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Texas State Board of Examiners Re: Jurisdiction of the 
of Psychologists Texas State Board of Exam- 

9101 Burnet Road, Suite 212 hers of Psychologists 
Austin, Texas 78750 over individuals who have 

voluntarily requested and 
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and licensure but whose 
employment makes them 
exempt (RQ-2077) 

Dear Ms. Bizzell: 

You ask about one of the exemptions from licensing and 
certification requirements under article 4512c, V.T.C.S., 
the Psychologists' Certification and Licensing Act. 

Section 20 of the act provides: 

After December 31, 1970, no person shall 
represent himself as a psychologist or 
psychological associate within the meaning of 
this Act unless he is certified and regis- 
tered under the provisions of this Act. 

Section 21 provides for the licensure of persons vho offer 
psychological services for compensation. Section 22 pro- 
vides that "[nlothing in this Act shall be COnStNed to 
apply ton 

(a) the activities, services and use of 
official title on the part of a person 
employed as a psychologist by any: (1) 
governmental agency, (2) public school 
district, or (3) regionally accredited 
institution of higher eduction provided such 
employee is performing those duties for which 
he is employed by such agency, district, or 
instituion and within the confines of such 
agency, district, or institution insofar as 
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such activities and services are a part of 
the duties of his office or position as a 
psychologist with such agency, district, or 
institution: except that persons employed as 
psychologists who offer or provide psycholog- 
ical services to ft$e .pubfr (other than 
lecture services) 
otherwise, over and above th: ~~?~$"th~: 
they receive for the performance of their 
regular duties, and/or persons employed as 
psychologists by organizations that sell 
psychological services to the public (other 
than lecture services) for a fee, monetary or 
otherwise must be licensed under the provi- 
sions of this Act. 

See alSQ V.T.C.S. art. 4512c, 5 22(b) (exception for stu- 
dents, interns, and residents in psychology), (c) (exception 
for services of other professionals, Christian Science 
practitioners, and other religious practitioners), (d) (cer- 
tain marriage and family counselors): see) Attorney 
General Opinion H-930 (1977) (whether person contracting to 
provide psychological services to school district is within 
exemption). The Board of Examiners of Psychologists is 
prohibited from enacting rules that govern the "activities, 
services, or training" of a person who is exempt from the 
act's provisions under section 22. 

Because section 22 states that "[n]othing in this Act" 
shall apply to the persons described, you ask whether the 
Board of Examiners of Psychologists has "legal jurisdiction 
over" persons who fit the description set out in section 
22(a) but who have nonetheless obtained certification or 
licensure. 

If the phrase "(nlothing in this Act shall be construed 
to apply" is taken absolutely literally, persons described 
in the exemptions set out in section 22 would be ineligible 
for certification or licensure under article 4512~. We do 
not think, however, that the purpose of section 22 is to 
make certain individuals ineligible for certification and 
licensure. Rather, we think that the plain purpose of the 
exemption set out in section 22(a) is to allow persons to 
engage in certain types of employment without a certificate 
or license issued under article 4512~. If such persons do, 
however, seek licensure or certification, we think they 
submit to all of the act's provisions. Consequently, we 
think it is clear that a person who chooses to seek certifi- 
cation or licensure, even if he would be exempt under 
section 22 (a), would be subject to the board's rules 
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regarding that person's activities, services, or training to 
the extent that they are qualifications for certification or 
licensure. Once a person is certified or licensed, we think 
it is within the authority of the Board of Examiners of 
Psychologists to cancel, revoke, suspend, or refuse to renew 
that certification or license for any ,of the reasons the 
board may take such action in regard to certificates and 
licenses generally. m V.T.C.S. art. 4512c, IS 23, 24A. 
Similarly, we think any person who chooses to seek licensure 
or certification is subject to the fees imposed by section 
1bA of article 4512~. 

A person who is certified or licensed 
under article 4512~ is subject to the provi- 
sions of that act, even if that person holds 
employment that would exempt him or her from 
the licensing and certification requirements 
of the act. 
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