

Very truly yours

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By Mﬁ ¥e

George W. Sparks -
Assistant
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