
December 21, 1950 

Hon. F. T. Oraham 
County Attorney 
Cameron County 
Brownsville, Texas 

Dear Mi. @aha& 

op1ni*n Ilo. v-1137. 

Re: Effective date of the 
1950 Federal census 
of Cameron County, 

Reference is made to your inquiry as to the 
date on which the 1950 Pederal census became effective 
in Cameron County. You atate that a bulletin of the Eu- 
reau of the Census dated September 14, 1950, shows Cam- 
eron County as having a population of 124,034 as of 
ArJril 1, 1950. The bulletin states that this count su- 
perssdedan earlier published report, the date of which 
Is not given. 
ing to the 

The population of Cameron County accord- 
1940 Federal census was 83,202. 

You *urther state that the question of the ef- 
fective date of the oensus has come up In connection with 
fees which may be retained by justices of the peace and 
constables in that county. We quote from your letter: 

“Art. 3883, Sec. 8, V.C.S., applies to 
counties with a population of not less than 
77,750, nor more than 88,750, according to the 
last preceding Federal census of the United 
Statea. Under that article justices of the 
peace and constables are permitted to retain 
a8 their fees $2,75O.OO each per annum, and 
also to retain one-third of the excess fees 
until such one-third of such excees Pees, to- 
gether with the said amount of $2,750.00, 
equals the aum of $3,000,00. 

“Section 5 of the same article provides 
that in counties containing aa many as 100,001, 
and not more than 150,000 Inhabitants, 

J 
ustices 

of the peace and constables may retain 
eaoh, out of the fees collected.. 

2,5OO.OO 

“In order that Justices of the peace and 
constables in this county may make their final 
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reports and their settlement of the annual 
fees collected, it is necessary to know as 
of what date the 1950 Federal census is or 
was effective." 

Federal law directs that a census shall be 
taken in the year 1930 and every ten years thereafter 
"as of the 1st day of A 

R 
ril." SS 201 206. 

Provision is made for t e publia~t~b~'Ca;lAd'distribu~ion 
of the results of the census, but there Is no Federal 
statute which determines Its effective date. As observed- 
in &rvin 
381 (19317 

State 119 Tex. Crim. 204, 205, 44 S.W.2d 380, 
"theri is no specific provision . . o with 

reference $0 the time of final announcement of the census; 
nor is there any provision as to the time the census shall 
become effective." Likewise, there is no State statute on 
this matter. 

Decisions of the courts of this State have estab- 
Lished that the preliminary announcement 3y the Area or 
District Census Supervisor of the results of a census a- 
mounts to an official pronouncement, of which officials 
may take notice and upon which they thenceforth are author- 
ized to act, even though the preliminary figures are sub- 
ject to correction by the final report- Holcomb v, Soi- 
232 s.w. 891 (Tex. civ. ~pp. 1921, error dism,); Ervin Q 

, 

State, 119 Tex. Grim. 204, 44 S.W,2d 380 (1931); Garrett v. 
Anderson 144 S.W.2d 971 (Tex. Civ. App. 1940, error dism., 
judgm., c&.)~ However, in none of those cases was it neces- 
sary for the court to determine whether the effective date 
related back to the time the enumeration was made,--in th%s 
case, April 1, 1950. There is no Texas decisfon directly 
on this point. However, the reasoning and language of the 
cases indicate that a census does no t take effect until its 
result is announced. 

Decisions in other States are conflicting as to 
the precise date on whfch a Federal census becomes effec- 
tive in the absence of a State statu:e nrescribing the ef- 
fective date, In Qpderwood V~ Hfck~,-l.&2 Term. 6894 39 
S.W.2d 1034 (1931) the court heid that an increase in the 
salary of the coun y courtss e clerk beca‘lse of an increase 
in the populatfon of the county &car% affective April 1, 
19309 the date of the enumeration. A contrary view was ex- 
pressed in Lewis v. m, I&&&Q&& cot& .t& 200 pa. 590, 50 Atl. 
162 (19OSl, which also involved the saiaries of co,unty of- 
ficers. his case held that the effect<ve date does not 
relate batik to the time of enumerzr*%o2., '7ut that "the fact 



becomes applicable only from fts legal ascertainment" 
through "an official statement of the facts." 
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After weighing the arguments in support of each 
of these conflicting views, and after aonslderlng the 
expressions by the Texas courts in the above-cited cases 
and the provisions of the statutes relative to the com- 
pensation of county and precinct officers, we are of the 
opinion that the effective date of a census, within the 
contemplation of these statutes, coincides with the date 
of the official announcement of the result. This holding 
~ocords with previous rulings of this department, as ex- 
pressed Iti'Att'y Gen. Ops. 
O-2932 (1940), and o-3351 

O-23 7 (1940), O-2742 (1940), 
(1941 3 . 

You are therefore advised that the effective 
date of the 19.50 census in Cameron County was the date on 
which the Area or District Supervisor released his first 
offlclal preliminary report for that county. We have not 
been informed of the date of the original report, and for 
that reason we cannot tell the exact date when the census 
became official in your county. 

SUMMARY 

The effective date of a Federal census, 
within the contemplation of the statutes pro- 
viding for the compensation of county and pre- 
'clnct officers, Is the date on which the Area 
'or District Census Supervisor makes an offl- 
clal announcement of the census result for the 
particular county. 

APPROVED: 

J. C. Davls, Jr. 
County Affairs Division 

Everett Hutchinson 
Executive Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

MKW:wb:em 

Very truly yours, 

PRICE DANIEL 
Attorney General 

BY 
%&4-g Yd ad5 
Mary K. Wall 

Assistant 


