
The Honorable Bevington Reed Opinion No. H- 299 
Commissioner, Coordinating Board 
Texas College and University System Re: Clarification of the 
P. 0. Box 12788, Capitol Station statutes regarding the 
Austin, Texas 78711 offering of certain voca- 

tional technical programs 
within the district of a 
public junior college by 
the Texas State Technical 

Dear Dr. Reed: Institute. 

YOU have submitted to us the following question: 

“Your opinion is requested as to whether, at 
some time after the State Board of Vocational 
Education approves the offering of a program(s) 
by Texas State Technical Institute within the dis- 

trict of a public junior college that is operating 
a vocational and technical program, the affected 
junior col,lege may peti,tion and cause the State- 
Board of Vocational, Education to revoke that 
approval, for Texas State Technical Institute, 
based upon the stated desire and demonstrated 
capability of the junior college to offer the same 
program in its district. ” 

The Texas State Technical 1nst:itute was initially created as the James 
Connally Technical. Institute under the direction and control of the Board 
of Directors of Texas A & M University, (Acts 1965, 59th Leg., ch. 91, 
p0 220). In 1969 the name of the Institute was changed to the Texas State 
Technical 1nstitul:e and it was placed under the control of its own Board 
of nine regents, appoi,nted by the Governor, (Acts 1~969, 6lst Leg. ~ R. S., 
ch. 179, p. 515). 

po 1389 



The Honorable Bevington Reed, page 2 (H-299) 

These provisions were incorporated in the Texas Education Code, V. T. C. S., 
in 1971 along with other laws relating to higher education. (Acts 1971, 62nd Leg., 
R.S., ch. 1024, p. 3072, 3316). They now appear as Chapter 135 of Title 3 
of the Texas Education Code. Pertinent to your question are the following sec- 
tions of that Chapter: 

Section 135.03 

“(a) The institute shall provide occupationally oriented 
programs in highly technical and vocational areas, including 
field or laboratory work and remedial or related academic 
and technical instruction. Particular emphasis shall be 
placed on industrial and technological manpower needs of 
the state. Technical and vocational programs shall be 
subject to the approval of the State Board of Vocational 
Education. Related academic instruction is subject to 
the approval of the Coordinating Board, Texas College 
and University System. ‘I 

Section 135.04 

“(a) Educational programs wholly or partially financed 
from state funds are subject to the prior approval of the 
State Board of Vocational Education and the Coordinating 
Board, Texas College and Uni~versity System. 

“(h) Before any program may be offered by the institute 
within the district of a public junior col.lege that. is oper- 
ating a v~ocational, and technical’program. it must be 
established that the public junior college is not capable 
of offering or is unable to offer the program. After it 
is established that a need for the program exists and 
that the program is not locally available, the institute 
may offer the program. provided approval is secured 
as required by this chapter. Approval set forth in this 
subsection does not apply to McLennan, Cameron. and 
Potter counties. 
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“(cl Where a local government located in a county or 
a portion of a county that is not operating a public 
junior college district requests that the institute offer 
a program, the institute may offer the program pro- 
vided approval is secured from the State Board of 
Vocational Education. ” 

It is apparent from the foregoing statutes that,before the Institute 
may offer a vocational or technical program within the district of a 
public junior college, it must establish that the junior college is not 
capable of offering the program or is unable to offer the program and 
must secure approval of the State Board of Vocational Education and, 
if partially financed from state funds, of the Coordinating Board, Texas 
College and University System, in addition. 

We find no statute specifically conferring upon either the State Board 
of Vocational Education or the Coordinating Board authority to revoke 
such approval once given. The State Board of Vocational Education is 
composed of those who compose the State Board of Education (Sections 
11. 34 and 11.41, Texas Education Code, V. T. C. S. ). Whatever authority 
they may have over the program of the Institute in addition to those set 
out in the sections of Chapt.er 135 quoted above would seem to come from 
Section 61.051 defining the powers and duties of the Coordinating Board. 

That section confers upon the Boa.rd either by itself, or in cooperation 
with the Board of Vocational Education, broad authority over “certificate 
programs” and particular1.y in its s-ubsecti,ons (e) and (f), including~ the 
power to order the elimination of certificate programs where that action 
is in the best interests of t:he i,nstitutions, etc., or to recommend the 
elimination of certificat,e programs for which a need no longer exists, 
However, Section 61,. 003 exchides from the definition of “cert~ificate 
program” those programs approved by or subject to the approval of the 
State Board of Vocat:ional Edurati,on. Thus, we are unable to find any 
authority, rither in the Stat,e 13oard of Vocational, Educati,on or in the 
Coordinating Board, Texas Cul.l.ege and ‘1Jniversity System, to revoke 
approval previousl,y given to the Texas Stat.e Technical Insti.tute under 
Section 135. 03(a) or Sec,f~ion 135. 04 of the Texa,s Educat,ion Code,, We are 
reinforced in our construclion of t~he statutes by the l,anguage of Section 
135.03(b) which does require prior& continuing approval of the State 
Board of Vocational, Education for programs for technical teachers, 
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counselors and supervisors to be given by the Institute. As to those 
courses, the State Board of Vocational Education may revoke approval. 

Had the Legislature intended that the Institute’s courses be subject 
to that same degree of control and continuing approval by the State Board 
of Vocational Education or by the Coordinating Board, Texas College and 
University System, it could have said so. It did not and we see no reason 
to read such intent into the language which was adopted by the Legislature. 
Whether or not such continuing approval is desirable is for the Legislature 
to determine. 

SUMMARY 

Except for training programs for technical teachers, 
counselors and supervisors, the State Board of Voca- 
tional Education and the Coordinating Board, Texas 
College and University System, lack the power to revoke 
approval once given for programs to be offered by the 
Texas State Technical Institute. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

I 
I +\j 4 i 

LAR I’. YOR , ‘%‘irsd.Assistant 

,(s_Q/ 
DAVID M. KENDALL. Chairman 
Opinion Committee 
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