
TEE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

September 30, 1988 

Ms. Betty Strohacker Opinion No. JR-961 
President 
Upper Guadalupe River Re: 

Authority 
Authority of the Upper 

Guadalupe River Authority to 
P. 0. Box 1278 within 
Kerrville, Texas 

compel septic tank users 
78029 its service area to connect to 

a sewage gathering, transmission, 
and disposal facility (RQ-1375) 

Dear Ms. Strohacker: 

You request an opinion concerning the authority of the 
Upper Guadalupe River Authority to compel septic tank users 
within the boundaries of the authority to connect to a 
sewage gathering, transmission, 

authority, 
and disposal system operated 

- by the either by itself or pursuant to an 
agreement with some other governmental entity permitted to 
contract with the authority for the operation of such a 
system. You limit your questions to a sewage system 
within the service area of the authority, including: 

wholly 

(1) locations within the corporate limits of a home 
rule city: 

(2) locations within the extraterritorial jurisdiction 
of a home rule city: 

(3) locations outside the corporate limits and extra- 
territorial jurisdiction of a home rule city: 

(4) locations wholly within the corporate limits of a 
general law city: 

(5) locations within the boundaries of an entity 
authorized to provide sewage collection and disposal 
services pursuant to a Certificate of Convenience and 
Necessity; and 

(6) locations not within the boundaries of any of the 
entities described in (l)-(5). 

We conclude that the authority has no power, either 
express or implied, to compel septic tank users to connect 
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to a sewage system operated by it, either on its own behalf 
or pursuant to an agreement with some other governmental 
entity, including both home rule and general law cities. 

We also conclude that while home rule cities have 
the express power to compel property owners within the 
boundaries of the city to connect to sewage systems operated 
by them, they may not delegate that power to the authority. 

The authority has the power to purify water before it 
returns to the groundwater table and hence to the river 
system. Thus, the authority may treat and dispose of sewage 
generated within its service area. parker v. San Jacinto 
Citv Water Control and Imnrovement District No. 1, 273 
S.W.2d 586 (Tex. 1954). However, the authority has no 
general police powers to protect the public health and 
general welfare that can be used to force septic tank 
users to abandon those systems in favor of a sewage system 
operated by it, nor any express power to do so. Powers may 
not be implied merely because they are convenient to the use 
of express powers. Tri-Citv Freshwater Suvvlv District No. 
2 of Harris Countv v. Mann, 142 S.W.2d 945, 948 (Tex. 1940). 

The authority has express authority under its enabling 
statute and Water Code provisions to operate a sewage 
disposal system. See Acts 1971, 62d Leg., ch. 430, § 1, at 
1586; Water Code 5 30.021 (regional waste disposal system): 
§ 51.331 (water control and improvement district): g 54.030 
(municipal utility district). However, the authority to 
operate a sewage disposal system does not include the 
implied authority to require all septic tanks to be con- 
nected with the system. Septic tanks are not parts of a 
sewer system. See, e.q., McWilliams v. 
1063 (Kan. 1952); 

Barnes, 242 P.2d 
Lake Townshiv. McComb Countv v. Millar, 

241 N.W. 237. 239 IMich. 1932). Chapter 26 of the Water 
Code, which pertains to water .guality control, authorizes 
the Texas Water Commission to issue permits for the 
discharge of waste or pollutants into water in the state. 
Water Code 9 26.027. The following definitions are 
applicable to chapter 26: 

(‘5) 'Waste' means sewage, industrial 
waste, municipal waste, recreational waste, 
agricultural waste, or other waste, as 
defined in this section. 

. . . . 

(14) 'Sewer system' means pipelines, 
conduits, storm sewers, canals, pumping 
stations, force mains, and all other 
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constructions, devices, and appurtenant 
appliances used to transport waste. 

(15) 'Treatment facility* means any 
plant, disposal field, lagoon, incinerator, 
area devoted to sanitary landfills, or other 
facility installed for the purpose of 
treating, neutralizing, or stabilizing waste. 

(16) 'Disposal system' means any system 
for disposing of waste, including sewer 
systems and treatment facilities. 

Water Code § 26.001. 

Section 26.031 of the Water Code defines "private 
sewage facilities" to mean 

sevtic tanks, pit privies, cesspools, sewage 
holding tanks, injection wells used to dis- 
pose of sewage, chemical toilets, treatment 
tanks, and all other facilities, systems, and 
methods used for the disvosal of sewace other 
than disvosal svstems overated under a vermit 
&e.sued bv the commission. (Emphasis added.) 

Water Code 0 26.031. Thus, the chapter 26 definitions show 
that septic tanks are distinct from a sewer system and not 
part of one. The express power of the Upper Guadalupe River 
Authority to operate a sewer system does not include the 
authority to regulate septic tanks by requiring their 
connection with the system. See also Local Gov't Code 
§ 214.013 (providing that home rule cities may operate 
sewage systems and require connections with a sewer system 
operated by the city); Water Code 5 26.084(a)(l). (Water 
Commission may compel tie-in to regional or area-wide waste 
disposal system designated under section 26.083 of the Water 
Code.) 

The authority has assumed the powers of a municipal 
utility district pursuant to section 54.030 of the Water 
Code, and therefore has the following statutory power: 

A [MUD] may adopt and enforce reasonable 
rules and regulations to: 

(1) secure and maintain safe, sanitary, 
and adequate plumbing installations, connec- 
tions, and appurtenances as subsidiarv 
parts of its sanitarv sewer svstem . . . . 
(Emphasis added.) 
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Water Code 5 54.205. It is suggested that the underlined 
language authorizes a municipal utility district to require 
septic tank users to connect to a sewage treatment system 
operated by it. Section 54.205 does not grant such 
authority. A septic tank is not a "subsidiary part" of the 
sanitary sewer system because it operates in its vlace. 

No other provision in the Water Code specifically 
permits municipal utility districts to force connections by 
septic tank users to sewage disposal operated by it. Nor do 
we think that such a power can be implied from the express 
powers granted to the authority in the code. Ordinarily, 
forcing septic tank users to connect to a sewage system can 
only be considered to be convenient, and not necessary, to 
the operation of a sewage system by a MUD. Tri-Citv Fresh- 
water Suvvlv District, suvra. 

The legislature has, moreover, recognized that septic 
tanks in the appropriate circumstances are adequate means to 
preserve the waters subject to the jurisdiction of the 
district. The 70th Legislature enacted a statute regulating 
the location, design, construction and operation of on-site 
sewage disposal systems, including septic tanks. Acts 1987, 
70th Leg., ch. 406, 5 1, at 1932 (codified at 
V.T.C.S.):l see V.T.C.S. art. 4477-7e, 5 2(7). 

4477-7e, 
The purpose 

clause includes the following legislative findings: 

(2) on-site sewage disposal systems, when 
properly designed and constructed in suitable 
soils, provide a safe and adequate method of 
sewage disposal; and 

(3) in some areas of the state, the soil 
is not suitable for normal underground sewage 
disposal and the improper and unapproved 
construction and installation of on-site 
sewage disposal in those areas has created 
conditions dangerous to the public health. 

V.T.C.S. art. 4477-7e, 5 l(b). 

The Department of Health or its authorized agent is 
responsible for adopting rules regulating on-site sewage 

1. Two other statutes adopted by the 70th Legislature 
were also codified as article 4477-7e, V.T.C.S. See Acts 
1987, 70th Leg., ch. 162, at 1327: Acts 1987, 70th Leg., ch. 
810, at 2808. 

‘1 
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disposal and issuing permits to build, alter, repair, extend 
or operate an on-site sewage disposal system. V.T.C.S. art. 
4477-7e, 9s 4, 7. A city, county, river authority, or 
special district may be designated an authorized agent by 
the department and may then exercise the regulatory powers 
set out in article 4477-7e, V.T.C.S. To become an 
authorized agent, a local government must, among other 
statutory requirements, enter an order or resolution which 
meets the department's minimum requirements for on-site 
sewage disposal systems. Id. 5 5(c). 

Article 4477-7e, V.T.C.S., is directed at assisting 
"the state's citizens in obtaining safe and adequate on-site 
sewage disposal systems," not at prohibiting them. Id. 
5 l(a). The department or an authorized agent may refuse a 
permit to construct an on-site sewage disposal system if 
issuing it would conflict with the public policy declared 
under the statute or with other applicable laws, id. 
5 7(e)(2), but may not deny any and all permits or require 
all septic tanks to be connected to a sewage system. More- 
over, no permit is required for an on-site sewage disposal 
system for a single residence on a land tract of 10 acres or 
larger, subject to meeting statutory conditions designed to 
protect the public health. Id. 5 7(f). The authority may 
not rely on article 4477-7e, V.T.C.S., to require septic 
tanks to be connected to its sewage disposal system. The 
statute also expresses the legislature's intent to allow 
properly designed and constructed septic tanks and other 
on-site sewage disposal systems to exist, id. § l(b) (2), and 
its recognition that in some areas of the state the soil is 
not suitable for normal underground sewage disposal. Id. 
§ l(b)(3). The legislature's findings and expression of 
intent in article 4477-7e and its adoption of comprehensive 
regulations applicable to septic tanks lend additional 
support to our conclusion that the authority may not rely on 
implied authority to regulate septic tanks requiring connec- 
tions with their sewage system. 

The authority suggests that because the Local Govern- 
ment Code allows home rule cities to force connections with 
sewage collection systems operated by the city, such a power 
can be delegated by a home rule city to the authority. We 
disagree. Chapter 30 of the Water Code permits cities to 
contract with the authority for the operation of sewage 
disposal systems. Water Code §f, 30.021-035. However, the 
Local Government Code specifies that QP& a home rule 
city may "provide for a sanitary sewer system" and "require 
property owners to connect to the sewer system." Local 
Gov't Code 5 214.013. 
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The provision of sewage collection, transportation, and 
disposal is a governmental function of a municipality. 
Dillev v. Citv of Houston, 222 S.W.2d 992 (Tex. 1949); see 
also Gotcher v. Citv of Fannersville, 151 S.W.Zd 565 (Tex. 
1941). cf. Local Gov't Code 5 402.063(e). A municipality 
may not delegate a governmental function to another poli- 
tical subdivision so as to lose control over the discharge 
of the function or to inhibit the exercise of necessary 
discretion by the municipality concerning the function. 
C' v of Farmers Branch v. Citv of Addison, 
(;:x. App 

694 S.W.2d 94 
. - Dallas 1985, writ ref'd n.r.e.); Pidelitv Land 

8 Trust Co. v. Citv of West Universitv Place, 496 S.W.Zd 116 
(Tex. Civ. App. - Houston [14th Dist.] 1973, writ ref'd 
n.r.e.). 

Thus, while a home rule city may by statute contract 
with the authority for the collection, transportation, and 
disposal of sewage, and cities which have the power to force 
property owners to connect to their sewage systems may force 
them to connect with the sewage system operated by the 
authority, such cities may not surrender that power com- 
pletely and unequivocally to the authority as a condition of 
such a contract. Citv of Farmers Branch, suvra. 

---. 
In conclusion, the authority has no power to require 

semtic tanks within its boundaries to connect to a sewage 
sy'stem which it operates. 

SUMMARY 

The Upper Guadalupe River Authority, which 
possesses cumulatively the powers of a water 
control and improvement district and a muni- 
cipal utility district, has no power to force 
septic tank users to connect to a sewage 
disposal system operated by the entity. Home 
rule cities may require septic tank users to 
connect to a sewage system operated by the 
city inside of its corporate limits, but the 
city may not delegate that power to any other 
governmental entity or political subdivision. 

Ver truly yo , J AfQdh & 
-J I M MATTOX 
Attorney General of Texas 
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MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison and 
D. R. Bustion, II 
Assistant Attorneys General 
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