
December 19, 1990 

Dr. W. N. Kirby OpiniOn No. JM-1265 
Education 
Agency Re: Whether certain funds 

Commissioner of 
Texas Education 
1701 N. Congress Avenue from school-related activities 
Austin, Texas 78701-1494 may be used by a school dis- 

trict to provide scholarships 
for graduates (RQ-2092) 

Dear Dr. Kirby: 

You ask whether, in the absence of a donation, locally 
derived monies that have become public school property may 
be used for college scholarships awarded by the public 
school district. Specifically, YOU refer to so-called 
"activity funds" or "agency funds," which you describe as 
the funds considered by this office in an earlier, unrelated 
opinion, Attorney General Opinion JM-42 (1983). In that 
opinion, these funds were described as follows: 

[Tlhose monies belonging to various organiza- 
tions such as the PTA (Parent-Teachers 
Association), school bands, drill team clubs, 
and athletic booster clubs which are held by 
a school district for safekeeping and ac- 
counting. The monies are not derived from 
taxes but are generally obtained by an 
organization through solicitation of contri- 
butions, promotions and similar functions for 
the sole benefit of the organization, with 
such monies being the property of the organ- 
ization and not the school districts. The 
school district merely acts as custodian of 
the monies. 

You advise that, in addition to the above described 
funds, nactivity funds" or "agency funds" may include funds 
generated by a public school from class ring sales, photos, 
student club and class balances, and other activities. 
According to your letter, 
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[plublic schools have varying arrangements 
with patron/student groups. In some cases 
surplus monies are transferred to the dis- 
trict and become district property under the 
terms of the custodial agreement; in other 
cases the monies remain the property of the 
patron/student organization and surplus can 
be donated to the district. 

As an example, you enclose a letter from the superin- 
tendent of the Aldine Independent School District to the 
Texas Education Agency that describes the following fact 
situation: 

The district manages agency funds generated 
by school activities. The district keeps a 
ledger record of the monies deposited from 
each activity. These commingled monies are 
to be used for their students, and the 
balance remaining in 
interest-bearing bank account 

the single 
is carried 

forward from year to year. 

The superintendent's letter goes on to inquire whether 
interest accruing on the funds in the above-described 
account may be used for college scholarships. You do not 
explain how the interest accrued on the account described in 
the superintendent's letter becomes the property of the 
school district, but presumably, it is by contractual 
agreement and not by donation.1 

1. Section 21.903 of the Education Code provides, in 
part: 

(b) The funds or other property donated or 
the income therefrom may be expended by the 
trustees: 

(1) for any purpose designated by the 
donor so long as that purpose is in keeping 
with the lawful purposes of the schools for 
the benefit of which the donation was made; 
or 

(2) for any purpose authorized by rule 
(Footnote Continued) 
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Section 20.48 of the Education Code prescribes the 
purposes for which funds of the public free school system 
may be expended. Subsection (c) of that section enumerates 
purposes for which l*[l]ocal school funds from district 
taxes, tuition fees of pupils not entitled to free tuition 
and Qther local sources" may be used. (Emphasis added.) In 
addition to the purposes specifically enumerated, subsection 
(c) provides that such funds may be used "for other purposes 
necessary in the conduct of the public schools to be deter- 
mined bv the board of tru6tees.l' (Emphasis added.) 

You suggest that an expenditure for scholarship purpos- 
es would not appear %ecessaryq' to conduct a public school. 
Certainly such an expenditure is not %ecessaryl’ if neces- 
sary is taken to mean "indispensable." However, the word 
necessary as used in section 20.48 and its predecessor 
statute, article 2827, V.T.C.S., has been construed as 
permitting such expenditures as medical inspection, 
cafeterias, crossing guards, and the reimbursement of 
certain expenses incurred by school board members. See 
N selev v. Citv of Dallas 17 S.W.2d 36 (Tex. Comm'n App. 
lz29, judgm't adopted): &eman v. Morrow, 34 S.W.2d 654 
(Tex. Civ. App. - El Paso 1931, no writ): Attorney General 
Opinions JM-490 (1986); H-133 (1973). Other examples could 
be cited. None of the expenditures in these examples is, 
strictly speaking, indispensable to the conduct of a public 
school. In the context of section 20.48, wnecessary" appears 
to mean appropriate or conducive to the conduct of a public 
school rather than indispensable thereto. Accord Black's 
Law Dictionary 928 (6th ed. 1990) (definition of 
%ecessaryt'). 

Determining whether an expenditure is necessary is a 
matter for a school board in its sound discretion. Attorney 
General Opinion H-133. Moreover, any expenditure of public 
funds must serve a true public purpose and not merely 
private ends. Tex. Const. art. III, 5 51; ~&,8 G. Braden, 

. T~I= Constitution of the State of Texas. An Annotated a nd 
Comoarative Analvsis 229-36, and authorities cited therein. 

(Footnote Continued) 
of the State Board of Education in the event 
that no specific purpose is designated by the 
donor. 
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The encouragement and motivation of students in academ- 
ic achievement would seem to be an appropriate function of 
the public free schools. Accordingly, it. is not possible to 
say, as a matter of law, that a scholarship could not be 
structured to further the achievement of a legitimate public 
purpose of a school district in its conduct of the public 
schools. The use of "activity fundsO' or "agency funds" not 
being otherwise restricted, they may be used for college 
scholarships found to be Wecessary in the conduct of the 
public schoolsO* within the meaning of section 20.48 of the 
Education Code. The authority to make such a determination 
of fact has been delegated by the legislature to the board 
of trustees. 

SUMMARY 

In the absence of a donation, monies 
derived from various organizations such as 
the PTA, school bands, drill team clubs, and 
athletic booster clubs or generated by a 
public school from class ring sales, photos, 
student club and class balances, and other 
activities ("activity funds" or "agency 
funds") that have become public school 
property may be used for college scholarships 
awarded by the public school district if such 
scholarships are found to be %ecessary in 
the conduct of the public schoolsn within the 
meaning of section 20.48 of the Education 
Code. The authority to make such 
determination of fact has been delegated b; 
the legislature to the board of trustees. 

Very truly yo J h A 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 
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RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by John Steiner 
Assistant Attorney General 
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