T A TTORYNEY GENERAL
OF TEXAS

PRICE DANIEL AvsTIN, TEXAS

ATTFORNREY GRENER.AL

January 24, 1950

" Hon. Henry B. Hardt, President
Board of Exsminers in the
Baslc 3c¢iences

Austin, Texas opinion No. V-988.

Re: 3everal questions re-
garding apparent con-
fliocts between the
Bgasic Sclence Law and
statutes respecting

other licensing agen-
Dear 31ir: cles.

Your request for an opinion relating to posasi-
ble conflicts in House Bills 103, 915 and 721, Acts of
thg 51st Legislsature, 19439, contalns six questions as
follows:

"1. There appears to be a conflict be-
tveen Section 16 of H. B. 915 and Section 10
of H. B. 721, in that the dates for the ex-~
emption of practicing chiropractors are not
the same. Do these two dates refer to exact-
ly the same thing? Who among the chiroprac-
tors must obtaln s Basic Science Certificate
to become eligible for a license to practice?
The 1nterpretation of the Basic Sclence Board
has been certaln chiropractors practicing in
Texas before April 28, 1948, are exempt from
the Basic Science Examinations; that those
who began practice between April 28, 1948,
and April 18, 1949, are required to obtain s
Basic Scilence Certificate, but in accord with
H. B. 721 are exempt from the Chiropractic
Board Examination; that those who began prac-
tice since April 18, 1949, are subject to
both the Basic Science Law and the Chiroprac-
tic Law.

2. There appears to be snother conflict
between Section 16 of H. B. 915 &and the last
paragraph of S8ection 10, H. B. T21l. Certaln
.students sre exempted from examinations dy
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H. B. 721, while H. B. 915 does not exempt
the same students. We need to know what law
governs.

"3. 1If your ruling in the above ques-
tion approves the exemption of certain stu-
dents in chiropractic schools, then does the
Basic Sclence Board still have the authority
to require aimilar students in other hesaling
arts schools to obtain certificatesn?

"4, There appears to be a conflict
between H.B. 103 and the Medical Practice
Act of 1939. The act of 1939 requires of a
student until 1942, I believe, only a high
school education before going to medical
school. Section 25 of H.B. 103 states that
previous licensing laws are not repealed,
and yet no provision is made for 1lssuing
Basile Sclence Certificates to doctors who
obtained licenses before 1942 without col-
lege courses. To clte a specific case, Dr.
Marvin T. McDonald was graduated from Kan-
sas Clty College of Osteopathy asnd Surgery
in 1937, received D. 0. licenses by examlna-
tions in Missourl and by Reciprocity in Kan-
sas and Oklahoma. He applled to the Texas
Medical Board for exsmination in February
1949, took the examination im June, 1949, and
was then informed by the Medlical Board that
he must obtain a Basic 3clence Certificate.
He then applied to the Basic Sclence Board
and was not permitted to teke the examina-
tion becsuse he dld not have the required
college credits. It 1a the thought of the
Basic 3cilence Board that 1f the law permits,
all persons who had recelved licenses prior
to 1942 ghould be permitted to obtain a
Baslc Sclence Certificate regardless of the
amount of college credit.

"5. If your office rules that the above
described doctors should be permitted to ob-
tain certificates, then are they exempted from
the examinations by the 1939 Medical Practice
Act, or must they take the examinations to get
certificates? The Board belleves that 1f they
are not required to have credit in the courses
it would be better not to require that they
take the examinations.
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"6. Your office has rendered the opinion
(v-895), that H. B. 103 does contain a valild
- appropriation for a period of two years begin-
ning April 28, 1949, and ending April 27, 1951.
To have contlnuous operational funds, will it
be necessary to obtain a supplementary appro-
priation for the latter part of the two year
period covered in the normal biennium of Sep-
tember 1, 1949--August 31, 19517 Your counsel
on this matter will be greatly appreciated.”

Sectlon 10 of House Blll 721, Acts 5lst Leg.,
R.8. 1949, ch.9%, p.160, reads In part as follows:

"Provided, however, that those who are
regularly engaged in the practice of chiro-
practic in this State on Apr»1l 18, 1949, and
who have completed a resident course and hold
diplomas from sohools recognized by the Board
as being regularly organized and conducted as
chiropractic schools at the time of the issu-~
ance of such dlplomas, shall be licensed under
this Acot, provided they apply therefor within
six (6) months after the effective date of
this. Ac¢t, and provided further that they shall
meet the provisions of this Act with reference
to cigizenship, age and good moral character;

. - -

Section 16 of House Bill 103, Acts 51st Leg.,
R.3. 1949, ¢h.95, p.170, reads in part as follows:

%, . . nor shall the Basic Scilence Lavw
apply .to any Chiropractor who is a graduate
of a school which was regularly organized and
conducted as & chiropractic school in the
United 3tates at the time of such graduation
and who has practiced Chiropractic one (1)
year lmmediately preceding the effective date
of this aAct and who has resided in Texas for
tvo (2) years immediately preceding the ef-
fective date of this A¢t and who has never had
a license to practice any branch of the hesal-
Ing art cancelled by an American or Canadian
State, Province or Terrlitory, provided, how-
ever, that licenses volded by virtue of the
decision in Ex Parte Halsted, 182 8.W. (2nd)
3479, shall not be conatrued as licenses can-
celled as provided by this Section.”
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House B1ll 915, Acts 5lst Leg., R.3. 1949, c¢h,
287, p. 522, 1s an Act amending Sections 8, 16, and 18
of House B1ll 103 asnd adding a new section, numbered 23a.
It only affected Section 16 insofar as it relates to a
~ member of a religlous falth ministering the last rites
of his faith and ministering or offering to minister to
the sick or suffering by prayer asnd did not in any man-
ner affect the problem under considerstion.

The effective date of House Bill 721 was April
27, 1L949. The effective date of House Bill 103 was April
28, 1949. The effective date of House Bill 915 was Octo-
ber 5, 1949.

Upon the effective date of House Bill 721 all
chiropractors regularly engaged in the practice of chliro-
practic 1n this State on April 18, 1949, and who had com-
pleted s resident course and held diplomas frow schools
recognized by the Board as proper chilropractic schools
at the time of the issuance of such diplomas, were en-
titled to be licensed as chiropractors under the exemp-
tion contained in Section 10 of H.B. 721. Likewlse under
the provisions of Section 16 of H.B. 103 all chiroprac-
tors who were graduates of regularly organlized chiro-
practic schools, with one year's practice immediately
preceding April 28, 1949, the effective date of the Act,
and who had resided in this 3tate for two years lmmedi-
astely prior to such date, are exempt from the provisions
of the Act requliring a certificate of proficlency in the
basic sciences. It is apperent, therefore, that all
chiropractors not coming within the exceptions must be
examined in the basic sciences and for a chiropractic
license. This is true because the intention of the Leg-
islature 1s clear that the ststute should apply in all
cases not excepted. Accord, Federal Crude 011 Co. v,
Yount-Lee 01l Co., 122 Tex. 21, 52 8.W.2d 56 (19327.

: From the above it follows that a chiropractor
beginning practice after April 18, 1949, must obtain a
certificate of proficiency in the basic scilences as well
as a license to practice chliropractic pursusnt to H.B.
103 and E.B. 721. A chiropractor beginning practice af-
ter April 28, 1948, and prior to April 18, 1949, must
obtein s certificate of proficlency in the baslic sciences,
inagsmuch as he would not have a year's practice within
the weaning of Section 16, H.B., 103, as amended. The
provisions of H.B. 721 would exempt such chiropractor
from an examination for & license to practice chiroprac-
tic.
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In your second question you state there appears
to be a conflict hetween Section 16 of House Bill 915 and
the last paragraph of Sectlon 10 of House Bill 721. ‘The
laat paragraph of Section 10, H.B. T21 is as follows:

"Provided that those who have begun the
study of chiropractic prior to the effective
date of this Act 1in institutions regularly or-
ganized and conducted as chiropractic schools
shall be licensed under this Act, provided
they complete a standard chiropractic resident
course of one hundred and twenty (120) semes-
ter hours in such school or schools and re-
ceive diplomas therefrom; and provided further
that they shall meet the proviasions of this
Act with reference to citizenship, age, and
good moral character."”

Section 16 of House Bill 103 as amended by H.B.
915 relating to exemptions does not contain any exemption
as to students atudying chiropractic in institutions re-
gularly organized and conducted as chlropractic schools.
The only provision exempting students of this category
from obtaining a certificate of proficiency in the Basic
Sclences is found 1n Section 23a, H.B. 915, which relates
to those graduates of schools of the healing arts who
have enrclled under the G. I. Bill of Rights for at least
one year prior to the date this Act becomes a law. This
being true, it is our opinion that those persons engaged
in the study of chiropractic prior to the effective date
of House Bill 721 would be exempt from examination for
chiropractic license, but would not be exempted from the
provisions of House B1ll 103, as amended by H.B. 915,
wvhich requires all persons not exempted to obtain a cer-
tificate of proficlency in the Basic Sclences. We there-
fore conclude that all students 1n chiropractic schools
on the effective date of H.B. 721 except those exempted
under Section 23a of H.B. 915, must obtain certificates
of proficiency in the Basic Scilences in complisnce with
H.B. 103 before practicing chiropractic.

Passing to your third gquestion 1t 1s our opin-
ion that all students not coming under Jection 23a of
House Bill 915 should be required to obtain certificates
of proficiency in the Basic Sclences before recelving e
license or taking an examination for a license to prac-
ti1ce the healing arts.

The answer to your fourth question requires a
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determination of the effect of H.B. 103 (Basic Science
Law) upon the Medical Practice Act of 1939 (arts. 4500
et seq., V.C.8.).

Section 7 of House Bill 103 1s as follows:

"Sec. 7. No certificate shall be issued
by the Board unless the person applyling for it
submits evidence, satisfactory to the Board,

1; that he 1s 8 citizen of the United States;
2) that he is not less than nineteen (19)
years of age; (3) that he 1s a person of good
morsal character; (4) that he was graduated by
& high school accredited by the State Commit-
tee on Clagsified and Accredited Schools, or s
school of equal grade, or that he possesses
educstionsl qualifications equlvalent to those
required for gradustion by such an accredited
high school; (5) he must have completed sixty
(60) semester hours of college courses which
would be acceptable at the time of completing
same at The University of Texss on a Bachelor
of Arts Degree or & Bachelor of Sclence Degree;
and (6) that he has a comprehensive knowledge
of the basic sclences as shown by his passing
the examination given by the Board as by this
Act required. This shall not be construed to
prevent the issue of certificates under the
provisions of Section 8 of this act.”

Section 8 of House Bill 103, supra, as smend-
ed by H.B. 915, supra, is as follows:

"13ec. 8. The Board shall walve the
examination required by Sectlion 7, when
proof satisfactory to the Board is submit-
ted, showing (1) that the applicant has pass-

"ed in another State, Territory, or District
of Columbia, en examination in the basic
sciences before a board of examiners; (2)
that the requirements of that 3tate, Terri-
tory, or District of Columbla are not less
than those required by this Act as a condi-
tion precedent to the lassue of & certificate;
(3) that the board of examiners in that State,
Territory, or Distriet of Columbia grants
like exemption from examination in the basic
sciences to persons holding certificatea from
the State Board of Examiners in the Basic
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Scilences in Texas; (4) that the applicant
show satisfactory proof that he is a citi-
gen of the United States; snd (5) that the
applicant is a person of good moral charac-
ter and the holder of an uncancelled basic
science certificate from another 3tate, Ter-
ritory, or the District of Columbia.t"

Articles 4500 and 4501, Vv.C.3., which are a
part of the Medical Practice Aet of 1939, provide in
part as follows:

-Al‘t . 4500 .

"The State Board of Medical Examiners
may, in its discretion, upon payment by an
applicant of a fee of Fifty Dollars ($50),
grant license to practice medicine to any
reputable physician who 1s a clitizen of the
United States, and a graduate of a reputabdle
medical college, or who has qualified on ex-
amination for a certificate of medical gqual-
1fication for a commission in the Medical
Corps of the United 3tates Army or Navy, and
to licentiates of other States or Territories
having requirements for wedical registration
and practice equal to those established by
the laws of this 3tate. . . .”

"art. A4501.

"pAll applicants for licemse to practice
medicine in this 3tate not otherwise licens-
ed under the provisions of law must success-
fully pass an examination by the Board of
Medical Examiners. The Board 1s authorized
to adopt and enforce. rules of procedure not
inconsistent with the statutory requirements.
Applicants to be eligible for examination
must . . . have completed sixty (60) semester
hours of college course, other than in a med-~
ical school, which courses would be acceptable,
at time of completing same, to the University
of Texas for credit on a Bachelor of aArts De-~
gree or a Bachelor of 8Science Degree, . . ."

From the sbove 1t 1s apparent that Section 7
of House Bill 103 requires as a prerequisite for taking
the Baslioc Sclence examination the completion of sixty
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(60) semester hours of college courses which would be
acceptable at the time of completing same at the Univer-
81ty of Texas on a Bachelor of Arts or 3clence degree.
It 1is also expressly provided in Section 25 of House
Bill 103 that it 1s not to be construed as repealing sny
statutory provision in force at the time of 1ts passage
relative to the requirements governing the issuance of

licenses to practice the hesling ants. TharafAane +ha
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requirement of House Blll 103 with reference to a certi-
ficate cof proficiency in the basic sclences 1s an addi-
tional requirement to those imposed by the Medical
Practice Act of 1939, and the two acts are not in con~
flict. This exact point was raised and declded in
Stroud v. Crow, 136 3.W.2d 1025 (Ark.Sup. 1940, app.

sm’ .3. 607, 1950) wherein the Court ssid:

"Phe Basic Sclences Act of 1929 does not
repeal, amend or modify any preexisting law
relating to examination of applicants to prac-
tice the healing art, but 1s ean additional re-

uirement, as prerequisite to be complied With
before taking such examinations., These laws
remain In full force ahd effect, but with the
superimposed requirements of said Agt. (Em-
hasls added.) —

As to whether an applicant for an examination
in the basic sclences 1s entitled to an exemption, eith-
er by way of reciprocity or otherwise, 18 a matter for
the Board to declde, and such determination 1s its re-
sponsibiiity.

You are therefore advised ln answver to your
fourth question that House Bill 103 impoaes an addition-
al requirement to those lumposed by the Medical Practice
Act of 1939, and such additional requirement must be
complied with before taking an examination to practice
the healing arts. 4ll applicants not meeting the re-
quirements of House Bi1ll 103 (Basic 8clence Law), and
not otherwlse exempt therefrom, are inellgible to take
the examination for license to practice the healing arts.

Our answer to your fourth question makes it
unnecessary to answer your fifth question.

Attorney General Opinion No. V-895, referred
to in your sixth question, states that House B1ill 103
does contain a wvalld apgropriation for a perlod of two
years beginning april 28, 1949, and ending April 27,
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1951. Therefore, to have continuous operational funds
it will be necessary for the Board of Basic Science Bx-
aminers to obtain a supplementary appropriation for the
latter part of the two-year normal biennium of Septem-
ber 1, 1949, to August 31, 1951, that is, from April 27,
1951 to August 31, 1951.

SUMMARY
A chiropractor beginning the actice
of chiropractic after April 18, 1949, must ob-
tain a certificate of proficlency in the Basie
Sciences. 4 chiropractor beginning practice .
after april 28, 192 , and prior to April 18,
1949, must obtain a certificate of proficien-
¢y in the Basic 3ciences, but the provisions
of H.B. 721, aActs 5lst Leg., R.3. 1949, oh.
9%, p.160, exempt such a chiropractor from
an examination to practice chiropractic. The
provisions of H.B. 103, acts 51st Leg., R.3.
1949, ¢h.95, p.1l70, (Basic Science Law) do
not apply to a chiropractor who 1s a gradu-
ate of a regularly organized chiropractie
school who has practiced chiropractic for one
year immediately preceding April 28, 1949,
and vho has resided in Texas for two years
immediately preceding such date.

411 students engaged in the study of
chiropractic in institutions regularly or-
ganized and conducted as chiropractic schools
on April 27, 1989, the effective date of H.B.
721, Acts 51st Leg., R.3. 1949, ch.9%, p.160,
are exempt from an examlnation for license
to practice chiropractic but must obtain a
certificate of proficlency in the Basic
Sciences except as exempted under Section
23a of House Bill 915, Acts 51st Leg., R.8.
1949, ¢h.287, p.522.

The Basic 8cience Law (H.B. 103) does
not repeal the Medical Practice Act of 1939
but imposes an additional requirement to be
complied with before taking an examination
to practice the heall arts. Stroud v.
Crow, 136 8.W.2d 1025 (Ark. Sup. .

For continuous operstions of the Board
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of Bxaminers in the Basic Sciences after
April 27, 1951, & supplementary appropria-
tion will be necessary,

APPROVED: Yours very truly,
J. C. Davis, Jr. FRICE DANIEL
County Affelirs Division Attorney General

Charles D. Mathews

Executive Assistant 5 ‘—w
By
Burnell Waldrep

BW:bh:mw Assistant



