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Dear Mr. Suerex: 

You ask several questions concerning the rights of a state employee 
with respect to vacation and sick leave entitlement when he returns to state 
employment following active military service You inform us that en 
employee requested military leave to attend a military educational course 
and presented properly prepared orders &om his National Guard commander 
for duty commencirg March 18, 1978, and endii July 30, 1978. The 
employee reported for wollc on August l,l678. Prior to commencing military 
leave, the employee had accumulated 214 hours of sick leave. Pursuant to 
department policy, he was paid a lump-sum payment for his eccnred 
vacation time. 

With regard to the above facts, you ask the following questions: 

L Taking into consideration the Veterans’ 
Reemployment Rights Statute, 38 U.S.C.A., Sec. 
2021, et seq., and the applicable State statutes, should 
the Department under the above facts have credited 
the employee on reinstatement with the sick leave he 
had aCeNed on the date he left for his military 
leave? 

2. Would the fact that the accumulated 
vacation leave was paid under Department policy and 
not requested by the employee, even though accepted 
by the employee, make a9 difference? 

Article 6252-44 V.T.CS., provides for the restoration to employment 
of state employees following their discharge from military service. Section 
3 of article 625He provides in part 89 follows 
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Any person who is restored to e posit&n. . . shell be considered en 
having been on fur-h or leave of absence . . . and tisll be 
entitled to participation in retirement or other benefits to which 
employees of the State of Texes . . . are, or may be, entitled 
to. . . . 

The provisions of article 625He conform with the requirements of the federal 
Vetera& Reemployment Rights Statute, 38 U.S.C. 202l, et sea., section (b) (1) of which 
states in perk 

Any person who is restored to or employed in a positbn. . . shell be 
consldered es having been on furlough or Ieeve of absence during 
such person% period of training end service . . . [ends shell be 
entitled to partidpete in insurance or other benefits offered by the 
employer pvslent to esteblished rules end practices relating to 
employees on furlough or leave of absents . . . 

If the employee, upon restoretbn, is to be considered es having been on leave of 
etxience, it follows thet the sick leave accrued prior to that leave should be credited the 
employee es it would have been to en employee on e norrmilitaly leave of absence. The 
fact that accumulated annual leave we.9 peid by the department would make no difference 
with reqxct to his sick leave entitlement The statutory mandate is clear that the 
restored employee should be treated as having been on furlough or leave of absence. ‘l%e 
epppriete procedve would have been not to pay the employee for his accumulated 
vacation et the time he began his military leeve, but in any event 36 U.S.C. section 
2021(b)(3) requires that the mistake in handing the employee’s vacation entitlement not 
constitute e termination where none was intended 

You esk severel eddtlonel questions which relate to the status of en employee while 
he or she is on military leave longer then the ennual 15 days authorized by article 5765, 
V.T.CS., for plaposes of accrued vacation end sick leave entitlement 

With one excqation later not4 both the relevant state end federal statutes speak 
only in terms of restoretlon of en employee who hes returned to employment In this 
respect they are retrospective in netwe, so that whether or not the restored employee had 
actually termhated employment to perform milltery service he is to be treated 

3= restoration aa if he had been on furlough or leave of absence end is entitled to the ben Its 
allowed such en employee, including crediting of any unused vacation or sick leave. 

The exception to the restroqective nature of the federel statute is subsection (d) of 
36 U.S.C. section 2024 which povides that en employee other then e member of a Reserve 
component who is ordered to en initial period of active duty for training for et least three 
months shell upon request be granted e leave of ebsence “for the period required to 
perform active duty for trafning or inactive duty training.” Certain types of duty 
performed by 8 member of the Netlonal Guard 88 described in subsection (f) are included 
as duty for which the employer may not treat the employee es terminated, but must grant 
the requested leave of absence, end 
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arch en employee shall he permitted to return to arch employee’s 
posftbn with atch senbrity, status, pay, and vacstbn as arch 
employee would have had if uch employee had not heen ahsent for 
mrch pvposee. 

38 us.c. s 202ud). 

You inquire as to the effect of carry-over provisions of state statutes on time 
carried forwerd through a leave of absence from one fiscal year to the next. Such leave 
would he carried over in the same manner ss it would he for any other employee. While it 
is clearly the htent of the relevant statutes to protect the return* employee from bss 
of ground in his employment, it is not their intent to plsce him in 8 better posltbn then 
other employees. See Lipam v. Boheck Cotp., 546 P.2d 487 (2d Cir. 1976); see also 
Fishsold v. Sullivan Edock dc Repair Carp, 3 . 28 U.S. 275 (1946). 

You ssk, finally, whether en employee eccrues either vacation or sick leave while on 
military leave. The U.S. Supreme Court has stated with regard to veterans’ reemployment 
rights that vacation time should eccrue during military service only where it appears that 
such time wss “intended to accrue eutometicsllv as e function of continued sssocistbn 
with the [employed ,s end not where such hen&s are “intended as e form of short-term 
compensation for wok performed” Foster v. Drevo Corporetbn, 420 U.S. 92, LOO (1975). 
In this r=eN Attorney GeneraI Opfnion Ii-94l U977) has held that vecetbn end sick leave 
benefits “kc forms of compensstbn and generally e&rue only while an employee is on the 
state peyrdl,” and not psyahle to en employee on militery leave of absence. 

SUMMARY 

Under article ~6252-48, V.T.CS., end 38 USC. 202l, et s 
employee who is restored to state employment followmg m ltmy .~-+p en 

service is generally to he considered as having been on furlough or 
leave of absence! and as such, is entitled to all benefits to which en 
employee returmng from a non-military leave of absence would he 
entitled, including the credit& of sick leave 8CcNed prior to such 
militery service. 
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