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Dear Mr. Curry: 

You ask the following question: 

May a married woman register to vote under a 
hyphenated last name consisting of her maiden name 
and her husband’s surname. 

Article 5.13b of the Election Code provides in pertinent part: 

An application form for voter registration shall 
provide that the following required information be 
furnished by the applicant: 

(1) The applicant’s first name, middle name (if 
any), and surname. If the applicant is a married 
woman using her husband’s surname, she shall furnish 
her first name, maiden name, and husband’s surname. 

section requires every applicant to state his surname. A married 
woman who uses her husband’s surname must also give her maiden name. 
The law &es not require that every married woman use her husband’s 
surname on her application for voter registration. See Attorney General 
Opinion H-432 (1974). 

- An Equal opportunity/ .~ :tion Employer 

In our opinion, a married woman may assume a hyphenated surname 
consisting of her maiden name and her husband’s surname. Attorney General 
Opinion H-432 (19’74) discussed the common law right of a person to change 
his name “by repute.” Section 32.21 of the Family Code did not abolish that 
right, but merely provided a method for recording the change. In re Evett’s 
Appeal, 392 S.W. 2d 781 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1965, writ ref’dl. The 

P. 717 



Honorable Tim Curry - Page TWO (MN-2251 

Court of Criminal Appeals has recognized the right of a married woman to be known 
by her maiden name or a name other than her husband’s surname. Rica v. State, 38 
S.W. 801 (Tex. Crim. App. 1897). The court also quoted a legal encyclopedia which 
stated that a couple on marriage might join their names together. In Young v. State, 
17 S.W. 413 (Tex. Civ. App. 18911, the court recognized the use of a double surname by a 
native of Mexico known by both his mother’s and father’s surnames. 

We believe that a woman may change her name by repute at the time of her 
marriage to a hyphenated combination of her maiden name and her husband’s surname, 
as long as she uses that name consistently and non-fraudulently. See Attorney General 
Opinion H-432 (1974). She may register to vote under the hyphe=ed surname which 
she has assumed. 

SUMMARY 

A married woman may register to vote under a hyphenated 
last name consisting of her maiden name and her husband’s 
surname. 
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