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Dear Mr. Owens: 

You ask about the authority of a county to seek reim- 
bursement for money it has spent pursuant to the provisions 
of the Indigent Health Care and Treatment Act, article 
44381, V.T.C.S. You explain that Henderson County has spent 
a large sum of money for medical treatment for a particular 
individual. The individual has now filed a personal injury 
action against a private individual, and you ask whether the 
county may seek reimbursement if the individual receives a 
settlement or judgment that covers his medical expenses. 

The Indigent Health Care and Treatment Act requires a 
county to pay for medical care for indigent residents of the 
county who are not residents of a hospital district or the 
area a public hospital has an obligation to serve. Id. 
tit. 2. The act requires that the Department of Human 
Services "establish eligibility standards and application, 
documentation, and verification procedures for counties 'to 
use in determining eligibility." & 5 1.06(a). 

Nothing in the Indigent Health Care and Treatment Act 
or the current regulations purports to place a lien on or 
to provide for the assignment of any potential right of 
recovery in a personal injury action. Cf. Hum. Res. Code 
9 32.033 (filing of an application for receipt of medical 
assistance constitutes an assignment of the applicant's 
right of recovery from another person for personal injur 
caused by the other person's negligence or wrong). ?i 

1. For examples from other jurisdictions of statutory 
liens on or assignments of later-acquired property of 

(Footnote Continued) 
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Indeed, nothing in the Indigent Health Care and Treatment 
Act or current regulations would require an indigent to 
report any unsettled tort claim on an application for 
assistance under the Indigent Health Care and Treatment Act. 
See a-nerallv 40 T.A.C. ss 14.104 and 14.105 (income and 
resources standards under Indigent Health Care and Treatment 
Act) .2 

Although the act does not expressly provide for a lien 
or an assignment in the context you ask about, it is clear 

. that the legislature did not intend for counties to pay for 
medical care when another source of payment exists. For 
example, section 1.06(c)(5) requires that an applicant 
provide information about "the existence of insurance 
coverage or other hospital or health care benefits for which 
the applicant is eligible." Also, section 2.02(b) of 
article 4438f provides: 

The county is the payor of last resort 
and shall provide assistance only if other 
adequate public or private sources of payment 
are not available. 

(Footnote Continued) 
welfare recipients, see Conn. Gen. Stat. Ann. 55 17-83e, 
17-83f (West 1988) (lien on later acquired or 
estate for AFDC or delinquent 

prq;rty 
child support); . Ann. 

Stat. ch. 23, para. 11-22 (Smith-Hurd 1988) (charge on 
personal injury claims for repayment of public medical 
assistance): Minn. Stat. Ann. 5 393.10 (West 1968 & Supp. 
1989) (county lien on any cause of action o: 4rf;o; 
furnished medical assistance): N.J. Stat. Ann. : - 
(West Supp. 1988) (provision that application for AFDC 
operates as assignment of other rights to support): N.Y. 
Sot. Serv. Law 5 104-b (McKinney 1983) (lien on suit for 
personal injury as repayment of public assistance): id. 
8 366 (McKinney 1983 & Supp. 1988) (repayment of costs of 
medical care and services): Pa. Stat. Ann. tit. 62 5 403 
(Purdon Supp. 1988) (assignment of property rights to state 
as prerequisite for public assistance). 

2. The regulations of the Department of Human Services 
list "lump-sum payments" as a type of resource. 40 T.A.C. 
5 14.105(c)(ll). We think it is clear from the examples of 
OOlump-sum payments," however, that a V1lump-sum payment" is a 
payment the receipt of which is certain. 

p. 5733 
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Section 2.03(a)(3) provides that a county has an obligation 
to provide indigent health care only if 'no other adequate 
source of payment exists." Also, a rule adopted by the 
Department of Human Services provides that mandatory 
services under the Indigent Health Care and Treatment Act do 
not include services and supplies that: 

are payable by or available under any health, 
accident, or other insurance coverage; by 
any private or other governmental benefit 
systems; hv anv leaallv liable third nartv; 
or under other contract. (Emphasis added.) 

40 T.A.C. S 14.202(b)(7). All those provisions, however, 
apply to sources of payment that "exist" or "are available" 
or for which a third party is "legally liable." A potential 
award in a personal injury suit does not yet exist and it is 
therefore not available. Further, no legal liability has 
been determined. Therefore, even though we think it is 
clear that the‘ legislature would not have intended for an 
indigent to be able to retain a windfall in the circum- 
stances you ask about, we do not think the provisions cited 
above cover a potential, rather than actual, right to 
reimbursement. The question, then, is whether a lien on or 
an assignment of a future personal injury recovery can be 
implied from the provisions of the Indigent Health Care and 
Treatment Act. 'I 

It is the rule 
'perty or real estate 

in Texas that a lien on personal pro- 
arises only by virtue of contract or 

statutory provision. Ro*on v , Gibson, 274 S.W. 292, 293 
(Tex. Civ. App. - Waco 1925, no writ): see also Johnson v. 
Second Iniurv w, 688 S.W.2d 107, 108 (Tex. 1985) (right 
of subrogation does not exist except where clearly mandated 
by the legislature). Also, in 1961 this office considered 
whether a county could acquire a lien on the real estate of 
paupers for whom the county provided support. Attorney 
General Opinion WW-1150 (1961). This office concluded that 
a county could not acquire such a lien. The basis for that 
conclusion was that a county has only those powers expressly 
or impliedly conferred on them by the constitution or 
statutes. S e aener lly Annot., 
Affecting Elzgibilitt for, 

Personal Injury Recovery as 
or Duty to Reimburse, Public 

Welfare Assistance, 80 A.L.R.3d 772 (1977). In light of 
those authorities, we must conclude that under the current 
statute and regulations, which make no provision for a lien 
on or an assignment of a future personal injury recovery, a 
county does not have a right to reimbursement in the context 
you ask about. 

p. 5734 
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- ‘, 

Although current Department of Human Services regula- 
tions under the Indigent Health Care and Treatment Act do 
not require an assignment in the context you ask about, we 
do think that the Department of Human Services has authority 
to promulgate a rule requiring that an applicant for county 
as&stance under the Indigent Health Care and Treatment Act 
assign any personal injury recovery or right to recovery for 
medical expenses to the county, to the extent of the public 
funds expended. 

The department is required to set eligibility standards 
and application procedures "in accordance with" department 
rules relating to the AFDC-Medicaid program. V.T.C.S. art. 
4438f, 5. 1.06(a). Section 32.033 of the Human Resources 
Code, which governs the Medicaid program, provides in part: 

(a) The filing of an application for or 
receipt of medical assistance constitutes an 
assignment of the applicant's or recipient's 

- right of recovery from: 

(1) personal insurance; 

(2) other sources; or 

(3) another person for personal injury 
caused by the other person's negligence or 
wrong. 

See also 40 T.A.C. 9 45.501 (rule restating provision set 
out above). Because the department is authorized to adopt 
regulations governing eligibility for and application for 
indigent health care that are "in accordanceWq with the 
department's standards and procedures for determining 
eligibility in the AFDC-Medicaid program, we think it is 
within the department's authority to adopt a rule under the 
Indigent Health Care and Treatment Act that tracks the 
Uedicaid rule set out in section 32.033 of the Human 
Resources Code. 

It has been suggested that individual counties have 
independent authority to adopt such a rule under section 
1.06(h) of the Indigent Health Care and Treatment Act, which 
provides: 

A county may use the standards and 
;:,,;Fres established by *the department a;i 

use less restrictive standards 
procedures. A-. 

p. 5735 
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See also V.T.C.S. art. 4438f, 9 2.04(b). Although that 
provision allows a county to adopt its own standards and 
procedures, it allows a county to do so only if the county's 
own standards and procedures are less restrictive than those 
of the Department of Human Services. In the absence of a 
department regulation requiring assignment of potential 
personal injury recoveries, a county would have no authority 
to adopt such a requirement since such a requirement would 
be more restrictive than the department's requirements. 

SUMMARY 

A county has no authority, under current 
law, to seek reimbursement from an indigent 
whose medical expenses are paid by the county 
in accordance with the Indigent Health Care 
and Treatment Act and who subsequently 
recovers damages in a personal injury suit. 
However, the Department of Human Services 
does have authority under the Indigent Health 
Care and Treatment Act to promulgate a rule 
requiring that applicants for county assis- 
tance under the Indigent Health Care and 
Treatment Act assign their rights to reim- 
bursement from another person for personal 
injury caused by the other personjs negli- 
gence or wrong. 
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