
Hon. Bill T. Swanson, Chairman Opinion No. M- 1194 
Oil, Gas, and Mining Committee 
House of Representatives Re: Whether office holders, 
State Capitol Building such as judges~, may 
Austin, Texas 78711 simultaneously hold 

office on the boards 
of regents of State 

Dear Representative Swanson: institutions. 

Your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter states as follows.: 

"As chairman of the Oil and Gas Committee, 
I respectfully request an opinion from your 
office in regard to office holders, such as 
judges, also holding office on the Board of 
Regents of State institutions. I personally 
feel that this is in conflict with the State 
constitution, however, your office may clarify 
same. ” 

Section 33 of Article XVI of the Constitution of 
Texas, as amended in 1967, provides, in pertinent part, as 
follows: 

"The Accounting Officers of this State 
shall neither draw nor pay a warrant upon the 
Treasury in favor'of any~ person for salary or 
compensation as agent, officer or appointee, 
who holds at the same time any other office 
or position of honor, trust, or profit, under 
this State, except as prescribed in this Con- 
stitution. . . It is further provided, until 
September 1, 1969, and thereafter only if 
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authorized by the Legislature by general law 
under such restrictions and limitations as the 
Legislature may prescribe, that a non-elective 
State officer or employee may hold other non- 
elective offices or positions of honor, trust, 
or profit under this State or the United States, 
if the other offices or positions are of benefit 
to the State of Texas or are required by State 
or federal law, and there is no conflict with 
the original office or position for which he 
receives salary or compensation. . . . . (emphasis 
added.) 

Pursuant to the authorization contained in Section 
33, as amended, the Legislature enacted Article 6252-9a, 
Vernon's Civil Statutes, which, in substance, allows a non- 
elective State officer to hold another non-elective State or 
federal office when such dual office holding is of benefit 
to the State of Texas and is not incompatible with the orig- 
inal office held. 

Section 40 of Article XVI of the Constitution of 
Texas provides, in pertinent part, that: 

"NO person shall hold or exercise at the 
same time, more than one Civil Office of emolu- 
ment. . . .(I 

For purposes of your opinion request, we are assuming 
that the "judges" to whom you refer are elected officials and 
that they are paid their salaries by the State of Texas. We 
further assume that the members of the boards of regents to 
whom you refer receive no compensation from the State for 
their services as regents. 

In accordance with the hypothetical set of facts 
set forth in the preceding paragraph, Section 40, supra, is 
not applicable to your opinion request, inasmuch as a non- 
salaried regent does not hold a "civil office of emolument" 

-5829- 



Hon. Bill T. Swanson;page?, .(M-119.4) ::: 

within the meaning of that Section. See Whithead v. Julian, 
476 S.W.2d 844 (Tex.Sup.1972); Attorney General% Opinions 
NOS. M-409 (1969) and and M-042 (1971). 

Further, neither the proviso to the 1967 amendment 
to Section 33, supra, nor Article 6252-9a is applicable to 
your request, as both of those provisions apply.only to one 
holding two non-elective positions; we reiterate that we are 
assuming that the "judges" to whom you refer hold elective 
office. 

Thus, the only constitutional provision that remains 
apposite to your request is the first sentence of Section 33, 
quoted supra. In accordance with that provision, you are 
advised'that, in the event the elected, State-salaried judges 
to whom you refer are appointed to and accept a non-salaried 
position as members of the boards of regents of State institu- 
tions, they would not be entitled to receive any State compen- 
sation for the judicial positions they now hold. Bovett v. 
Calvert, 467 S.W.2d 205 (Tex.Civ.App. 1971, error ref. n.r.e.) 

SUMMARY ------- 

(1) Pursuant to Section 40 of Article XVI 
of the Constitution of Texas, the position of a 
non-salaried member of the board of regents of a 
State institution is not a "civil office of 
emolument" within the meaning of that Section. 

(2) Pursuant to Section 33 of Article XVI 
of the Constitution of Texas, an elected, State- 
salaried judge may also ho.ld the non-salaried 
office of regent of a State-supported institution, 
but if so, he may receive no compensation from 
the State for his position as judge. 

C. MARTIN 
ney General of Texas 
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Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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