
Honorable C. W. Karisch 
County Attorney 
Wailer County 
Hempstead, Texas 

Opinion No. M- 379 

Re: May Wailer County Hospital 
legally pay a charge for 
an autopsy performed in 
the hospital upon the body 
of an expired patient? 

Dear Mr. Karisch: 

Ry recent letter you have requested an opinion concerning 
the above stated matter. We quote, in part, from your letter 
as follows: 

"The Waller County Hospital was organized, and 
operates, under Articles 4478-4494, R.C.S. A patient 
of the Hospital who was being cared for by(a doctor) 
who is a member of the staff of visiting physicians 
of said Hospital, died. There was no question of 
foul play and no occasion for an inquest. (The doctor) 
determined that an autopsy was needed and one was per- 
formed at the request of (the doctor)and the Superin- 
tendent of the Hospital. The physician performing the 
autopsy has billed the Hospital for his services and 
such bill has been approved by the Superintendent of 
the Hospital, and photocopies of such bill and approval 
by the Superintendent are attached hereto. The 
patient was in the Hospital under the Medicare Program, 
and before authorizing or ordering an autopsy, officials 
of the Hospital ascertained from some supposed official 
with the Medicare Program that autopsies in cases such 
as this was a proper Medicare expense. However, the 
autopsy expense has not been charged to the patient's 
account and has not been charged to any other account. 

"I assume that the bill is reasonable, at least 
no question in that regard has been raised. No reason 
for the autopsy has been advanced other than to determine 
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the cause of death. As I view the matter, it becomes a 
question of whether or not the expense of this 
autopsy was a reasonable and incidental expense to 
operating the Hospital which the Hospital had the im- 
plied authority to authorize, or whether the expense 
should have been the expense of the patient's 
estate." (Parenthesis ours.) 

At the outset we are met with the consideration of the 
effect of the hospital superintendent's request and obvious 
approval for the autopsy in question upon the hospital's 
responsibility to pay for the costs of the autopsy. 

Article 4485, Vernon's Civil Statutes, details the authority 
and duties of the hospital superintendent. We quote, in part, 
from this Article. 

"The Superintendent shall be the chief executive 
officer of the hospital . . . subject to . . . the powers 
of the board of managers. 

"He shall . . . equip the hospital with . . . all . . . 
needed facilities for the care and treatment of 
patients, . . . 

II . . . 

"He shall cause a careful examination to be made 
of the physical condition of all persons admitted to 
the hospital and provide for the treatment of each 
patient according to his need; . .." (Emphasis added.) 

In addition to the above quoted language, Articles 4486 
and 4487, Vernon's Civil Statutes, provide in detail the 
authority of the superintendent on the procedure for admission, 
and support of individuals admitted as patients. Both of 
those Articles and the above quoted Article (4485) limit the 
superintendent's authority to provide for "the care and 
treatment" of the patients, subject to the rules and regulation 
of the board of managers. None of the statutes involved 
specifically authorize a superintendent to request or approve 
an autopsy. 
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So the question then is whether the "care and treatment" 
of patients also encompasses autopsies of deceased patients. 
In our opinion "care and treatment" does not include an 
autopsy of a deceased patient. Great American Indemnity Co. 
v. Dabnev, 128 S.W.Zd 496 (Tex. Civ. App. 1939, error dism., 
judgm. car.). Consequently, the superintendent has no 
authority to request or approve an autopsy, and in the present 
case, the request and approval would have no effect upon the 
question of whether the hospital may legally pay the expense 
in question. 

In Attorney General's Opinion V-12Q'5 (1951). this office 
ruled that charges against the county hospital are subject to 
the aontrol of the Commissioners Court. We quote from that 
opinion as follows: 

"It will be noted from the foregoing stat- 
utes that authority is vested in the board of man- 
agers and the superintendent of a county hospital to 
incur necessary expenditures for the operation and 
maintenance of the hospital in a sum 'not exceeding 
the amount provided for such purposes in the com- 
missioners court'. By the express terms of Article 
4484, the board of managers must transmit all bills 
and accounts, including salaries and wages, to the 
commissioners court for payment 'in the same manner 
as other charges against the county are paid'. Arti- 
cle 2351, V.C.S., provides that the commissioners 
court shall 'audit and settle all accounts against 
the county and direct their payment'. In view of 
these provisions, the county treasurer may not issue 
warrants in payment of bille and accounts of the 
hospital until the commissioners court has approved 
them for payment in the same manner as other charges 
against the county are paid. Although the manage- 
ment of the county hospital is vested in the board 
of managers, the Commissioners court must approve 
all accounts. See Att'y. Gen. Op. O-6433 (1945)." 
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Your second question is whether the Commissioners Court 
is authorized to pay this autopsy expense. 

Article 4478a. Vernon's Civil Statutes, provides the 
enabling legislation for the creation of a county hospital. 
This Article is quoted, in part, as followsc 

"The Commissioners Court of any county shall 
have power to establish a county hospital . . . for the 
care and treatment of persons suffering from any 
illness, disease or injury . .." (Emphasis added.) 

In the above quoted provision, we find the same limitation 
of authority of the Commissioners Court, relative to patient 
care and treatment, a6 is found relative to the authority of 
the hospital superintendent, i.e., "care and treatment". 
Therefore, it is our opinion that the county cannot pay for an 
autopsy of a hospital patient dying of natural causes, under 
the facts set out in your opinion request. Great American 
Indemnity Co. v. Dabney, supra. 

This opinion is limited to the facts submitted, and where 
a person dies from uncertain causes, the Legislature has made 
provision in Articles 49.01, et seq., Vernon's Code of Criminal 
Procedure, for autopsies to be performed at county expense. 

SUMMARY 
. 

A Commissioners Court operating a County 
hospital, pursuant to the provisions of Articles 
4478, et seq., V.C.S.. may not legally pay a 
charge for an autopsy unless ordered by the proper 
authorities pursuant to the provisions of Article 
49.01, et seq., V.C.C.P. 

C. MARTIN 

Prepared by James C. McCoy 
Assistant Attorney General of Texas 

ey General of Texas 
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