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Re: Under the stated fact 
situation, whether an 
employee must be glven 
time off to vote while 
engaged in working over- 
time hours at his request, 
and if the employer is 
compelled to allow the 
employee sufficient time 
off to vote, is the em- 
ployer required to cpmper)- 

De&r Commissioner King: 
sate him at the overtlrpe 
wage rate. 

You have requested an opinion of this office concerning the 
above captloned matter under the following set of faats: 

"An employee, upon arriving at work on elec- 
tlon day, Indicates his desire to work overtime, 
should overtime be necessary, for that particular 
day. This particular employee then works his 
regular eight hour8 and is subsequently offered 
a chance to work several additional hours over- 
time as he had previously requested. The employ- 
ee accepts the overtime and then works for two 
and one-half hours during the overtime period up 
to 6:30 p.m. The employee then requests that his 
employer permit him time off to vote in a local 
election and that he be compensated at the over- 
time rate during his absence while voting." 

Article 209, Vernon's Penal Code provides as follows: 

"Whoever refuses to an employee entitled to 
vote the privilege of attendlng the polls, or 
subjects such employee to a penalty OT deduction 
of wages because of the exercise of such privllegeX 
shall be fined not to exceed five hundred dollars. 

This statute was originally enacted a8 a part of the Terre11 
Election Law in 1905. Since its enactment, the statute has not 
been before an appellate court of this state for construction or 
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application. In Attorney General's Opinion V-1532 (1952), this 
office held that an employer Is not required to give an employee 
time off to vote where the employee has sufficient time to vote 
outside his working hours. If an employee does not have suffl- 
clent time to vote outside his working hours, It would be a 
violation of the statute If his employer denies him additional 
time as Is necessary for exercising his privilege of attending 
the polls. Sufficiency of time was held to be a question of 
fact depending upon the circumstances In each partlcirlar oasei 

In light of this holding, If the employee under the facts 
stated In your opinion request had sufficient time to vote 
outside his working hours, the employer would not be required to 
allow the empl'oyee to leave his employment for the purpose of 
voting. 

Should the employee not have sufficient time to vote 
outside his working hours, the employer normally would be required 
to permit the ~employee sufficient time off to attend the polls 
without any deduction of wages because of the exerclse.of that 
privilege. Attorney General'8 Opinion V-1532 (1952). However, 
under the stated facts the emp,loyee would have had sufficient 
time to vote after he had completed his normal working hours at 
4200 p.m.., and the employer would not have committed a violation 
of the statute had he refused to give such employee time off to 
vote during his normal work period. Since the employee was not 
being required to work beyond 4~00 p.m., he was free thereafter 
to exercise hls freedom'of choice to vote or not to vote.' There- 
fore, It Is the opinion of this office that, when the employee 
voluntarily requested to be permitted to work overtime hours 
beyond 4~00 p.m., he elected to work such additional hours as 
the employer deemed necessary In providing him the opportunity. 
In making such election the employee exercised his freedom of 
choice of attending or not attending the polls, which is the 
right created by the statute. The employer has not denied the 
employee the privilege of voting because unquestionably the em- 
ployee had that right until, by his own action, he relinquished 
it by requesting the overtime work for his own pecuniary 
benefit, Instead of using this time to exercise his privilege of 
voting. In making his election the employee has accepted the 
privilege of working the additional hours on the terms and 
conditions offered by the employer, and should not thereafter 
be allowed to revoke his action as the employer has the right to 
rely upon this acceptance in planning his work schedule, production 
requirements and employee complement necessary for the overtime 
period. To hold otherwise would create an undue burden on the 
employer If he were faced with the possibility of his work force 
abandoning the job after he had planned his work schedule, based 
upon the employees' assurance that they would be available and 
working. 
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With regard to your second question, In view of our holding 
above It Is clear that the employee In question would not be 
entitled to be compensated, either at his remlar rate of pay 
or at the overtime rate, should the employer voluntarily permit 
him to leave the job for the purpose of attending the polls. 
If an employee voluntarily requests to work additional hours 
and then requests permission to leave his employment to vote, 
he Is attending the polls on time which Is outside his re ulred 

* working hours and for which, in any event, he Is not en 
to any compensation from his employer. 

Conversely, If at the employer's election, he requires 
his employees to work additional overtime hours and such em- 
ployees do not have sufficient time to attend the polls outside 
of their normal and overtime working hours, the employer would 
be required to allow these employees sufficient time off to 
vote, should It be requested, without any deduction from their 
wages because of the exercising of such privilege. In this 
situation It would make no difference whether the employees 
were permitted time off during' their re@lar working hours or 
their overtime hours as their total compensation would be the 
same, as If they had not taken time off to vote. 

SUMMARY 

Under the stated facts, Article 209, V.P.C., 
does not require an employee to be given time off 
to vote while working overtime hours that he had 
voluntarily requested. If the employer voluntarily 
permits such employee time off to attend the polls, 
during such overtime period, the employee Is not 
entitled to be compensated for such time, either at 
his regular rate of pay or at the overtime rate. 

Prepared by Robert W. Norris 
Assistant Attorney General 
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