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Opinion No. biti-1408 

Re: Whether Section 2 of Article 2815k-3 
of Vernon's Civil Statutes prohibits 
use of a junior college district 
appropriation to defray any costs of 
students who are in their third and 
fourth collegiate years, and related 
questions. 

Dear Mr. Edgar: 

We are in receipt of your request for opinion on the 
above captioned question. Your letter informs us that a junior 
college district in Texas is contemplating calling an election 
pursuant to Article 2815k-3 of Vernon's Civil Statutes to au- 
thorize the governing body of such district to offer and con- 
duct classes in the third and fourth collegiate years and to 
award baccalaureate degrees in those fields not specifically 
prohibited. 

Article 2815’k-3 states in part as follows: 

"Section 1. Any junior college district in 
this State, situated entirely or in part within 
the boundaries of any city having a population in 
excess of one hundred sixty thousand (160,000) 
according to the last preceding decennial Federal 
Census and having less than two (2) colleges or 
universities offering baccalaureate degrees within 
the boundaries of any such city, is herebv author- 
&&, subject to the other provisions of this Act, 
of to fe ih b re ir 
or accented of wtes for baccalaureate decrees 
ti the fields of liberal arts. buess tr ' 
bather education and wit during their A%?!%?&& 
&or Years, and to award such degrees, to the ex- 
tent that the governing body of any such district 
shall deem advisable, provided nothing in this Act 
shall be construed to permit or authorize any jun- 
ior college district in this State which elects to 
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take advantage of this Act to award degrees in 
the fields of engineering law, medicine, agri- 
culture, journalism, arch tecture, 1 or pharmacy. 

Wet. 2. No funds heretofore or hereafter 
aupronriated by the Legislature of this State for 
pavment to anv such junior college district shall 
be used to defrav nv of the costs of teaching or 
&j 3fravi.n: the costs of students who are 

trd and fourth colleriate Years. Fur- 
nerwise de 

in their thi 
thermore any college made a senior college under 
the authority of this Act shall be prohibited from 
receiving state aid for junior and senior level 
work for twenty (20) years from the date of the 
passage of this Act. 

"Sec. 3. The power and authority herein 
granted shall not apply or be available to any 
junior college district unless and until the gov- 
erning board of such district is authorized to pro- 
ceed under the terms hereof at an election held for 
such purpose. Such election shall be held in the 
following manner: the governing board of such dis- 
trict shall without the prerequisite of the filing 
of any petition, order an election to be held in 
such junior college district, such election to be 
held not less than twenty (20) days nor more than 
thirty (30) days from the date of said order call- 
ing such election, and such governing board shall 
give public notice of such election by publishing 
notice of such election in a newspaper of general 
circulation in such district at least once a week 
for a period of three (3) consecutive weeks be- 
tween the date of the order calling the election 
and the date of the election. Onlv those legallv 
cualified voters who have duly rendered property 
for taxation in such junior colleere district shall 
be oermitted to vote. Except as modified herein, 
such election shall be conducted and canvassed in 
accordance with the General Laws relative to elec- 
tions in Independent School Districts. If a maior- 
itv of the votes cast at uch election favor the 
exercise of the Dower herzin aranted. and onlv in 
such event. the governing bodv of such Suni 

powers and authority prescribed bv this Act. 

-"The governing board of such junior college 
district may call the election herein provided for 
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at any time after the effective date of this Act, 
but if an election is called and held hereunder 
and the proposition should fail to receive a me.- 
jority of the votes cast, then no additional 
election shall be called on such proposition U'I- 
til at least one year after the date such prior 
election was held. 

"Sec. 4. This Act shall be cumulative of all 
other laws and shall not be construed to limit or 
affect the classes not being offered or which may 
be offered and conducted by junior college dis- 
tricts not subject to the provisions of this Act; 
nor to limit or affect the classes which may be 
offered and conducted in addition to those described 
in Section 1 above by junior college districts which 
are subject to the provisions of this Act, whether 
or not they elect to take advantage of this Act. 

lgSec. 5. If anv Section. sentence. clause 
phrase. or word in this Act or aoulication theriof 
to anv uerson or circumstance is held invalid. such 
holding shall not affect the validitv of the remain- 
'nn hereb 
declare it would have oas d s ch emain a D r 
tions dzsoite such invalid%."U(Em~hasisi~ddedO)- 

Your first series of questions is stated as follows: 

"Query 1. Re first sentence (a): Does Section 
2 prohibit use of the junior college district appro- 
priation (see S.B. 1, Acts 57th Leg. 1st C.S. Arti- 
cle IV, pg. 396, pars. l-a and 2-e) 40 defray any 
costs of students who are in their third and fourth 
collegiate years; viz.? to allow proration thereof 
so as to enable a tuition uniform for each of the 
four years. 

"Re second sentence (b): Does the phrase 
'junior and senior level, work' in Section 2 mean 
junior and senior class work or junior college 
and senior college level work; viz., does Section 
2 prohibit State appropriations to a junior college 
district which votes to and does operate third and 
fourth collegiate years." 

Regarding your Query l(a), as we construe Section 2, 
the Legislature has prohibited any appropriation by it being 
used toward the costs of conducting any classes or any other 
expenses relative to those students in their third and fourth 
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collegiate years of the senior college, when created. It 
follows that if any special or new teachers are employed, or 
any laboratories or other facilities are needed relative to 
the third and fourth collegiate years, that no state appro- 
priation may be used to defray any part of such expenses. 

From your letter we are apprised that presently there 
are several junior college districts operating so-called senior 
college divisions, but that none of them were created pursuant 
to Article 2815k-3. It would seem that the purpose of a junior 
college district is to establish and manage a junior college 
only; however we note from the provisions of Article 2815”~3 
that “any junior college district . . . is hereby authorized, 
subject to the other provisions of this Act 

E 
to offer and con- 

duct classes which may be required or accep ed of candidates 
for baccalaureate degrees . . . during their junior and senior 
years and to award such degrees. . . .‘I Therefore, if the jun- 
ior college district, subject to provisions later discussed, 
adds work for the junior and senior years and awards degrees, 
the result is a l’college made a senior college under the author- 
ity of this Act.” It follows that in such districts there will 
be a junior college division and a senior college division. 

The caption to Article 2815k-3 states in part as fol- 
lows : 

“An Act authorizing certain junior college dis- 
tricts to offer classes to candidates for baccalaur- 
eate degrees in certain fields during their junior 
and senior years, and to award degrees in such fields; I, . . . 

and so when the Legislature in Section 2 speaks of “junior and 
senior level work,” we interpret that phrase to mean any work 
undertaken or classes offered during the junior and senior years, 
i.e., in the senior college division of the district. Section 2 
does not prohibit state appropriations to the junior college dis- 
trict itself, but does prohibit any state aid to defray costs of 
the senior college division, which conducts junior and senior 
level work. 

Your second series of question are as follows: 

“Where a junior college district pursuant to 
Article 28l5k-3 elects and acts to come thereunder: 

“Query 2: (a) Does adoption of the powers 
granted therein carry with it or vest in its board 
authority to assess and levy taxes within maximum 
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tax limits previously voted by the qualified prop- 
erty tax paying voters, for the construction of 
facilities, bond service and maintenance of the 
college operating also a 'senior division' the 
third and fourth collegiate years; or 

"(b) Must or may a new maintenance tax and 
bond assumption election be held and carry before 
the district, whose educational functions have been 
so enlarged, may legally assess and levy taxes for 
such maintenance, bond servicing purposes, and is- 
suance of new bonds; or 

"Cc) Does authority still exist in the dis- 
trict only to assess and levy taxes for its 'junior 
division'--first and second collegiate years--col- 
lege maintenance and building needs previously 
voted under provisions of Article 2815h-3b." 

An inspection of the statutes reveals that if the jun- 
ior college district elects to assume the responsibility of a 
senior college wfthin the district the status of the district 
is still the same, and it has all the 
red on it. 

powers previously confer- 
However, we find that the statutes giving the dis- 

trict power to levy and collect taxes refer to "Junior college 
purposes," and therefore when this phrase is used, no taxes may 
be levied for "senior college purposes.3' 

For instance Section 7 of Article 281511 allows the 
district to issue bonds 
and to levy taxes "for 

provide for interest and sinking funds 
the support and maintenance of the Jun- 

ior College," and for "Junior College purposes." Section 10 of 
that statute, Articles 2815h-3a and 281%-3b all contain the 
same phraseology; consequently none of these statutes gives the 
district any authority to assess and levy taxes for support of 
the senior college division. 

When the Legislature enacted Article 2815k-3, they 
also enacted Article 2815r-1, which does not in any section re- 
quire that money realized from the issuance of bonds and notes 
be used exclusively for junior college purposes. We call your 
attention to all eleven sections of this Article, but only quote 
from Section 1, as follows: 

"The board of regents of any junior college 
district heretofore or hereafter organized under 
the laws of the State of Texas are hereby sever- 
ally authorized and empowered, each for its re- 
spective institution or institutions, to construct 



Hon. J. W. Edgar, page 6 NW-1408) 

acauire and eouin on behalf of such institution, 
buildings and other structures and additions to 
existinG buildings and other structures and ac- 
ouire land for said additions. buildings and other 
structures in any manner authorized by law. in- 
cludinn the power of eminent domain exercised in 
the manner orescribed for anv indenendent school 
district if deemed appropriate by said governing 
body. &id constructions. au'uning and acauisi- 
tion mav be accomwlished inewh&e or in Dart with 
proceeds of loans obtained from anv orivate or nub- 
lit source. The said governine boards are alsp 
severallv authorized to enter into contracts with . . . . 
construction of said f%litia.&81 

. . ies and s& 1 districts for the loin< 

added) 
(Emphasis 

We answer your second group of questions accordingly: 
Authority is still vested in the junior college district to 
assess and levy taxes for junior college purposes only or for 
the "junior college division" under Articles 2815h et seq. The 
said district has no authority to assess and levy E axes for sup- 
port and maintenance of its senior college division, but may 
obtain loans, enter into contracts, issue its bonds and notes, 
pledge its fees or make use of any other proceeding authorized 
by Article 2815r-1. If the district contains a city of not less 
than two hundred twenty-five thousand (225,000) population, it 
may receive donations of cash pursuant to Article 2815i. 

Your questions continue as follows: 

"In short, in connection with taxation ques- 
tions raised in auery 2, what is the legal effect 
of that sentence in Section 3 reading: Only those 
legally qualified voters who have duly rendered 
property for taxation in such junior college dis- 
trict shall be permitted to vote. Is such sentence 
consonant with or in violation of Article VI, Sec- 
tion 2, Constitution of Texas; and if in violation 
may the problem be resolved in a manner decided in 
King v. Carlton I.S.D., 295 S.W.2d 408 (Tex.Sup. 
1956). See also Section 3 of Article 2784e-1, as 
amended following King v. Carlton, supra." 

Section 2 of Article VI of the Constitution of Texas 
states in part as follows: 

"Every person subject to none of the foregoing 
disqualifications who shall have attained the age 
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of twenty-one (21) years and who shall be a citizen 
of the United States and who shall have resided in 
this State one (1) year next preceding an election 
and the last six (6) months within the district or 
county in which such person offers to vote, shall 
be deemed a qualified elector; and provided further, 
that any voter who is subject to pay a poll tax un- 
der the laws of the State of Texas shall have paid 
said tax before offering to vote in any election in 
this State and hold a receipt showing that said poll 
tax was paid before the first day of February next 
preceding such election. . . .I' 

We also call your attention to section 3a of Article 
VI of the Constitution, reading as follows: 

"When an election is held by any county, or any 
number of counties, or any political subdivision of 
the State, or any political sub-division of a county, 
or any defined district now or hereafter to be de- 
scribed and defined within the State and which may 
or may not include towns 

E 
villages or municipal cor- 

porations, or any city, own or village, for the 
puroose of issui e credit , 
or exoendins m onev or assumlne: anv debt. onlv au *_ 
fied electors who own taxable arouertv in the State, 
Four&v. nolitical sub-division, district. citv. town 
g village where such election is held. and 
dkv rendered the same fo 

who have 
r taxation. shall be auaa 

fied to vote and all electors shall vote in the elec- 
tion orecinct of tmresidence.lr 

An identical situation, which may prevail if Article 
281.%-3 is to be complied with, was presented to the Court in 
inR . Car 0 

kw.2: 408 ;;9;65: 
deuendent School District; 156 Tex. 365, 295 

In that case an electio; to adout the pro- 
visions of Article 2784e-1 was in question. Article 2784e-1 
required that for the $dootion election only "property taxpay- 
ing qualified voters of such district, whose property has been 
duly rendered for taxation, shall be entitled to vote." 

In the course of the opinion Chief Justice Hickman 
stated at page 412: 

"Any qualified elector) as defined by that Ar- 
ticle, is entitled to vote in any election other 
than one for which additional qualifications are 
prescribed by some other provision of the Constitu- 
tion. The Legislature was not authorized to pre- 
scribe any other standard for voters at the adoption 
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election than that of qualified electors as de- 
fined by Article VI Section 2. More speci- 
fically stated,the legislature wis'not authorized 
to limit the voters at the adoption election to 
'qualified voters of such district who own prop- 
erty which has been duly rendered for taxation on 
the tax rolls of the county for that purpose.' 
All of the language just quoted following the words 
'qualified voters of such district' is in conflict 
with the provisions of Article VI, Section 2, of 
the Constitution, and should therefore be stricken 
from the &tt;" 

We therefore advise you that the voting qualifications 
contained in Section 3 of Article 2815k-3 are in violation of 
Section 2 of Article VI of the Constitution. 

Since Section 5 of Article 2815k-3 provides a savings 
clause, it follows that "When the invalid provision is stricken, 
the Act is made workable, leaving the question of the adoption 
of the Act to be determined by an election at which ' ualified 
electors' shall participate. a. Jordan v. Crudgington, 1 9 Tex. 
237, 231 S.W.2d 641.” (Emphasis added) Kina v. Carlton, sunra. 

You are advised that the proposition of whether or not 
the residents of the junior college district adopt the provi- 
sions of Article 2815k-3 should be submitted only to the quali- 
fied voters under Section 2 of Article VI of the Constitution of 
Texas. King v. Carlton Independent School District, sunra. 

SUMMARY 

1. Section 2 of Article 2815k-3 prohibits the 
use of junior college appropriations to defray costs 
of teaching of students in the senior division or any 
other expenses of such division in a junior college 
district. 'IJunior and senior level work" means any 
work undertaken by students in classes offered in the 
senior college division of the district. 

2. '2ne adoption of Article 2815k-3 does not 
carry with it or vest in the governing body authority 
to as:ess and levy taxes for the senior college divi- 
sion. The district's authority to obtain money in 
this regard is limited to Article 2815r-1, et seq. 
The district still has authority to assess and levy 
taxes for its junior college division pursuant to 
Article 2815'h, or accept donations if the provisions 
of Article 28151 apply to it. 
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3. Section 3 of Article 2815k-3 is unconstitu- 
tional and in order to validly adopt the remaining 
provisions of such Act, the question of adoption 
should be presented only to those voters qualified 
under Section 2 of Article VI of the Constitution of 
Texas. 

Yours very truly, 

Will Wilson 
r2w7q 

Fred D. Ward 
Assistant FDW:wb 
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