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Honorable C. W. Pearcy, Chairman 
Committee on Congressional and 

Legislative Districts 
House of Representatives 
Austin, Texas 

Opinion No. WW-1041 

Dear Mr. Pearcy: 

Re: Construction of Sections 
26, 26a and 28 of Article 
III of the Texas Constitu- 
tion. 

tions: 
You have requested an opinion on the following ques- 

“1 . Section 26 provides that Counties in a 
Legislative DiStFiCt shall be contiguous. With 
reference to counties bordering on the Gulf of 
Mexico that are not contiguous by land, could 
two such counties be placed in the same Legls- 
lative District because of being contiguous by 
water only? In connection with this question 
the Committee would also request an Attorney 
Seneral's Opinion as to how far into the Gulf 
county lines are extended? 

“2. With regard to the provisions of Sec- 
tion 26a concerning counties over ~CO,OOO in 
populations, are such provisions mandatory? 

"3a. With regard to Section 28, wherein 
the Legislature is directed to apportion the 
Sta .te 'agreeable to the provisiors of Sections 
25, 26 and 26a of this Article,' would this 
mean such apportionment must strictly comply 
with said Sections, in order not to be in con- 
travention of the Constitution? 

"3b. Along the same lines and with regard 
to the same Section the following words appear: 

'In the event the Ler?%slstur- shall 
at any regular session, following the 
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publication of a United States decennial 
census, fail to make such an apportionment, 
same shall be done by the Legislative Re- 
districting Board of Texas, etc.' 

"Would this be interpreted as meaning that 
'suchlapportionment., if not 'agreeable to' the 
provisions of Sections 25, 26 and 26a, would be 
in contravention to the directive to the Legis- 
ture in Section 28 sufficient to cause the Legis- 
lative Redistricting Board of the State of Texas 
to be required to act?" 

Section 26 of Article III of the Constitution of 
Texas provides as follows: 

"The members of the House of Representa- 
tives shall be apportioned among the several 
counties, according to the number of popula- 
tion in each, as nearly as may be, on a ratio 
obtained by dividing the population of the State, 
as ascertained by the most recent United States 
census, by the number of members of which the 
House is composed; provided, that whenever a 
single county has sufficient population to be 
entitled to a Representative, such county shall 
be formed into a separate Representative Dis- 
trict, and when two or more counties are required 
to make up the ratio of representation, such 
counties shall be contiguous to each other; and 
when any one county has more than sufficient 
population to be entitled to one or more Repre- 
sentatives, such Representative or Representa- 
tives shall be apportioned to such county, and 
for any surplus of population it may be joined 
in a Representative District with any other con- 
tiguous county or counties." 

The word "contiguous" as used in Section 26 of Article III of 
the Constitution of Texas has not, insofar as we have been able 
to determine, been construed by the judiciary of this State. 
However, the same word as used in Article 2922a relating to group- 
ing of school districts to form a rural high school district has 
been defined. In Attorney General’s Opinion No. 0-4180 (1941) 
this office pointed out: 
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"'Contiguous' as used in Article 2922a, 
relating to the grouping of school districts 
to form rural high school districts, has been 
held to mean that the districts must so touch 
one another that all may be included in a 
common boundary line, without intervening 

See Beard v Marshall, 32 S.W.(2d) 
$%~"kliot Common SEhool District No 48 v. 
County Board of School Trustees, 76 S:W.(2d) 
786 (Writ dirmissed); Miller v. School Trustees 
of Milam County, 52 S.W.(2d) 806 (Writ Ref.). 
We are of the opinion that such is the meaning 
to be given to the word 'contiguous' as it is 
used in Article 2806. Any other construction 
would necessarily require the holding of 
several elections involving additional expense, 
delay, and inconvenience. We do not believe 
that such a construction was intended by the 
Legislature. 

"It is, therefore, the opinion of this de- 
partment that school districts are contiguous 
under Article 2806, Revised Civil Statutes, if 
they touch one another so that all may be in- 
cluded in a common boundary line. . . ." 

It is our opinion that the definition of the word 
"contiguous' as used in Article 2922a is equally applicable 
to the definition of the word "contiguous" as used in Section 
26 of Article III of the Constitution of Texas. You are, 
therefore, advised that a Representative District may be 
formed by two or more counties if they touch one another so 
that all may be included in a common boundary line, assuming, 
of course, that all other prerequisites of Sections 26 and 
26a are complied with. 

Section 1 of Article 1592a, V?rnonts Civil Statutes, 
relating to the gulfward boundary lines of all counties of 
this State bordering on the coast line of the Gulf of Mexico 
provides as follows: 

"Section 1. The gulfward boundary lines 
of all of the counties of this state bordering 
on the coast line of the Gulf of Mexico are 
hereby fixed and declared to be t&e continental 
shelf in the Gulf of Mexico." 
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However, in United States of America v. States of 
Louisiana, Texas, MissZsippi,; Alabama and Florida, 363 U.S.l, 
at 64, 80 S.Ct. 961 (19bO);it was held that the marine boundary 
of the State of Texas extended three leagues seaward. You are " 
therefore advised that the gulfward boundary line of all counties 
of this State bordering on the coast line of the Gulf of Mexico 
is three leagues seaward from the coast line. 

Section 26a of Article III of the Constitution of 
Texas provides: 

"Provided however, that no county shall be 
entitled to or have under any apportionment more 
than seven (7) Representatives unless the popule- 
tion of such county shall exceed seven hundred 
thousand (700,000) people as ascertained by the 
most recent United States Census, in which event 
such county shall be entitled to one additional 
Representative for each one hundred thousand 
(100,000) population in excess of seven hundred 
thousand (700,000) population as shown by the 
latest United States Census; nor shall any district 
be created which would permit any county to have 
more than seven (7) Representatives except under 
the conditions set forth above." 

The above quoted provision has not been construed by the courts 
of ;his State. It is noted, however, that the provision thereof 
used mandatory language such as "no county shall be," "such 
county shall be, ' "nor shall any district be created," "except 
under the conditions set forth above." In view of the language 
used in .Section 26a of Article III of the Constitution of Texas, 
you are advised that its provisions are mandatory. 

Section 28 of Article III of the Constitution of Texas 
provides in part as follows: 

"The Legislature shall, at its first regular 
session after the publication of each United States 
decennial census, apportion the state into senatorial 
and representative districts, agreeable to the pro- 
visions of Sections 25, 26, and 26-a of this Article. ,t . . . 

In view of ,the'provisions above quoted, you are ad- 
vised redistricting bills enacted by the Legislature must 
comply with the provisions of Sections 25, 26 and 26a of 
Article III of the Constitution of Texas. The remaining pro- 
visions of Section 28 of Article III of the Constitution of 
Texas apply only if the Legislature fails to make an 
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apportionment in accordance with the above cited constitu- 
tional provisions. 

SUMMARY 

Any act of the Legislature apportioning the 
State into senatorial and representative 
districts is required to comply with the 
provisions of Sections 25, 26 and 26a of 
Article III of the Constitution of Texas. 
The word "contiguous" as used in Section 
26 of Article III of the Constitution of 
Texas means that a representative district 
composed of two or more counties may be 
formed if the boundaries (whether inundated 
or not) of the counties cdmprising the 
representative district touch one another 
so that all may be included in a common 
boundary Line. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

mee* 
Assistant 
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