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Dear Mr. Bynum: 

Opinion No. m-219 

RI?: Authority of peace officers 
commissioned by school districts 

You have askwl the following two questions regarding peace 
officers commissiowd by boards of trustees of independent echool 
districts: 

1. What are the responsibilities of the Texas 
Commission on Law Enforcement Officer Standards 
and Education concerning such peace officers? 

2. Do such peace officers . . . have all the 
powers, privileges, and immunities of peace 
officers whenever they are in the performance of 
their official duties even when they are not on 
school property? ([For example, during the] hot 
pursuit of a person who has committed a crime on 
school p’roperty. the regulation of traffic on 
contiguous streets, and [the] investigation of 
crimes co:mnitted on school property.) 

You advise us that :he first question is prompted by the refusal of 
the Commission on Law Enforcement Officer Staodards and Education to 
license putative Iwace officers commissioned pursuant to section 
21.483 of the Education Code. This section provides as follow: 

The board of trustees of any school district may 
employ campus security personnel for the purpose 
of carryiag out the provisions of this subchapter 
and if the board of trustees authorizes any 
officer tc bear arma then they must connaission 
them as peace officers. Any officer comissioned 
under this section is vested with- all the powers. 
privilege,,, and immunities of pesce officers while 
on the pr,>perty under the control and jurisdiction 
of the dis,rrict or othervise in the performance of 
his dutic!ri. Any officer assigned to duty and 
commissiowd shall take and file the oath required 
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of peace officers, aod ahall execute and file a 
good and sufficfent boad In the au0 of $1,000, 
payable to the board of trustees, vith two or more 
good and sufficient sureties, conditioned that he 
will fairly, impsrtlally. and faithfully perform 
all the duties that nay be required of him by law. 
The bond may be sued on from tima to time in the 
name of any person l.njured until the whole amount 
of the bond is wcovered. Any peace officer 
coaunissioned under this section must meet all 
minimum standards for peace officers established 
by the Commission on Law Enforcement Officer 
Standards and Education within one year of his 
commission, or his commission shall automatically 
expire. 

The explicit language of’ section 21.483 establishes that: (1) a 
school district board of trustees may employ campus security personnel 
to carry out the provisions of subchapter H of chapter 21 of the 
Education Code; (2) campus .,wurity personnel commissioned as peace 
officers under section 21.483 possess “all the pavers, privileges, and 
immunities of peace officers ,rhile on the property under the control 
and jurisdiction of [their employing school] district or otherwise In 
the performance of [their] duties”; and (3) officers commissioned 
under section 21:483 must, within one year of their cowmission. meet 
all minimum standards for Ilesce officers established by the Texas 
Cosunission oo Law Enforcement Officer Standards and Education 
[hereinafter TCLEOSE], or their commissions automatically expire. 

Section 6(c) of article 4413(29aa). V.T.C.S., provides that 

[n]o person who dowl oot have a license issued by 
the Commission [on Law Enforcement Standards and 
Education] shall be appointed as s peace 
officer. . . . 

Section 6(h) off the same statute provides: 

‘Peace officer,’ 1 cr the purposes of this Act, 
means only a persor so designated by Article 2.12. 
Code of Criminal I’rocedure, 1965, or by Section 
51.212 or ,5! .214, Texas Education Code. 

It has been suggested that csapus security personnel may not under any 
circumstances be regarded ac, “peace officers,” because they are not 
vithin either article 2.12 of the Code of Criminal Procedure or 
sections 51.212 or 51.214 cmf the Education Code and are therefore 
ineligible to be licensed as peace officers under article 4413(29aa). 

We agree that campus tiecurity personnel commissioned as peace 
otficers under section 21.483 of the Education Code are not eligible 
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to be licensed aa “peace officers” by the commission under article 
4413(29aa). The express language of sections 6(c) and 6(h) of article 
4413(29aa) dictates this conclusion. This does not meao. however, 
that such personnel may not be designated as “peace officers” by a 
different statute. Section 6(h) of article 4413(29aa) provides only 
that “for purposes of this Act,” &, article 4413(29as), the term 
“peace off ice?’ 

--- 
includes only those persons so designated by the 

enumerated statutes; it dew not rule out the possibility that some 
other act may designate somwne as a “peace officer.” And this offlce 
haseld on severs1 occasions that a variety of statutes other than 
article 4413(29aa) designat,? certain individuals as “peace officers.” 
See, e.g., Attorney GeneraIL Opinion MU-54 (1979) and opinions cited 
therein. 

Section 21.483 expresrily designates as “peace officers” campus 
security personnel commissioned as such under that section, and this 
statute Is oo an equal footing with article 4413(29aa). When article 
4413(29aa) and section 21.M are read together and harmonized. as 
they‘must be, Calvert v. Pwt Worth Nat&al Bank, 356 S.W.Zd- 918 
(Tex. 1962). the conclusion inevitably follows that section 21.483 
campus security personnel are peace officers who by the very terms of 
‘section 21.483 must meet .1:11 TCLEOSE minimum standards within one 
year. Those standards include licensure by TCLEOSE. Of course, they 
enjoy their status as peace officers ouly in certain instances, i.e., 
“while on the property under the control and jurisdiction of the 
district or otherwise in t’w performance of [their] duties.” Educ. 
Code 521.483. 

In answer to your f::rst question, therefore, because campus 
security personnel commissioned as “peace officers” under section 
21.483 of the Education Cods are not eligible to be “peace officers,” 
as defined by article 4413(29aa), the commission has oo licensing 
responsibility coecerning t’wse officers. Under the express terms of 
section 21.483, the boards of trustees of the school districts of this 
state, not the commission, have the discretion to decide whether to 
commission individuals as “peace officers” under that statute and the 
power to issue such commissions If they choose to do so. The boards 
of trustees must require that anyone commissioned as a “peace officer” 
under section 21.483 satisf:r the “minfmum standards for peace officers 
established by” the cowission, including medical, educational. 
testing. and other requirenents, within one year. The cocaaission in 
its discretion may consult with such boards .on the implementation of 
these standards. V.T.C.S. art. 4413(29aa), 12(a)(6). 

Your second question cannot be answered in the abstract. As 
noted, campus security personnel may be employed “for the purpose of 
carrying out the provisions of [subchapter M of chapter 21 of the 
Education Code] .‘I They are clothed with the powers. privileges, and 
immunities of peace officer:5 generally “while on the property under 
the control and jurisdict:cln of the district or otherwise in the 
performance of [their] duties.” Whether campus security personnel 

p. 985 



Hr. Rsyaon L. Bynum - Page 4 (m-219) 

would be authorized to eagnge in the particular activities you 
describe is a fact question. The resolution of this question depend8 
upon the scope of their duttes as defined by their employing school 
boards and vhether they maI’ be said to be “on property under the 
control and jurisdiction wf the district or otherwise in the 
performance of [their] duties;” vhen they engage in such activities. 

2’ u n n A u Y 

The Texas Colnlission on Law Enforcement 
Standards has no licensing responsibility 
concerning “peace officers” commissioned under 
section 21.483 of the Texas Education Code. The 
scope of the pouczs of section 21.483 peace 
officers depends upon the nature and scope of 
their duties as defined by their employing school 
district boards of trustees and upon whether, when 
they engage in pclrticular activities. they are 
carrying out the Ilrovisions of subchapter M of 
chapter 2 of the Mucation Code and are “on the 
property under the control and jurisdiction of 
[their employing] district or [are] otherwise in 
the performance of Itheir] duties.” 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

TOM GREEN 
First Assistant Attorney General 

DAVID R. RICHARDS 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMHITTEE 

Rick Gilpin, Chairman 
Jon Bible 
Susan Garrison 
Ann Kraatx 
Jim Moellinger 
Nancy Sutton 
Bruce Y oungb load 

I 

. 

p. 986 


