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Opinion No. JM-505 

RS: Bonds for Harris County 
public works contracts, and 
related questions 

Dear Mr. Driscoll: 

You have asked five questions concerning "the bid, performance 
and payment bond requirements for public works contracts" let by 
Harris County: "l?ublic works" are works constructed for public use, 
protection or enjoyment, ordinarily of a fixed nature. See Overstreet 
V. Houston County, 365 S.W.2d 409 (Tex. Civ. App. - House 1963, writ 
ref'd n.r.e.); 47 Tex. Jur. 2d. Public Works and Contracts §l at 458 
(1963); 64 Am. JUL.. 2d, Public Works and Contracts 61 at 842 (1972). 
A brief accompanying your request suggests an "apparent conflict" 
between articles 21368a.5, the recently enacted County Purchasing Act, 
and article 5160, 'V.T.C.S.. last amended in 1977, the statute which 
has long governed czontractors' performance and payment bonds for most 
public works. 

The problem r.rises because article 5160, V.T.C.S., provides that 
prime contractors on public works contracts for more than $25,000 with 
the state, county, or another political unit 

shall bc, required before commencing such work to 
execute . . . statutory [performance and payment] 

An Eaual O~~~rt~nil~l 
whereas section 12 of the new County Purchasing Act reads: 

Affirmative Action Employer 
sec. 12. (a) If the contract is for the con- 

struction of public works or is under a contract 
exceeding $50,000, the bid specifications or 
request for proposals may require the bidder to 
furnish a good and sufficient bid bond in the 
amount of five percent of the totalcontract price 
and executed with a surety company authorized to 
do business in this state. 
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-, 

(b) Not later than the 10th day after the 
signing of a corxract or issuance of a purchase 
order following the acceptance of a bid or 
proposal, the b:.dder or proposal offeror shall 
furnish a performance bond to the county, if -- 
required by the county, for the full amount of the 
contract if that contract exceeds $50,000. 

(c) For those contracts that are for $50,000 or 
less, the county may provide in the bid notice or 
request for proposals that no money will be paid 
to the contractor until completion and acceptance 
of the work or the fulfillment of the purchase 
obligation to the county. 

(d) A bidder or proposal offeror whose rates 
are subject to regulation by a state agency may 
not be required to furnish a performance bond or a 
bid bond under this section. (Emphasis added). 

The extent of the conflict is more apparent than real inasmuch as 
a close reading of the Count:y Purchasing Act and the bill enacting it 
-- particularly when read jn conjunction with other legislation passed 
during the regular session of the Sixty-ninth Legislature -- discloses 
that the County Purchasi1.g Act was designed primarily to replace 
previous statutes governing county purchases, not public works, and 
was intended to have only .a very limited effect in the "public works" 
sphere. Cf. Attorney General Opinions JM-486, JM-449 (1986). JM-385 
(1985) (article 2358a.5 bidding requirements). 

The competitive biddir.g requirements of the County Purchasing Act 
are applicable only to "items" under a contract. V.T.C.S., art. 
2368a.5 53(a). An "item" is defined to mean "any service, equipment, 
good n or other tangible or intangible personal property." V.T.C.S. 
art. 2368a.5 %2(3). Under some circumstances, the performance of a 
construction contract can be considered a "service." See Mathews 
Construction Company, Inc.-v. Jasper Housing ConstructionCo., 528 
S.W.2d 323, 327 (Tex. Clv. App. - Beaumont 1975, writ ref'd n.r.e.). 
Cf. Woods V. Littleton, Ii?;4 S.W.2d 662, 666 (Tex. 1977). But in 
ordinary usage the term ill not applied to public works construction 
contracts. Moreover, another statute amended in 1985, article 
2368a.3, V.T.C.S., expresrily governs competitive bidding on public 
works contracts. We do not think the word "item," as used in the 
County Purchasing Act, was meant to include public works generally. 

The statutory definition of "item" quoted above has appended to 
it the following sentence: "The term includes insurance and high 
technology items." V.T.C.S. art. 2368a.5, §2(3). The term "high 
technology item" is separat:ely defined as 
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a service, equipment, or good of a highly technical 
nature, includin;l:: data processing equipment and 
software and firaware used in conjunction with data 
processing equipment; telecommunications, radio, 
and microwave systems; electronic distributed 
control systems .including building energy manage- 
ment systems); and technical services related to 
these items. (Enphasis added.) 

Id. 52(4). That the 1egis:Lature felt it necessary to include such 
work specifically in the definition of "item" is an indication that, 
absent the elaboration, sor.e of it would ordinarily be excluded. That 
some such work might be considered "public work" under other statutes 
is clear. See Overstreet v. Houston County, supra. at 365 S.W.2d, at 
409 (air conditioning of ccirthouse). 

The only express reference in the County Purchasing Act to 
contracts for public works is found in section 12(a) thereof, which 
provides that the county may require a 5 percent "bid bond" of bidders 
if the contract "is for the construction of public works or is under 
[sic] a contract exceeding S50,OOO." In Lopez v. Ramirez, 558 S.W.2d 
954 (Tex. Civ. App. - San Antonio, 1977, no writ), the court termed it 
improper in construing another contracting statute, the Certificate of 
Obligation Act, to treat jsolated words in the statute as making it 
applicable to contracts otter than those the statute was intended to 
reach. The court read'the disputed words in the context of the entire 
act. 

When we read the Couxy Purchasing Act section 12 "public works" 
language in the context of the full act, we conclude that the passage 
refers only to "high techr.ology" installations which in some aspects 
would be considered "public works" under other statutes. 

This conclusion is bclstered by the extraordinary rearrangement 
and integration in 1985 of statutes dealing with similar matters. The 
enactment of the County I?rrrchasing Act was clearly tied to other 
changes in the law. Both t:he Bond and Warrant Law of 1931 (article 
2368a, V.T.C.S.) and the Certificate of Obligation Act (article 
2368a.l. V.T.C.S.), an act pertaining only to public works, see Lopez 
v. Ramirez, supra. were amended by the same session of. the lezlature 
that passed the County Purchasing Act. The bill which extensively 
revised the Bond and Warrant Law, among other things, to delete 
counties from its coverage, Acts 1985, 69th Leg., ch. 505, at 4201, 
provided that a portion of it tentatively restoring coverage of 
counties was to become effective only if the bill enacting the County 
Purchasing Act, Acts 1985, 69th Leg., R. S., ch. 641 at 4897, did not 
become law. The County Purchasing Act bill also amended other 
statutes, including the Cctunty Road and Bridge Act (article 6702-1, 
V.T.C.S.), articles 2351a, 2351a-1, 2351a-2, and 2367a, V.T.C.S. In 
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addition, it repealed articles 1658, 1659, 1659a, 1659b. 2358, 2359, 
2360, 2361, 2362, 2363, 2364, 2365, 2366, 2367. and portions of 
articles 6702-l and 6812b, V.T.C.S., all concerned with county 
procurement. bidding, and t'onds. But it did not expressly repeal (or 
even mention) article 5160. 

The Bond and Warrant Law from which counties were excluded by 
1985 amendments now provides that if a 9 contract is for public 
works, the successful bidder will be required to execute a performance 
bond "in accordance with . . . Article 5160," but continues: 

However, the city in making any contract calling 
for or requiring the expenditure or payment of less 
than $100,000 may, in lieu of the bond requirement. 
provide in the contract that no money will be paid 
to the contractor until completion and acceptance 
of the work by the city. (Emphasis added). 

V.T.C.S. art. 2368a. 52 3) . Significantly, the similar County 
Purchasing Act subsection 12(c) "no money" provision neither refers to 
article 5160 nor indicates that the option of withholding the entire 
contract price from the ccntractor is "in lieu of the bond requlre- 
ment 181 .'I 

We do not believe the ,reference in the Bond and Warrant Law, as 
amended in 1985, to article 5160 performance and payment bond require- 
ments for public works, ani the omission of any reference thereto in 
the 1985 County Purchasing Act, was accidental. The bill amending the 
Bond and Warrant Law and 1:he one enacting the County Purchasing Act 
were each passed in express contemplation of the other. In our 
opinion the legislature intended to leave County Purchasing Act 
contracts outside the ambit of article 5160. 

The statute latest in time -- in this case, the County Purchasing 
Act -- ordinarily controls in case of conflict, see Gov't. Code 
1311.025(a), but it is the duty of the courts toharmonize the 
provisions of statutes, in pari materia. if reasonably possible, and 
implied repeals are not jiavored. A construction that allows both 
statutes to stand is to be preferred. See 53 Tex. Jur. Zd, Statutes 
5100, at 146 (1964). An il,reconcilable conflict between a special and 
a general provision is resolved by treating the special provision as 
an exception to the general. provision unless the manifest intent is 
otherwise. Gov't. Code $311.026. 

Under an interpretation that views the new County Purchasing Act 
as one designed primarily to replace previous statutes governing 
county purchases, not construction contracts for public works, the 
statute does not conflict l#:ith article 5160, which is applicable only 
to public works, except in ,the specialized area of "high technology." 

--. 

p. 2318 



Honorable Mike Driscoll - Page 5 ~(JM-505) 

This construction explain:3 why the new statute does not mention 
payment bonds or article 5160. (The usual "public works" relationship 
of prime contractors and cubcontractors on construction jobs is not 
typical of high technology contractors.) And it makes understandable 
the subsection 12(d) provision that forbids requiring performance or 
bid bonds of contractors wh'ose rates are subject to state regulation 
(s, public utilities). It also leaves intact an integrated system 
designed to protect workmon and suppliers on ordinary public works 
jobs -- a system which the legislature has shown no intention to scrap 
generally. See V.T.C.S. art. 2368a.5, 53(b) [making article 2368a.l 
control certain county contracts. which statute, in turn, requires 
bonds on public works in m:cordance with article 5160, per sections 
3(a) and 6(d) thereof]. 

We conclude that the, County Purchasing Act does not embrace 
"public works" contracts except insofar as "high technology" items can 
be considered public works. With the foregoing in mind, we turn to 
your specific questions. 

1. May Harris County require performance bonds 
on all public works contracts? 

We answer your first jplestion in the negative. Requirements for 
performance bonds in comection with public works contracts are 
ordinarily governed by art:tcle 5160, V.T.C.S., which forbids counties 
from requiring such bonds co contracts of $25,000 or less. 

2. May Harris County require payment bonds on 
all public works contracts? 

No. Requirements for payment bonds in connection with public 
works contracts are ordlmrily governed by article 5160, V.T.C.S., 
which forbids counties fz,om requiring such bonds on contracts of 
$25,000 or less. 

3. May Harri:l County require a five percent 
bid bond and/or bid check, either certified or 
bank cashier's check, on all public works pro- 
jects? 

Bid bonds and "bid checks" are both species of forfeitable "bid 
security" designed to asss:ce that the bid is a serious one. Cf. 
United States v. Conti, ll!) F.2d 652 (1st Cir. 1941). The article 
5160 provisions for statutcry performance and payment bonds have never 
been thought to preclude ccmpanion common law agreements not expressly 
forbidden or in conflict with the statute. Masher Manufacturing Co. 
v. Equitable Surety Co., 229 S.W. 318, 319 (Tex. Comm. App., 1921) 
held that independent of a statute, a county with the power to 
contract for the construction of public buildings had implied 
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authority to bind contractems to pay the claims of material men and 
laborers -- upon the theory that such agreements, although for the 
primary benefit of particular persons, protect the public Interest. 
See also Attorney General Opinion H-813 (1976). 

We believe counties al:so have implied authority to require bid 
security on public works contracts in the form of bid bonds, cashier's 
checks or certified checks, if they choose, unless the practice is 
specifically prohibited, ac in subsection 12(d) of article 2368a.5. 
Such requirements protect the county and the public interest. See 
J. Canterbury, Texas ConstrE:tion Law Manual 93.13 (1981). 

- 

4. May partir.1 payments be withheld in con- 
nection with public works contracts of $50,000 or 
less? 

Article 5160 does not require the county to pay the full contract 
price prior to the accomplishment of the work. Building and construc- 
tion contracts frequently provide for payment of the contract price in 
installments during the progress of the work, either in fixed amounts 
or in amounts based 011 esttiaates of an architect or engineer as to the 
quantity and value of the nlaterial furnished and work performed. See 
10 Tex. Jur. 3d, Building Cz!rtracts 531, at 258 (1980). 

- 

That Texas statutes ccntemplate partial payments on public works 
contracts is shown by section 53.235 of the Property Code, which 
prohibits a public officis:l from paying the money due the prime 
contractor upon receiving uotice of an unpaid claim from one who 
furnished labor or material to the contractor on a public works job of 
$25,000 or less. If the law required the full contract price to be 
paid before the work was deme, there would be no money remaining due 
the contractor to be wil:hheld for the benefit of laborers and 
materialmen. 

We advise, in answer to your fourth question, that Harris County 
is not statutorily prohibl.ted from contracting to withhold partial 
payments in connection with public works contracts. Cf. Trinity 
Universal Insurance Company, v. McLaughlin, 373 S.W.2d 66.54 S.W.2d 
350 (Tex. Civ. App. - Ausctn 1963, writ ref'd n.r.e.) (contractual 
agreement based on statute ,abrogated by consent). 

5. May the county's bid specifications for 
public works con':racts for $50,000 or less give 
the bidder the cption of posting a performance 
bond or receiving payment after completion and 
acceptance of the project? 

We have concluded that section 12 of the County Purchasing Act is 
ordinarily not applicable i:o public works contracts. Therefore, the ? 
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section 12(c) provision allowing all money to be withheld until the 
completion of contracts fo,: $50,000 or less does not control: article 
5160 is the pertinent statute. 

If article 5160 were Iliven mandatory effect, the county could not 
give contractors an "option" to forego posting a performance bond in 
connection with public works contracts exceeding $25,000 inasmuch as 
article 5160 requires the posting of such a bond for such contracts. 
However, although the article 5160 bond requirement is couched in 
mandatory language, the courts have not given it mandatory effect 
where counties have chosen to waive the requirement. 

The most recent court decision to discuss the matter, Greenville 
Independent School District: v. B & .I Excavating, Inc., 694 S.W.2d 410, 
411 (Tex. App. - Dallas 191Fi, writ ref'd n.r.e.1, held that a govern- 
mental body has no duty uni.er article 5160 to require bonds from prime 
contractors, either for its own protection or the protection of sub- 
contractors, laborers or mzxerialmen. Its only duty, according to the 
court, is to approve bonds 8,s to form c they are tendered. 

In two earlier cases where a school district and a city each 
elected to forego requiring bonds of its prime contractor and stepped 
into the shoes of the contx'actor after he defaulted, the public bodies 
were held liable to subcotxractors, materialmen and laborers, but the 
failure to require bonds did not render the original contracts void. 
Prairie Valley Independent !Lzhool District v. Sa er, 665 S.W.2d 606 
(Tex. App. - Fort Worth 19Ea. writ refdg of Ingleside v. 
Stewart, 554 S.W.2d 939 (1ex. Civ. App. - Corpus Christi 1977, writ 
ref'd n.r.e.). See also Overstreet v. Houston County, supra. -- 

Nevertheless, we do net believe counties may allow contractors to 
post non-statutory perforunce bonds for public works contracts of 
$25,000 or less in lieu of awaiting the completion of the work before 
receiving any money. 
such an amount because 

Since! the county may not require such a bond in 
art:.c le 5160 prohibits the practice, we do not 

believe the direct prohitition can be circumvented by coercing a 
"voluntary" bond from contractors faced otherwise with non-payment of 
any portion of the contract price until completion and acceptance of 
the work. We believe such an "option" would conflict with the purpose 
and intent of the article 5160 prohibition. 

In recapitulation, we advise that Harris County may not require 
performance or payment bon,irr on public works contracts of $25,000 or 
less, except for "high technology" items, but may require bid security 
on all public works contrxts except where the practice is specifi- 
cally prohibited by statute. The county is not statutorily prohibited 
from contracting to withhold partial payments in connection with 
contracts for public works, but it may not give bidders an option to 
furnish performance bonds "voluntarily" on contracts of $25,000 or 
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less in lieu of awaiting the completion and acceptance of the work 
before receiving any part oE the contract price. 

SUMNARY 

Flarris County may not require performance or 
payment bonds on public works contracts of $25.000 
or less, but ma:r require bid security on most 
public works. 'The county is not statutorily 
prohibited from contracting to withhold partial 
payments in conncztion with contracts for public 
works, but it ma:7 not give bidders an option to 
"voluntarily" furn.ish performance bonds on con- 
tracts of $25,000 or less in lieu of awaiting the 
completion and acceptance of the work before 
receiving any part of the contract price. 
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