
The Honorable Bennie Bock II 
Chairman 

Opinion No. R-783 

House Committee on Liquor 
Regulation 

State Capitol 
Austin, Texas 78701 

Re: Renewal of mixed 
beverage permit for 
limited partnership 
permittee after death of 
limited partner. 

Dear Chairman Bock: 

On behalf of the House Committee on Liquor Regulation, 
of which you are Chairman, you ask: 

Does Article 666-13 of the Penal Auxiliary 
laws dictate that a mixed beverage permit 
issued to a limited partnership not be 
renewed after the death of one of the 
[limited] partners. . . ? 

Article.666-13, Penal Auxiliary Laws, reads in part: 

(a) All permits issued under [the 
Texas Liquor Control Act] . . .expire 
one year from the date of issue. 

(b) Any permit or license issued. . . 
shall be purely a personal privilege, 
revocable in the manner and for the 
causes herein stated, subject to appeal 
as hereinafter provided, and shall not 
constitute property, nor shall it be 
subject to execution, nor shall it 
descend by the laws of testate or intestate 
devolution, but shall cease upon the 
death of the permittee or licensee: 
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provided, however, that upon the death 
of the holder of any such permit or 

successor of any such business involved 
may make application to the County 
Judge. . . and upon certification by the 
County Judge that such person is the 
receiver or successor in interest of any 
such business involved, the Board or the 
Administrator shall, unless good cause 
for refusal be shown . . . give permission 
to such receiver or successor in interest 
to operate said business under the said 
permit or license . . . . s such 
perm:t or license shall be rens. The 
receiver 0 Es, however,- 
= make G original application for a 
permZEYrYIYicense. 

. . . 

(f) Notwithstanding any other 
provision of this Act, if the surviving 
spouse or surviving descendant of a 
holder of a Mixed Beverage Permit 
qualifies as the successor in interest 
to the permit as provided in Subsection 
(b) of this Section, the descendant or 
surviving spouse may continue to renew 
the permit by paying a renewal fee equal 
to the fee the permittee would be required 
to pay had he lived. (Emphasis added). 

As the above statute expressly states, a permit or 
license issued under the Texas Liquor Control Act is not a 
vested property right, but is granted and enjoyed subject to 
regulations prescribed by the Legislature. 

(Tex.p.OE State vmz3-6&d4:?$%$! 1952). 
Control Board v. Canyon Creek Land Cor 
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The provision of the Texas Liquor Control Act with 
which you are concerned, article 666-13, has been substan- 
tially the same since 1949, except for amendments in 1971 
that limited all permits and licenses under the Act to a 
duration of one year and added subparagraph (f) regarding 
surviving spouses or surviving descendants of holders of 
Mixed Beverage Permits. Acts 1971, 62nd Leg., ch. 65, p. 
681 at 686, 699. The Uniform Limited Partnership Act, 
article 6132a, V.T.C.S., was not adopted in Texas until 
1955, (Acts 1955, 54th Leg., ch. 133, p. 471) when the 
"entity" theory of partnership law made its first appearance 
in this state. Prior to that time, partnership property was 
held by~the partners as tenants in common. Now, however, 
"[a] limited partner's interest in the partnership is per- 
sonal property." V.T.C.S. art. 6132a, 9 19. 
the Commentary by Professor Bromberg following ===F sections 
and 8 of article 6132b, The Texas Uniform Partnership Act, 
in Vernon's Civil Statutes of the State of Texas, Annotated. 
Cf. Attorney General Opinions H-589 (1975), H-18 (1973). 

A limited partner has no individual interest in the 
property of the partnership. He has, instead, a right to 
receive a share of the profits or other compensation by way 
of income of the partnership and to the return of his contri- 
bution under certain conditions. V.T.C.S. art. 6132a, 
s 11(b). We do not believe he has any greater individual 
interest in the intangible assets belonging to the partner- 
ship, whether or not they are classified as "property." 
Accordingly, it is our opinion that when a limited partner- 
ship is the holder of a permit or license issued under the 
Texas Liquor Control Act, a limited partner is not any more 
a person "having an interest" in the license or permit than 
is a shareholder of a corporation holding such a permit. 
See Penal Auxiliary Laws art. 666-58. - 

The death of a limited partner does not ipso facto 
dissolve the partnership. V.T.C.S. art. 6132a, 8 22. 
Inasmuch as the death of a limited partner does not work an 
automatic dissolution of the partnership, nor is it the 
death of one having an interest in the permit held by the 
partnership, we answer your question in the negative. 
Corn are Penal Auxiliary Laws arts. 666-lla, 666-12, and 666- 
+ 
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SUMMARY 

The death of a limited partner does not 
necessarily prohibit the renewal of a 
mixed beverage permit issued to the 
partnership. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

C. ROBERT HBATX, Chairman 
Opinion Committee 

jwb 
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