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THE ATTORNEY GENERAL 
OF'TEXAS 

December 21, 1990 

Honorable William C. Wilson Opinion No. JM-1271 
Major General, TXARRG 
Adjutant General's Department Re: Authority of an employee 
P. 0. BOX 5210 of the Adjutant General's De- 
Austin, Texas 78763-5218 partment to carry a handgun 

while in the course and scope 
of his employment (RQ-2166) 

Dear General Wilson: 

You have requested our opinion regarding whether a 
particular employee of the Adjutant General's Department may 
lawfully carry a handgun while performing his duties on 
premises under control of the department and while traveling 
to and from those premises. 

Section 46.02 of the Penal Code provides: "[A]. person 
commits an offense if he intentionally, knowingly, or 
recklessly carries on or about his person a handgun, illegal 
knife, or club." Section 46.03 states: 

(a) The provisions of section 46.02 do not 
apply to a person: 

(1) in the actual discharge of his official 
duties as a member of the armed forces or 
national guard or a guard employed by a penal 
institution; 

(2) on his own premises or premises under 
his control unless he is an employee or agent 
of the owner of the premises and his primary 
responsibility is to act in the capacity of a 
security guard to protect persons or property, 
in which event he must comply with Subdivision 
(5) of this subsection: 

(3) traveling: 

(4) engaging in lawful hunting, fishing, or 
other sporting activity if the weapon is a 
type commonly used in the activity: 
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(5) who holds a security officer commission 
issued by the Texas Board of Private Investi- 
gators and Private Security Agencies, if: 

(A) he is engaged in the performance of 
his duties as a security officer or 
traveling to and from his place of 
assignment; 

(B) he is wearing a distinctive uniform: 
and 

(C) the weapon is in plain view; or 

(6) who is a peace officer, other than a 
person commissioned by the Texas State Board 
of Pharmacy. 

In 1989, the legislature added the following provision 
to the adjutant general's duties under section 431.029 of 
the Government Code: 

The adjutant general shall: 

. . . . 

(12) employ and arm persons as public 
security officers licensed under Chapter 415, 
Government Code, for the purposes of 
protecting property that is under the adjutant 
general's authority and satisfying applicable 
security requirements established by the 
secretaries of the army and air force. 

Acts 1989, 71st Leg., ch. 336, 5 1, at 1303. 

you indicate that the individual in question holds a 
license, under chapter 415 of the Government Code, from the 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Educa- 
tion. Such a license does not, however, make a person a 
peace officer and therefore does not authorize him to carry 
a handgun. YOU ask then by what authority the public 
security officer may carry a handgun. 

In our opinion, subsection (12) of section 431.029 of 
the Government Code, by authorizing the adjutant general to 
"employ and m persons as public security officers," acts 
as an additional exception to section 46.02 of the Penal 
Code. It is well established that any potential conflict 
between two statutory provisions should be harmonized if 

- . 
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possible and effect given to each. 
S.W.Zd 169 (Tex. 

7, 542 
Crim. App. 1976); -Universal Ins 

Co., 373 S.W.Zd 66 (Tex. Civ. APP. - 1963; 
writ ref'd n.r.e.). Thus, it appears that the public 
security officer may carry a handgun while performing his 
duties on premises under your control. Although subsection 
(a)(3) of section 46.03 of the Penal Code specifically 
excepts from section 46.02 any person who is Vraveling," 
this provision has been repeatedly held not to except 
persons who leave on a journey and return home the same day. 

Lgy%sFF 
250 S.W.Zd 795 (Tex. Grim. App.), cert. 

901 
(Tex. &rim. App: 1921) 

(1953); &oraP v. Stofs, 234 S.W. 87 
; Creswell v. State, 39 S.W. 372 (Tex. 

rev*d on other crounds 39 S.W. 935 (Tex. 
' As a result, the trakling exception does 

Crim. 
not 

is individual. 

trim. App.) 
App. 1897). 
apply to th 

As to your second question, since the authority to 
"arm" the public security officer derives from subsection 
.(12) of section 431.029 of the Government Code, he is not 
required to comply with any of the provisions applicable to 
licensed security officers under subsection (a)(5) of 
section 46.03. 

SUMMARY 

A public security officer employed by the 
Adjutant General's Department may lawfully 
carry a handgun while performing his official 
duties on premises under the control of the 
adjutant general, but not while traveling to 
and from those premises, without the necessity 
of obtaining a commission from the Board of 
Private Investigators and Private Security 
Agencies. . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARYEELLJ3R 
First Assistant Attorney General 

mu MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 
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JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 
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