
Honorable J. K. Williams 
Chancellor 

Opinion No. H-1029 

Texas A 6 M University System 
College Station, Texas 77043 

Re: Compulsory fees for 
off-campus students at 
state supported universities. 

Dear Mr. Williams: 

You have requested our opinion regarding the application 
of section 54.503(b) of the Education Code to university stu- 
dents who receive instruction off-campus. That statute pro- 
vides: 

(b) The governing board of an institu- 
tion of higher education may charge and 
collect from students registered at the 
institution fees to cover the cost of 
student services which the board deems 
necessary or desirable in carrying out 
the educational functions of the insti- 
tution. The fee or fees may be either 
voluntary or compulsory as determined by 
the governing board. The total of all 
compulsory student services fees collected 
from a student for any one semester or 
summer session shall not exceed $30. All 
compulsory student services fees chargx 
and collected under this section by the 
overning board of an institution of 
lgher education, other than a public 

junior college, shall be assessed In 
proportion to the number of semester 
credit hours for which a student regis- 
ters. No fee for parking Services Or 
facilities may be levied on a student un- 
less the student desires to use the park- 
ing facilities provided. 

(Emphasis added). Specifically, you ask whether the compul- 
sory student services fee authorized by section 54.503(b) may 
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be waived or modified for students "who do not have physical 
access to use facilities by reason of being off-campus for : 
instruction." 

In Attorney General Opinion H-284A (1974), we held that 
the student services fee must "be charged proportionately ac- 
cording to the number of semester credit hours for which a 
student registers." H-284A (1974) at 2. This result was 
enacted into law in an amended version of section 54.503(b). 
Acts 1973, 63rd Leg., ch. 641, at 1759. Subsequently, the 
Coordinating Board, Texas College and University System, prom- 
ulgated rules which impose limitations upon the power of a 
governing board to waive or modify fees. The Board defined 
two types of "off-campus" courses: "extension" and "resident" 
courses. As to off-campus resident courses, the Board has 
directed that 

public senior institutions . . . require 
the same tuition, building use fees and 
student service fees as those charged for 
the same credit courses on campus. 

Rule 251.02.12.001(d) (Z), Rules, Coordinating Board, Texas 
College & University System. In addition, the Board's rules 
require that "(clertain types of instruction not conducted at 
an official location may be treated as 'on-campus'." Rule 
251.02.12.001(b). Examples of such instruction include "Isltu- 
dent teaching, internships, clinical instruction, practicums, 
and field courses. . . ." Id. It is evident that the Board 
intended that students registered for such "on-campus" courses 
should be subject to the student services fee. 

In our opinion, however, the Coordinating Board lacks 
the authority to promulgate these rules. The Board has been 
given no general control over public senior institutions in 
this area. See Education Code,, S 61.021. Section 61.051(j) 
of the Educamn Code, enacted in 1975, does not furnish such 
authority because it addresses the question Of course Offer- 
ings rather than imposition Of fees. It provides merely that 

(n]o off-campus courses for credit may be 
offered by any public college or university 
without specific prior approval of the 
board. The board shall establish regula- 
tions for the coordination of credit and 
non-credit activities of adult and con- 
tinuing education by public colleges and 
universities. 

P. 4245 



-. - ’ . 
. ., 

Honorable J. K. Williams - Page 3 (H-1028) 

Section 54.503(b), by contrast, clearly indicates that L 
the "governing board of [each] institution" shall set the 
student services fee. In Letter Advisory No. 6 (1973) at 2, 
in discussing the scope of the governing board's authority 
under section 54.503(b), we stated that 

[tlhe governing board of an institution 
of higher education, in adopting rules and 
regulations for its operation, exercises 
delegated legislative powers, and in the 
absence of a clear showing that it has 
acted arbitrarily or has abused the autho- 
rity vested in it, the courts will not 
interfere. 

See Foley v. Benedict, 55 S.W.Zd 805, 810 (Tex. Comm'n App. 
m2, opinion adopted). In Attorney General'Opinion H-284A 
(19741, we recognized that, within the guidelines of the stat- 
ute, each governing board may prescribe its own fee. Pro- 
vided that the fee does not exceed $30 per student per semes- 
ter, and so long as it "be charged proportionately according 
to the number of semester credit hours for which a student 
registers," we believe that the governing board may waive or, 
modify the student services fee in appropriate circumstances, 
including those in which a student does "not have physical 
access to use facilities by reason of being off-campus for 
instruction." 

SUMMARY 
Within the guidelines of section 54.503(b) 
of the Education Code, the governing board 
of an institution of higher education may 
waive or modify the student services fee 
for students who do not have physical access 
to use facilities by reason of being off- 
campus for instruction. The Coordinating 
Board is not empowered to promulgate rules 
governing the imposition of such fees. 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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