
April 7, 1971 

Honorable L. Dewitt Hale 
Chairman, Judiciary Committee 

Opinion No. M-830 

House of Representatives Re: Construction of House Bill 
State Capitol 
Austin, Texas 78711 

806 of the 62nd Legislature, 
R.S. 1971, as it relates to 
the Judicial Retirement 

Dear Mr. Hale: System of Texas. 

Your request for an opinion reads in part as follows: 

“H.B. 886 will convert numerous Courts of 
Domestic Relations and Juvenile Courts into State 
District Courts of general jurisdiction. Such 
a conversion, as you are well aware, would 
transfer the financing of these Courts from the 
several counties to the State of Texas. Such a 
conversion.would also result in making these 
judges eligible for coverage under the Judicial 
Retirement System. It is this last result which 
has caused the need for an opinion from your of- 
fice. 

“Many of these Judges are now members of and 
participate in the Texas County and District Re- 
tirement System, for which regular payroll de- 
ductions are made. Some of the Judges have been 
participating in this system for many years. They 
are naturally concerned as to their status under 
such system should their Court be converted from 
local to State financing. The Judiciary Committee 
desires to protect the rights of all of these fine 
Judges and to write the conversion statute in such 
a way that each Judge can obtain the maximum cover- 
age possible under one or the other of the two 
retirement systems, 

“To enable the Judiciary Committee to draft 
this Bill in an intelligent way, we would deeply 
appreciate your official opinion answering the 
following questions: 
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“(1) If these Courts are converted to Dis- 
trict Court status, can the Judges elect to retain 
their membership in the Texas County and District 
Retirement System by continuing to make voluntary 
contributions thereto? 

“(2) If these Judges can elect to retain 
membership in the Texas County and District Re- 
tirement System, and they do elect to do so? can 
they thereby avoid the necessity for participating 
in the Judicial Retirement System? 

“(3) If these Courts are converted to Dis- 
trict Court status, is it mandatory that each of 
the Judges join the Judicial Retirement System, 
or can they waive participation in such system 
by electing to retain membership in the Texas 
County and District Retirement System? 

“(4) If these Judges elect to join the 
Judicial Retirement System, can they legally 
buy or otherwise obtain credit for time served 
on the bench prior to the date of conversion? 

“(5) If these Judges elect or are required 
to join the Judicial Retirement System, are they 
legally entitled to a refund of all contributions 
theretofore made to the Texas County and District 
Retirement System? 

“(6) If these Courts are converted to Dis- 
trict Court status, is it legally possible for 
these Judges to maintain membership in both re- 
tirement systems? 

“(7) If any of these Judges has already 
qualified for a vested retirement benefit under 
the Texas County and District Retirement System, 
and such Judge after the conversion serves as 
District Judge long enough to vest a retirement 
benefit under the Judicial Retirement System, 
can he then legally draw benefits from both 
systems once he reaches retirement age?” 

Membership in the Judicial Retirement System of Texas 
is limited to “Justices and Judges of the Appellate Courts and 
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District and Criminal District Courts". Article V, Section l-a, 
Constitution of Texas. 

Subsection (a) of Section 62 of Article XVI of the 
Constitution of Texas provides in part: 

II . . . Persons participating in a retire- 
ment system created pursuant to Section l-a of 
Article V of this Constitution shall not be eli- 
~gible to participate in the Fund authorized in 
this subsection.; and persons participating in 
a retirement system created pursuant to Section 
48-a of Article III of this Constitution shall 
not be eligible to participate in the Fund au- 
thorized in this subsection except as permitted 
by Section 63 of Article XVI of this Constitution. 
Provided, however, any officer or employee of a 
county as provided for in Article XVI, Section 62, 
Subsection (b) of this Constitution, shall not be 
eligible to participate in the Fund authorized in 
this subsection, except as otherwise provided 
herein. . . .'I 

Prior to the adoption of Section 63 af Article XVI of 
the Constitution of Texas a similar ouestion was involved in 
Farrar v. Board of Trustees of Emp. Retirement System of Tex., 
150 Tex. 572, 243 S.W.2d 688 (1951), relating to the Teacher 
Retirement System and the State Employees Retirement System. 
The Supreme Court held: 

II . . . if one's retirement benefits as an 
employee are to be based in part on services 
rendered years ago as a teacher, the Employees 
Retirement Fund will be to that extent depleted. 
That result would not serve the dominant pur- 
pose of the Employees Amendment as above discussed, 
in fact, it would be antagonistic to it. And the 
same would be true as to the Teachers Amendment 
if one's benefits thereunder are based on and paid 
in part for, service as an employee rendered long 
before that amendment was adopted. Sec. 48a of 
Article III of the Constitution, supra, clearly 
restricts teacher retirement benefits to teachers, 
while Sec. 62 of Article XVI, supra, with equal 
clarity restricts employee retirement benefits 
to employees. It follows that neither can be 
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suffered to encroach 
any other retirement 
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upon the other; nor can . system be permittea to en- 
croach upon either of them, until the Constitution 
is amended to permit it." 

Subsequent to the Farrar decision, Section 63 of Article 
XVI was adopted to allow memmf the Teacher Retirement System 
and members of the Employees Retirement System to receive credit 
for service and membership in both retirement systems. Section 
63, however, is limited to the Teacher Retirement System and the 
Employees Retirement System. Furthermore, as above noted, such a 
blending of the Judicial Retirement System with another retirement 
system is specifically prohibited by Section 62 of Article XVI of 
the Constitution of Texas. 

You are therefore advised that the Legislature may not 
constitutionally authorize benefits under the Judicial Retirement 
System to be based in part on services rendered as a member of 
another retirement system, and likewise the Legislature may not 
constitutionally authorize benefits of the District and County 
Retirement System to be based in nart on services rendered as 
a member of the Judicial Retirement System. Farrar v. Board of 
Trustees of Emp. Retirement System of Tex., supra. 

Your questions are accordingly answered as follows: 

'(1) Judges of District Courts of general jurisdiction 
created by the provisions of H.B. 806 may not retain their member- 
ship in the Texas County and District Retirement System; 

(2) Judges of District Courts of general 
created by the provisions of H.B. 806 automatically 
bers in the Judicial Retirement System; 

(3) Judges of District Courts of general 
created by the provisions of H.B. 806 may not waive 
in the Judicial Retirement System; 

jurisdiction . _ (4) Judges of District Courts of general 
created by the provisions of H.B. 806 may not obtain credit for 
services rendered as a member of the Texas County and District 
Retirement System; 

jurisdiction 
become mem- 

jurisdiction 
participation 

(5) Such Judges are legally entitled to a refund of 
contributions made to the Texas County and District Retirement 
System on termination of their membership in such system; 
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(6) Such Judges may not maintain membership in both 
retirement systems; and 

(7) Such Judges may not legally draw benefits from 
both systems upon reaching retirement age. 

SUMMARY 

The Legislature may not constitutionally au- 
thorize benefits under the Judicial Retirement 
System to be based in part on services rendered 
as a member of another retirement system, and 
likewise the Legislature may not constitutionally 
authorize benefits of the District and County 
Retirement System to be based in part on services 
rendered as a member of the Judicial Retirement 
System. Farrar v. Board of Trustees of Emp. Re- 
tirement System of Texas, 150 Tex. 572 243 S.W.2d 
688 (1951) . ; A rticle V Section l-a, Teias Consti- 
tution; Article XVI, section 62, Texas Constitution. 

Very truly yours, 

CRAWFORD C. MARTIN 
Attorney General of Texas 

First Assistant 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 
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