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Honorable Gordon H. Lloyd 
fji?.h&+ Au-Y 

Opinion NO. M-627 
Executive Secretary 
Employees Retirement System Re: Certain questions' 
Capitol Station relating to judicial 
Austin,' Texas 78711 service retirement 

Dear Mr. Lloyd: 

Your request for an opinion on the above subject 
matter asks the following questions: 

"1. Does a judge eligible for service 
retirement who makes application to re,tire on 
a date of his choosing thereby fix: 

"a. the date the office is vacated 

"b. the date he becomes a retired judge 
eligible to exercise retirement options 

"c. the date he is to be removed from'the' 
judicial payroll to be placed the following day 
on the retirement payroll 

“2. If an eligible judge makes application 
for disability retirement as of a certain date, 
is that the date upon which he is to be removed 
from the active payroll and thereafter placed 
upon the disability retirement payroll, even 
if no successor has qualified? 

" 3 . Does the office of a judge'who ia 
legally removed for cawe become vacant,at'that 
time even if no successor has qualified7 

"4. Does the Constitutional provision for 
automatic vacancy of judicial office at age 75 
(exceptions note81 affeot the eligibility of 
retired judges over 75 year8 of age to continue 
as judicial officers subject to temporary 
assignment?" 
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Section l-a of Article V of the Constitution of 
Texasprovides: 

"The office ~of everysuch~ Justice and 
Judge shall become vacant when the incumbent 
reaches-the'age of seventy-five (75) years or 
such earlier page, not less than seventy (70) 
years,'as the Legisfature may prescribe; but, 
in the Casey of'anincumbent whose term of 
office includesthe,effective date of this 
Amendment, this provision shall not prevent 
him from servings the remainder of said term 
nor be applicable to him before his period 
or periods of judicial service shall have 
reached a total of ten (10) years." 

Subdivision (a) of Section 2 of Article 622Sb, 
Vernon's Civil Statutes, reads as follows: 

"(a) Any judge in this state may, at his 
option, retire from regular active service 
after attaining the age of sixty-five (65) 
years and after serving on one or more of the courts 
of this state at least ten (10) years continuously 
or otherwise, provided that his last service 
prior to retirement shall be continuous for a 
period of not less than one year. Any person 
who has served on one or more of the courts of 
this state at least twelve (121 years, continuously 
or otherwise, regardless of whether be is serving on 
a court at such time, shall after attaining the age 
of sixty-five (65) years, be qualified for 
retirement pay under this Act. Any person retiring 
in accordance with this Act after the effective 
date of this amendment shall, during the remainder 
of such person's lifetime receive from the State 
of Texas monthly a base retirement payment equal 
to fifty percent (50%) of the salary being received 
by a judge of a court of the same classification last 
served by such person as judge. An additional ten 
percent (10%) of the applicable salary shall be 
added to the base retirement payments to the 
following judges: (1) those eligible for retirement 
under any provisions of this Act as amended who retire 
at or before age seventy (70); (2) those who are not 
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eligible by length of service to retirement 
benefits at age 70 but who retire immediately upon 
becoming eligible; and (3) those in office on 
September 1, 1967, who then are or during their 
current term of office will be seventy (70) 
or more years of age and who retire at or before 
the end of their current term of office; 
provided, however;.the additional ten percent 
(10%) benefit shall'not be paid to any judge 
who has been out of office for a period of longer 
than one (1) ~'year at the time he applies for 
retirement benefits under this Act. -Y Wge 
drawing retirement at the effective date of 
this Act-shall receive the same retirement pay 
as judges of the same classification who have 
retired on the current pay scale; that said judge shall 
be entitled to any raises based upon increases in 
current salary." 

Seotion 3 of Article 6228b, Vernon's Civil Statutes, 
reads as follows: 

"If a judge has served on one (1) or more 
of the courts of this state at least seven (7) 
years, continuously or otherwise, and because 
of disability can no longer perform his regular 
judicial duties~ as~,such.judge, he shall be retired 
from regular active service, irrespective of his 
age, and shall be entitled to retirement pay during 
the remainder of his lifetime or during the period 
of such disability, under the same conditions and 
limitations as provided in Section 2 of this Act. 

"Any judge coming within the purview of 
this Statute who shall apply for retirement by 
reason of physical incapacity shall file with 
the Supreme Court of Texas written reports by 
two (2) licensed physicians of the State of Texas 
fully reporting the claimed physical incapacity; 
and the Chief Justice of the Supreme Court of Texas 
is hereby vested with the authority to appoint a 
licensed physician of the State of Texas to make 
any additional medioal investigation they deem 
necessary. Provided, however, that if nuch physical 
disability is caueed or results from the intemperate 
use of alcohol or narcoti,o drugs, such facts shall be 
grounds for denial of such benefits." 
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In view of the express provisions of Section l-a 
of Article V~of the Constitution of Texas and Subdivision (a) 
of Section 2 off Article 6228b, it is our opinion that a judge 
who is eligible for retirement has the constitutional right 
to retire. Therefore, the provisions of Section 17 of Article 
XVI of the Constitution of Texas should not be construed so 
as to prevent a judge from retiring who is eligible for 
retirement if he desires to avail himself of the provisions of 
Section l-a of Article V of the Constitution of Texas and the 
provisions of Article 6228b, Vernon's Civil Statutes (Judicial 
Retirement Act). 

Section 17 of Article XVI of the Constitution of 
Texas provides that "all officers of this State shall continue 
to perform the duties of their offices until their successors 
shall be duly qualified." This provision, which has been 
construed by the courts as mandatory, continues an officer 
in office following his resignation until his successor has 
qualified. Jones v. City of Jefferson, 66 Tex. 576, 1 S.W. 
903 (1886); Keen v. Featherston, 69 S.W. 983 (Tex.Civ.App. 
1902, error ref.); Plains Common Consol. School Dist. No. 1 
v. Hayhurst, 122 S.W.Zd 322 (Tex.Civ.App. 1938). However, an 
fficer may divest himself of an office before his successor 

Eas qualified by himself qualifying for and entering upon the 
duties of another office which he cannot lawfully hold at the, 
same time. Peden v. Valentine, 198 S.W. 1006 (Tex.Civ.App. 
1917, error ref.); Pruitt v. Glen Rose Independent School 
District No. 1, 126 Tex. 45, 84 S.W.2d 1004 (1935). 

In Attorney General's Opinion M-151 (19671, it was 
held that Section l-a of Article V of the Constitution of Texas 
is mandatory and when applicable the office of justice or judge 
becomes vacant and the justice or judge does not hold over 
until his successor has qualified. 

Your questions are accordingly answered as follows: 

1. A judge eligible for service retirement who 
makes application to retire on a date of his choosing thereby 
fixes the date the office is vacated, the date he is eligible 
to exercise retirement options and the date he is to be removed 
from the judicial payroll to be placed on the following day 
on the retirement payroll. 

2. If an eligible judge makes an application for 
disability retirement as of a certain date, such date is the 
date upon which he is removed from the judicial payroll and is 
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thereafter placed upon the disability retirement payroll, 
even if no successor has qualified. 

3. If a judge is legally removed from office for 
cause, such office becomes vacant at that time even if no 
successor has qualified. 

4. Section 7 of Article 622813 provides that any 
person.~who is~retired under the.,provisions of the Judicial Re- 
tirement~Act may elect to continue as a judicial officer and be 

~subject,to assignment by the Chief Justice of the Supreme Court. 
~This provision is authorieed under Section l-a of Article V of 
the Constitution which has the following history of amendments 
and limitations: 

Section l-a was added to Section 1 in November, 1948, 
by amendment, in the following words: 

"The Legislature shall provide for the 
retirement and compensation of Judges and 
Commissioners of the Appellate Courts end 
Judges of the District and Criminal District 
Courts on account of length of service, age 
or disability, and for their reassignment to 
active duty where and when needed." 

Section l-a of Article V has been~subsequently amended 
in 1965 and now reads, in pertinent part, as follows: 

"(1) Subject to the further provisions of this 
Section, the legislature shall provide f th 
wt and compensation of Justices anyJudte:of 
the Appellate Courts and District and Criminal Dis- 
trict Courts on account of length of serviae, age 
and disability, and for their reassignment to active 
duty where and when needed. The office of every 
such Justice and Judge shall become vacant when the 
‘incumbent reaches the age of seventy-five (75) years 
or such earlier age, not less than seventy (70) years, 
as the Legislature may prescribe...." (Emphasis added.) 

The history of Section l-a of Article V, as amended, 
clearly shows that the intent of the amendment was to subject 
the action of the Legislature to the mandatory provision of 
Seation l-a which says I.... The office of every such Justice 
and Judge shall become vacant when the incumbent reaches the age 
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of seventy-five ,(75) years....l and to allow'the Legislature 
soms discretion~to set an earlier age, not less~thanseventy 
(70), forthe~same purpose. (Emphasis added). The underscored 
phrase~refers back to the last antecedent preceding it. This 
is "and'for their reassignment to active duty when and where 
needed:" However, from a reading of the constitutional provi- 
sion it is crystal clear that it also refers back to those 
Justices'and Judges first referred to in the first sentence 
of~sectionl-a. The next provision is the office "shall 
become vacant when the incumbent reaches the age of seventy-five 
(75) years...” and this provision refers to all of those 
aotive:.judges and to all those retired Judges assigned to 
active duty aftertheir retirement. 

The language of this constitutiQnaIlprovision must be 
Construed as the voters~ at the time of its adoption reasonably 
understood it. Orndorff v. State, 108 S.W.?d~ 206 (Tex.Civ.App. 
.1937, error ref.) In this connection, the.controlling rule is '. 
set out in 12 Texas.Jurisprudence 2d 369,:Constitutional Law, 
Section 24, as follows: 

"A constitutional provision is;toc:be;~construed 
with a view of understanding the intention of the 
voters, and their purpose should be ascertained and 
followed. Although, the intention of:the:framers 
.is of some ,inportance, the real ques,taonz'ir what did 
the-people intend by~adopting a Constitution framed 
in language submitted to them? It is:.,presumed that 
the language writtenwas carefully selerrted and made 
tb express the will,Qf the people.'" 

House Joint ResQlUtiOn Number 57+-:69eh Legislature, 
RegularSession, 1965, (Vol. 1, Gen; & Spec..Laws of The State 
of Texas, pp. 2227-2229) recites the intent and purpose of the 
constitutional amendment in its caption, which states, in part, " . ..requiring automatic retirement of certain District and Appellate 
Judges at age seventy-five (75) or such earliiel; age, not under 
seventy (70), as may be provided by law; ,+&.j:! (underscoring 
added.) Section 2 provided that the Constitutional Amendment 
be submitted to the voters in-the following framed language, 
in part: 

"For the Constitutional Amendment providing for 
the automatic retirement of District and Appellate 
Judges for old age,... " (Emphasis added.) 
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"Against the Conrtitutional Amendment 
providing for the automatic retirement of 
District and Appellate Judges for old g a e,... I, 
(Emphasis added.) 

From the above showing, the intent appears clear 
that judges over seventy-five are disqualified to serve. 
Constitutional provisions are regarded as mandatory. 12 Tex. 
Jur.Zd 361, Constitutional Law, Sec. 13. Furthermore, under 
these circumstances, we cannot regard Article 6628b, Section 7, 
Vernon's Civil Statutes, as having any effect whatever upon 
judges over seventy-five years of age. That statute merely 
provides,that any person who is retired under the provisions 
of the Judicial Retirement Act may elect to continue as a judicial 
officer and be subject to assignment by the Chief Justice of the 
Supreme Court. This statute could not validly refer to judges 
over seventy-five. 

It is settled law that u . ..when the constitution speaks, 
either directly or by necessary implication, its voice must 
be heeded: any law antagonistic thereto cannot stand.'.." 12 Tex. 
Jur.2d 374, Constitutional Law, Sec. 30. 

Any judicial appointment or assignment aonrrtitutee 
"holding office" under Section l-a of Article V, Constitution of 
Texasi It follows that retired Justices and Judges, upon 
reaching the age of seventy-five years of age, are not eligible to 
con&ye to serve as a judiaial officer subject to temporary 
ae8fgnment. 

SUMMARY ------- 

Judges eligible for retirement pursuant to 
the provisions of Section l-a of Article V of the 
Constitution of Texas and the Judicial Retirement 
Act enacted pursuant thereto may retire when 
eligible on the date they choose and thereby 
create a vacancy in the office previously held. 
A vacancy is also created in the office of a judge 
at the time he is legally removed for cause. 
Retired Justices and Judges, upon reaching the age 
of seventy-five (75) years of e, are not eligible 
to continue as a judicial o r subject to 
temporary assignment. 

General of Texas. 
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Prepared by Sam L. Jones, Jr. 
Assistant Attorney General 

APPRQVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Acting Co-Chairman 

J. C. Davis 
Roger Tyler 
Houghton Brownlee 
Bob Flowers 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant '~' 

ALFRED WALKER 
Exectitive Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 
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