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Dear Ms. Akers: 

You ask whether a licensed chiropractor who is not a 
licensed physical therapist may advertise his services as 
"physical therapy." 

Section 7(a) of the Physical Therapy Act, article 
4512e, V.T.C.S., provides that: 

A person may not practice or represent 
himself as able to practice physical therapy, 

act or 
ihrysical 

represent himself as being a 
therapist unless he is licensed 

under this Act. 

At first glance, it would appear that a chiropractor who is 
not also a licensed physical therapist may not advertise 
that he performs "physical therapy." However, section 6 of 
the same statute declares: 

This Act does not apply to: 

(1) a licensee of another state agency 
performing health-care services within the 
scope of the applicable licensing act . . . . 

Thus, by the specific language of the Physical Therapy Act, 
a chiropractor, who is "a licensee of another state agency 
performing health-care services," is totally exempted from 
every provision of the act. 

It might be questioned whether "performing health-care 
services" includes the advertising of those services. To 

r resolve this doubt, it is instructive to compare similar 
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provisions of the Chiropractic Act, section 5a of article 
4512b, V.T.C.S. That statute states initially that: 

A person may not practice chiropractic 
without being licensed to do so by the Texas 
Board of Chiropractic Examiners. 

Unlike article 4512e, however, article 4512b furnishes more 
details regarding the application of its terms to other 
health care professionals. Specifically, section 13(d) 
states: 

This Act does not apply to a physical 
therapist duly qualified and licensed. under 
Chapter 836, Acts of the 62nd Legislature, 
Regular Session, 1971 (Article 4512e, 
Vernon's Texas Civil Statutes), provided: 

(1) the physical therapist does not hold 
himself or herself out to the public as a 
chiropractor or use the term 'chiropractor,' 
'chiropractic,' 'doctor of chiropractic,' 
‘D.C. ,’ or any derivative of those terms in 
connection with his or her name or practice; 
and 

(2) the physical therapist practices 
strictly within the scope of the license so 
held and in strict conformity with all 
applicable laws and regulations relating to 
the licensure. 

Other exceptions in section 13 apply to physicians and 
surgeons, registered nurses, licensed vocational nurses, 
massage therapists, and persons who provide spinal screening 
services under article 4477-70, V.T.C.S. 

Since the legislature, while exempting physical 
therapists from the terms of the Chiropractic Act, has in 
plain terms forbade them to advertise themselves as 
"chiropractors,1' it must be presumed that the legislature 
knows how to prohibit advertising when it wants to do so. 

With regard to chiropractors' advertising their 
services as "physical therapy, 'I the Legislature has not done 
so. On the contrary, it has completely exempted 
chiropractors from the scope of the Physical Therapy Act. 
We conclude that a licensed chiropractor who is not a 
licensed physical therapist may advertise his services as 
"physical therapy." 

. 

? 
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SUMMARY 

A licensed chiropractor who is not a 
licensed physical therapist may advertise his 
services as "physical therapy." 
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