
August 19, 1971 

Honorable Robert S. Calvert Opinion No. M-939 
Comptroller of Public Accounts 
State Finance Building Re: Questions relating to certain 
Austin, Texas travel expenses of State em- 

ployees, as provided for in Senate 
Bill 11, 62nd Legislature, R. S. , 

Dear Mr. Calvert: 1971. 

Your recent letter requesting the opinion of this office concerning 
the referenced matter provides, in part, as follows: 

“Article V, Section 12a, Second Paragraph of 
Senate Bill 11 of the Regular Session of the Sixty- 
Second Legislature provides as follows: 

‘Reimbursement for out-of-state trans- 
portation for the use of personally owned auto- 
mobiles together with per diem shall never 
exceed the cost of commercial tourist class 
transportation from the nearest airport and the 
per diem required had the employee traveled 
by such conveyance. The determination of the 
allowance due owners of personally owned auto- 
mobiles in compliance with this paragraph shall 
be as follows: (1) Per diem shall be determined 
by the use of an airline schedule which would 
have sufficed for the performance of the official 
business. (2) Expenses of transportation to air- 
fields from points where commercial air trans- 
portation is not available shall be allowed in ad- 
dition to the cost of first class commercial air 
transportation. (3) When additional passengers 
are conveyed on out-of-state trips in personally 
owned auto.mobiles they shall receive as their 
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expenses per diem based on automobile travel 
time. (4) Persons traveling to points not served 
by airlines shall receive mileage and per diem 
based on actual miles traveled and other expenses 
as authorized ekewhere in the Act for out-of-state 
travel. ’ 

“An examinati,on of this provision will reveal two things: 
(1) that it provides, in the first part of the paragraph, that 
reimbursement for the use of personally owned automobiles 
shall never exceed the cost of commercial tourist-class 
transportation from the nearest airport and (2) that it pro- 
vides that where a person resides at a place not served by 
an airfield, he shall be entitled to be reimbursed for mile- 
age to the airport and the cost of first-class air transporta- 
tion. - 

“You will note that in addition to the transportation al- 
lowances in Section 12a, the second paragraph, the Legis- 
lature has, in four instances in this paragraph, limited the 
employee to a per diem allowa.nce which would have sufficed 
had he actually flown by commercial transportation. An ex- 
amination of the Appropriation Act will reveal that under the 
heading, “Per Diem Allowances - Section 13a, ” the second 
paragraph provides as follows: 

:Each employee traveling on state business out- 
side of the boundaries of the State of Texas shall re- 
ceive reimbursement for the actual cost of meals, 
lodging and incidental expenses, not to exceed thirty- 
five ($35. 00) per day. When both in-state and out-of- 
state travel occur in the same calendar day, the rate 
of travel allowance for all travel in, that day shall be 
in an amount not to exceed thirty-five dollars ($35. 00) 
per day. ’ 

1, . . 

“Article V., Section 12 b provides in part, as follows: 
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I 
. . . The rate of reimbursement for any 

employee for whom funds are appropriated in 
this Act, for air transportation shall be tourist 
class unless tourist class is not available . . . ’ 

“I seek your advice on the following questions: 

“( 1) What interpretation should be placed upon 
Article V, Section 12a, Second Paragraph as to what 
should be allowed to State employees and officials who 
use their personally owned automobiles in traveling 
out-of-state: the cost of tourist transportation in one 
instance, first-class in another, or first-class or tourist 
in both instances? 

“( 2) What interpretation should be placed as to the 
amount of per diem allowed while traveling outside of 
the State in their personally owned conveyances? 

“(3) If you hold that the $35. 00 a day provision under 
the per diem allowance should apply, please advise if the 
formula defining ‘day’ (Section 13b) should be applied. 

“(4) Section 13a, Second Paragraph provides the 
amount that can be expended for meals, lodging and in- 
cidental expenses each day. In applying this restriction, 
what should be considered an incidental expense? 

‘I( 5) I have been advised that some airlines do not 
have a tourist rate; but have what is called a ‘standard 
fare charge’ which is comparable to a tourist rate. If 
the tourist rates are not available, must a State Employee 
secure comparable transportation or is he entitled to re- 
imbursement for first-class transportation . . .‘I 

With reference to your first question, it should be noted that the first 
sentence of the second paragraph of Section 12(a) of Article V, quoted in your 
letter, refers to tourist class air transportation, and that the portion of Section 
12(b) of Article V, also quoted in your letter, likewise refers to tourist class 
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air transportation. Notwith standing the foregoing, item (3) of Section 
12(a) specifically refers only to first class air transportation. 

The law applicable to the situation posed by your first question 
has been stated as follows: 

“It is not the function of the judiciary to correct 
legislative errors, mistakes, or omissions. If the 
language of a statute is plain, a court will not elimi- 
nate or supply a word or clause on the supposition that 
it was included or omitted by inadvertence. I’ 53 Tex. 
Jur. 2d 203, Statutes, Sec. 140. 

See also, Shoppers World, Inc. v. State, 373 S. W. 2d 374 (Tex. Civ. App. 
1963), aff’d sub nom State v. Shoppers World, Inc. 380 S. W. 2d 107 (Tex. 
Sup. 1964); Winder v. King, 297 S. W. 689 (Tex. Civ. App. l927), aff’d 1 
S. W. 587 (Tex. Sup. 1928); Ratcliff v. State, 106 Tex Grim. 37, 289 S. W. 
1072 (1926); and Creager v. Hidalgo County Water Improvement Dist. No. 4, 
283 S. W. 151 (Tex. Sup. 1926. ) 

Your first question is, therefore, answered as follows: the expenses 
of transportation to airfields from points where commercial air transportation 
is not available shall be allowed to state employees on out-of-state business in 
addition to the cost of first class commercial air transportation, as expressly 
provided in item (3) of the second paragraph of Section 12(a) of Article V, 
quoted supra. 

Your second question is answered as follows: the amount of per diem 
expenses allowed state employees while traveling out-of-state in their per- 
sonally owned conveyances shall not exceed $35.00 per day, for the actual 
cost of meals, lodging and incidental expenses, as provided in the second para- 
graph of Section 13(a) of Article V, set forth in your letter. This $35. 00 per 
diem expense shall be in addition to the reimbursement set forth in the second 
paragraph of Section 12(a), quoted supra, which provides, in part, that “Re- 
imbursement for out-of-state transportation for the use of personally owned 
automobiles together with per diem shall never exceed . ” (Emphasis 
added. ) 

In view of our answer to your second question, we are of the opinion 
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that the formula defining “day” set forth in Section 13(b) of Article V, is 
applicable to both state employees traveling on in-state and those traveling 
on out-of-state business. Your third question is, therefore, answered in 
the affirmative. 

As regards your fourth question, “incidental expenses” has pre- 
viously been defined by this office to include those expenses which arise 
as reasonable incidents in connection with the authorized business trip of a 
state employee. See Attorney General’s Opinion No. M-301 (1968), for ex- 
ample. We construe the term “incidental expense” to include all such ex- 
penses, as well as any other minor disbursements necessary to a state em- 
ployee traveling on out-of-state business. See e. g. , the various illustrations 
of the term “incidental expenses” set forth in 20A Word’s and Phrases 111-13 
(1959. ) 

We are of the opinion that your fifth question must be answered in the 
affirmative. Section 12(b) of Article V, quoted in your letter, provides, in 
part, that: 

0 . . . The rate of reimbursement for any employee 
. for air transportion shall be tourist class unless 
tourist class is not available . ” (Emphasis added. ) 

In view of the underscored portion of the foregoing provision, we hold 
that a state employee is entitled to reimbursement for first class, or any other 
class of, air transportation, if tourist class transportation, eo nomine, does 
not exist on a certain commercial airline carrier, or in the event that a tourist 
class seat is not available on a flight that a state employee must take in connec- 
tion with necessary state business. In this connection, the statement by the em- 
ployee of the non-availability of such transportation on the State of Texas Travel 
Voucher should suffice. 

SUMMARY 

Pursuant to Senate Bill 11, 62nd Legislature, R. S. , 
1971 (General Appropriations Act for the fiscal year com- 
mencing September 1, 1971): 
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(1) the expenses of transportation to air- 
fields from points where commercial air trans- 
portation is not available shall be allowed to 
state employees on out-of-state business in addi- 
tion to the cost of first class commercial air 
transportation, as expressly provided in item (3) 
of the second paragraph of Section 12(a) of Ar- 
ticle V of the Bill; 

(2) the amount of per diem expenses allowed 
state employees while traveling in their person- 
ally owned conveyances on out-of-state business 
shall not exceed $35. 00 per day, for the actual 
cost of meals, lodging, and incidental expenses 
(as provided in the second paragraph of Section 
13(a) of Article V cf the Bil,l), in addition to the 
reimbursement set forth in the second paragraph 
of Section 12(a) of the Bill; 

(3) the formula defining “day” contained in 
Section 13(b) of Article V of the Bill is applicable 
to both state employees on in-state business, as 
well as those on out-of-state business, and such, 
formula is to be utilized in calculating the per diem 
allowance set forth in Section 13(a) of Article V of 
the Bill; 

(4) “incidental expense, ” as that term is used 
in the second paragraph of Section 13(a) of Article 
V of the Bill, includes all those minor and necessary 
expenses incidentally incurred by a state employee 
traveling on state business, including parking, medi- 
cal, and laundry expenses, inter alia; and 

(5) pursuant to Section 12(b) of Article V of the 
Bill, a state employee is entitled to reimbursement 
for first class, or any other class of, air transporta- 
tion, if tourist class transportation does not exist on 
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a certain commercial airline carrier, or 
in the event that a tourist class seat is not 
available on a flight that a state employee 
must take in connection with necessary state 
business. 

,7 
V&y truly yours, 

Prepared bv Austin Brav 
Assistant Attorney General 
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OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 

John Grace 
Jay Floyd 
Mel Corley 
Houghton Brownlee 

MEADE F. GRIFFIN 
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ALFRED WALKER 
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y General of Texas 
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