
May 23, 1990 

Honorable John T. Montford Opinion No. JM-1177 
Chairman 
State Affairs Committee 
Texas State Senate 
P. 0. BOX 12068 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Montford: 

You ask about the 
section 251.80! added by 

Re: Constitutionality of sec- 
tion 251.80 of the Alcoholic 
Beverage Code (RQ-1929) 

effect of Alcoholic Beverage Code 
the 71st Legislature.1 You suggest . . . that the section conflicts with section 251.01 of the 

Alcoholic Beverage Code and with article XVI, section 20(b), 
of the Texas Constitution. 

The constitutional provision directs the legislature to 
enact a statutory system for local option elections to 
legalize or prohibit the sale of alcoholic beverages. The 
provision designates the territories in which these elec- 
tions may be conducted. 

Article XVI, section 20(b) reads: 

The Legislature shall enact a law or laws 
whereby the wfied voters of anv countv. 

sti e s vr inct r incornorated town or 
&ic iay eEy a Zajority vote 
voting, deCermine from time to time 

of those 
whether 

the sale of intoxicating liquors for beverage 
purposes shall be prohibited or legalized 
within the prescribed limits; and such laws 
shall contain provisions for voting on the 
sale of intoxicating liquors of various types 
and various alcoholic content. (Emphasis 
added). 

The statutes enacted to effectuate article XVI, sec- 
tion 20, are codified in the chapter 251 of the Alcoholic 

1. Acts 1989, 71st Deg., ch. 435, S 2, at 1582. 
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Beverage Code. Section 251.01 provides for an election on 
presentation of a proper petition "by the required number of 
voters of a county, or of a justice precinct or incorporated 
city or town." Similarly, sections 251.72 and 251.73 refer 
to the retention of a particular local option status within 
each of these named jurisdictions. Section 251.72 refers to 
the constitutionally designated territories as wauthorized 
voting units" and states that once a local option status is 
adopted in such a unit it may only be changed by a sub- 
sequent election in the same authorized unit. 

The constitutional provision and the statutes have been 
consistently interpreted as limiting voting on local option 
issues to the territorial units specified in the constitu- 
tional provision. Smith v. Breedlove, 399 S.W.2d 404 (Tex. 
Civ. App. - Eastland 1966); pp 
a, 293 S.W.2d 99 (Tex. Civ. App. - Austin 1956, writ ref'd 
n.r.e.). 

Your question is prompted by the recent addition of 
section 251.80 to the Alcoholic Beverage Code. Subsection 
(a) of that section reads as follows: 

(a) Whenever a local option status is 
once legally put into effect as the result of 
the vote in a justice nrecinct such status 
shall remain in effect until Che status * 
changed as the result of a vote in the 2 
territorv that comvrised the nrecinct when 
such status was establrshed. If the 
bsofthe have 
chanaeddce such status was establisu 
& ' one 
of a local ontron election. d&e the 
b sof . A local 
option election zay be held within the 
territory defined by the commissioners court 
as constituting such original precinct. 
(Emphasis added.) 

The provision requires an election attempting to change 
the local option status of a justice precinct to be 
conducted, not in the precinct as it exists at the time of 
the petition for the election, but in the territory that 
comprised the justice precinct when the local option status 
was established. You ask whether this subsection would 
thwart the constitutional mandate that the election occur in 
a justice precinct by statutorily redefining the affected 
territory as a precinct which no longer exists. 
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The courts that have considered boundary changes or 
subdivision dissolutions in the local option context have 
interpreted the constitution as requiring that subsequent 
elections to change the local 
original territory.2 In 

option status be held in the 
m, 110 S.W.2d 549 

(Tex. 1937), the Texas Supreme Court faced the question of 
the local option status of a dissolved city that had earlier 
voted as a city to prohibit the sale of intoxicating liquors 
within its territory. The court wrote: 

Of course, any such area has the right to 
become wet by so voting at an election 
legally ordered and held for that purpose 
under present local option statutes. In this 
connection, however, we.again note that & 
9lection must be held in the same area that 

Iv voted dry . . . . [W]hile it is 
true that the citv of Houston Heiahts has 
lona since . . ce ;sed to exist as. a mun1- cornoration. s 111 it vet exists for the 
P 9 ele ion t 
vote on the ouestion of makina it lawful to . . sell intoxicatina liouors 1 bin e area 
griainallv voted dry . (Emph% add::.) 

&& at 555. 
The Rouchin8 court was interpreting the 1935 amendments 

to the constitutional provision that appear in our present 
constitution. It affirmed the holding of & carte Fields, 
86 S.W. 1022 (Tex. Crim. App. 1905), which had reached a 
similar result under an earlier version of this constitu- 
tional provision. The Fields court rejected the argument 
that a change in justice precinct boundaries affected the 
local option status of the original precinct, and repeated 
the rule of earlier cases that local option once adopted in 
a given territory remains the law of that territory "until 
[it is] repealed by the voters of the same territory which 
originally put it into operation." & at 1023. Conceding 
that the old justice precinct in which local option was 
adopted no longer existed as a precinct for judicial 
purposes, the court stated that it nonetheless continued to 
exist for local option purposes. L 

2. For a thorough discussion of the effect of boundary 
changes on the local option status of voting units within 
Texas and other jurisdictions, m 25 A.L.R.2d Annotation: 
Local Option - Change of Boundaries at 863 - 878. See also 
the cases cited in Houchiga, m. 
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A recent case repeats the determination that a change 
in a justice precinct boundary has no effect on the local 
option status of the original area and that a subsequent 
local option election must be conducted in the territory as 
it existed before the boundary change. foker v. The Texas 
acoholic Beveraae Comm*n 524 S.W.2d 570 (Tex. Civ. App. - 
Dallas 1975, writ ref'd n1r.e.). 

We have found no cases that hold that an election to 
change the local option status of a justice precinct whose 
boundaries have been changed is to be held in the newly 
formed justice precinct. However, this office reached such 
a conclusion in Attorney General opinion H-515 (1975). The 
opinion relied on the language of former article 666-32 of 
the Penal Auxiliary Laws (now codified as Alcoholic Beverage 
Code sections 251.72 and 251.73) to hold that a subsequent 
local option election in a precinct whose boundaries had 
been changed must be conducted in the territory of the newly 
formed precinct. We disagree. 

In our opinion, Section 251.80 codifies the long- 
standing judicial interpretation that subsequent elections 
must be held in the territory as originally comprised. In 
the bill analysis for the committee substitute for House 
Bill 1712, which added section 251.80 to the Alcoholic 
Beverage Code, we find the following explanation for the 
amendment: 

The substitute also clarifies the ynderlvinq 
princiwle of local option elections, in that 
in order to reverse the status of a justice 
precinct, onlv the voters residina in the 
oriainal territorv should be entitl d to 

. (Hmphasiseadded~~t 
e 

on the chanae of status 

Based upon the constitutional directive to the legisla- 
ture to enact statutes regulating local option elections on 
the sale and prohibition of liquor in this state and the 
judicial decisions discussed above, we are of the opinion 
that the legislature did not contravene article XVI, section 
20(b), when it enacted section 251.80 of the Alcoholic 
Beverage Code. Nor do we find any inconsistency between 
that section and other sections of the Alcoholic Beverage 
Code relating to the authorized voting units for such 
elections. 

This opinion is necessarily limited to a discussion of 
the statute that the legislature has enacted. We believe 
the issue in question here to be whether the term "justice 
precinct" as used in article XVI, section 20, is broad 
enough to encompass the new statutory usage of that term in 

Pa 6206 



Honorable John T. Montford - Page 5 (JM-1177) 

section 251.80 of the Alcoholic Beverage Code. Relying on 
Fields and Bouc~, m, we conclude that it is. 

We think it important to point out that this opinion 
does not consider whether any other statutory system that 
the legislature may adopt in the future would necessarily 
run afoul of the constitutional provision. So long as it 
operates within the constitutional mandate of article XVI, 
section 20, the legislature's authority to prescribe a 
statutory framework for local option elections is broad. 

You also suggest that it will be administratively 
difficult for.counties to conduct local option elections in 
the area that formerly comprised a justice precinct. This 
argument was rejected by the court in m, a, at 579. 
The Coker court held that the commissioners court faced with 
the duty of determining the boundaries of a justice precinct 
as it existed almost a century before could "protect all 
interested persons by drawing a line approximating the 
original boundaries." The court reasoned that the 
commissioners court's "determination of the boundaries would 
not be exercised under its general power to fix precinct 
boundaries, but would be an administrative determination 
incidental to its power to order an election, and would 
control unless clearly erroneous or arbitrary." Id. 
Attorney General Opinion H-515 (1975) is overruled. 

SUMMARY 

Section 251.80 of the Alcoholic Beverage 
Code does not violate the requirement of 
article XVI, section 20(b), of the Texas 
Constitution that local option liquor 
elections be held in certain authorized 
voting units. Section 251.80 of the 
Alcoholic Beverage Code is not inconsistent 
with other provisions of that code. Attorney 
General Opinion H-515 (1975) is overruled. Very truly Y , J iv-at% A 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEARLBY 
Special Assistant Attorney General 

p. 6207 



Honorable John T. Montford - Page 6 (JM-1177) 

-, 

RENBA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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