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Executive Director 
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Standards and Education 

9800 N. Lamar Blvd. 
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Opinion No. .JM-1251 

Re: Whether volunteer fire de- 
partment personnel are subject 
to requirements established 
under Government Code chapter 
416 by the Commission on Fire 
Protection Personnel Standards 
and Education, and related 
questions (RQ-2076) 

Dear Mr. Goad: 

You ask: 

Are volunteer fire departments, which 
receive compensation for their services 
through a contract to provide fire protection 
services for a governmental body, that also 
has a paid fire department, required to train 
their personnel to meet minimum training 
standards promulgated by [the Commission on 
Fire Protection Personnel Standards and Edu- 
cation]? 

Chapter 416 of the Government Code provides generally 
for the authority of the Commission on Fire Protection Per- 
sonnel Standards and Education [the %ommission*@]. Section 
416.031 provides that a "fire department" may not employ a 
person, except on a temporary or probationary basis, unless 
he has completed a commission-approved training' course and 
met other requirements established by the commission. 
Section 416.007(8) of the Government Code empowers the com- 
mission to 

establish minimum educational, training, PM- 
sical, mental, and moral standards for admfs- 
sion to employment as fire orotection oerson- 
m in a permanent, temporary, or probationary 
status and for advanced or specialized fire 

. 
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pv positions. (Emphasis 
. 

See also ie, 55 416.022 (commission may establish training 
requirements for "fire protection personnel or recruits"), 
416.031(b)(commission may establish training and other 
standards for "fire protection personnel"). 

Section 416.001(4), in subparts (A), (B), and (C), de- 
fines "fire protection personnel,M for purposes of chapter 
416, to include, respectively, nfire and arson investi- 
gators," "aircraft crash and rescue fire protection person- 
nel," and certain employees of local fire departments. We 
assume that the personnel you are concerned about are not 
fire and arson investigators or aircraft crash and rescue 
personnel. Subpart (C) provides that fire department 
employees are included within the definition of the term 
"fire protection personnel" if they are 

permanent, fully paid, full-time fire deDe 
rent emolovees who are not secretaries, 
stenographers, clerks, budget analysts, or 
similar support staff persons or other admin- 
istrative employees and who are assigned 
duties in one or more of the following 
categories: 

(i) fire suppression: 

(ii) fire inspection: 

(iii) fire and arson investigation; 

(i-4 marine fire fighting; 

w aircraft crash fire fighting and 
rescue: 

(vi) fire training: 

(vii) fire education; 

(viii) fire administration: and 

(ix) any other position necessarily or 
customarily related to fire prevention and 
suppression. (Emphasis added.) 

"Fire department" is defined in subsection (3) as 
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a deDartment of a lo al aovernment with perma- 
nent, fully paid, f&-time employees organiz- 
ed to prevent or suppress fires. (Emphasis 
added.) 

We find no statutory authorization for the establish- 
ment of volunteer fire departments as "departments of local 
government" within the meaning of the section 416.001(3) 
definition of fire departments. Assuming the volunteer fire 
departments you are concerned about are not lldepartments of 
local government," they would not be "fire departments" for 
purposes of the provisions of chapter 416. Thus, their 
personnel would not, by reason of their volunteer fire 
department employment, fall within the ambit of section 
416.031, requiring appointees of "fire departments" to meet 
training and other requirements established by the commis- 
sion. Nor would. they fall within the definition of "fire 
protection personnel" in section 416.001(4)(C) since they 
are not "fire department employees11 within the meaning of 
that provision. They would thus not be subject to commis- 
sion training standards for "fire protection personnel, 
promulgated under sections 416.007(8), 416.022, and 
416.031(b). m Attorney General Opinion JW-1209 
(1990), at 6 n.3 (no provision for establishment of 
volunteer fire departments as political subdivisions). But 
see Attorney General Opinion JW-821 (1987) (volunteer fire 
department may be llgovernmental body" for purposes of Open 
Records Act, V.T.C.S. art. 6252-17a). 

We find no provision in chapter 416 or elsewhere in 
state law which subjects employees of volunteer fire depart- 
ments -- where the latter are not "departments of local 
government" -- to the training requirements for "fire 
protection personnel11 established by the commission under 
chapter 416. 

You also ask: 

Do personnel who receive pay from a fire 
department (paid or volunteer), which may or 
may not be assigned fire fighting duties and 
who are employed to drive fire trucks to fire 
scenes, have to meet minimum standards of fire 
protection personnel? 

It follows from our response to your first question 
that personnel of a volunteer fire department, where the 
latter is not a "department of local government,w would not 
be subject under section 416.031 to the training or other 
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requirements established by the commission for "appointees" 
of "fire departments," since, again, volunteer fire depart- 
ment personnel are not appointed by "fire departmentsB1 as 
the term is defined in section 416.001(3). Nor would they 
be subject to the training and other standards for "fire 
protection personnel" established by the commission under 
sections 416.007(8), 416.022, and 416.031(b), since, not 
being "fire department employees," they are not "fire 
protection personnelB1 within the definition of that term in 
section 416.001(4)(C). 

If the fire department employing the persons you ask 
about is a "fire departmentB1 within the definition of the 
term in section 416.001(3) -- h, a department of local 
government, etc. -- those persons would, unless employed on 
a temporary or probationary basis, be subject to the provi- 
sions of.section 416.031(a) requiring that "fire department" 
appointees meet commission requirements. Also, where such 
persons are full-time, fully paid, and "may . . . be as- 
signed fire-fighting duties I1 in the course of their employ- 
ment, we think they would fall under the definition of "fire 
protection personnel" in section 416.001(4)(C) so as to make 
them subject to the requirements for "fire protection 
personnel" established by the commission under sections 
416.007(8), 416.022, and 416.031(b). &R Attorney General 
Opinion H-141 (1973) (employees of fire departments who 
lSmayll be assigned fire-fighting duties are subject to the 
training requirements of the commission). 

We acknowledge that to the extent that cities or other 
units of local government may contract for fire protection 
services rather than provide them directly, see. e.a,, Local 
Gov't Code 5 352.001(c) (county commissioners courts may 
contract with "incorporatedB1 volunteer fire departments for 
fire protection in county territory outside municipalities), 
the results we reach here, based on the applicable provi- 
sions of law, would permit local governments to obtain the 
services of firefighters from non-governmental entities 
without those firefighters being subject to the commission- 
requirements which would generally apply to them if they 
were employed directly by the local governments* fire 
departments. Whether, as a policy matter, this situation 
needs to be addressed is, of course, for the legislature and 
not this office to decide. 

Personnel of a volunteer fire department, 
where the latter is not a department of local 
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government, are not subject to the r;rdf;;- 
ments of training established by the 
sion on Fire Protection Personnel Standards 
and Education under chapter 416 of the Gov- 
ernment Code. A permanent, full-time, fully 
paid employee of a fire department which is a 
department of local government is subject to 
commission requirements under chapter 416 if 
the employee may be assigned firefighting 
duties in the course of his employment. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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