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Dear h4r. Tenison: 

Chapter 367 of the Health and Safety Code provides for the awarding of grants of 
state funds by the On-Site Wastewater Treatment Research Council (hereinafter the 
“council”) for support of research and for dissemination of information relating to on-site 
wastewater treatment technology. The provisions now in chapter 367 were adopted in 
1987 as article 4477-7c V.T.C.S., and codified in the Health and Safety Code in 1989. Acts 
1987,7Oth Leg., 2d C.S., ch. 28; Acts 1989,71st Leg., ch. 67% 9 1, at 2230. 

The council is composed of 11 members appointed by the governor. Health & 
Safety Code 8 367.002. Grants or other expenditures made by the council are payable 
from the on-site wastewater treatment research account in the general revenue fund. Fees 
collected by various entities for the issuance of on-site wastewater treatment permits are 
forwarded to the Department of Health and deposited to the credit of such account. rd. 
@367.008(c), 367.010. 

You ask first about section 367.007, which provides: 

(a) The [Department of Health] shall implement council 
decisions. 

(b) The council may enter into an interagency contract with the 
department to provide staff and other administrative support as 
required. 

(c) Administrative costs are payable from the on-site wastewater 
treatment research account. 
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You ask whether the council may obtain administrative support only under the provisions 
of section 367.007 from the Department of Health. You argue that the permissive 
language of section 367.007(b) and provisions elsewhere for interagency contracts give the 
council authority to contract with other entities for administrative support services. We 
disagree. 

We think the legislature has in section 367.007 identified the Department of Health 
as the appropriate source for administrative support if the council needs it. If the 
legislature had intended that the council could contract with entities other than the 
Department of Health for administrative support, section 367.007(b) would have been 
superfhrous. The express authorization for council contracts with the Department of 
Health for administrative support indicates a lack of council authority to contract with 
other entities for such support services. &e State . Mauritz-Wells Co., 175 S.W.2d 238 
(Tex. 1943) (reciting rule of statutory construction tilt express enumeration or mention of 
one thing is equivalent to express exclwion of others not mentioned). We note, too, that 
the Committee on Natural Resources Bill Analysis to House Bill 32, 70th Leg., 2d C.S., 
(1987), the bill originally adding the provisions now in chapter 367, states that the bill “pro- 
vides that the Texas Department of Health shall provide staff services for the council.” 

Your second question is whether the council must “pay” the Department of Health 
for services the council contracts for under section 367.007. We thii that the legislature’s 
use of the term “contract” in section 367.007(b) indicates that the legislature intended that 
the council would furnish consideration to the Department of Health for services the 
council obtains under section 367.007(b) from the department. This conclusion is support- 
ed by the succeeding provision, in subsection (c) of section 367.007, that “administrative 
costs are payable from the on-site wastewater treatment research account.” 

Given our affirmative response to your first question, we need not address your 
third question. 

Your fourth question is whether “administrative support” would include “technical 
review and/or testing of grant proposals” or “a base on which to conduct research subject to 
a grant.” We think that the language of section 367.007(b) providing that the council may 
contract with the Department of Health “to provide staff and other administrative support 
as required” encompasses all services necessary to the counc$s performance of its duties 
under chapter 367. 

The duties of the council under chapter 367 are essentially to award grants as 
provided for in section 367.008 of the Health and Safety Code. That section reads: 
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(a) The council shall establish procedures for awarding 
competitive grants and disbursing grant money. 

(b) The council may award competitive grants to: 

(1) support applied research at accredited colleges and 
universities in this state regarding on-site wastewater treatment 
technology and systems applicable to this state that are directed 
toward improving the quality of wastewater treatment and 
reducing the cost of providing wastewater treatment to 
consumers; and 

(2) enhance technology transfer regarding on-site wastewater 
treatment by using educational courses, seminars, symposia, 
publications, and other forms of information dissemination. 

(c) The council may award grants or make other expenditures 
authorized under this chapter only after the comptroller certifies that 
the on-site wastewater treatment research account contains enough 
money to pay for those expenditures. 

Clearly, the council’s duties to award grants under section 367.008 will involve the 
council’s evaluation of grant proposals. Where such evaluations require “technical review 
and/or testing” of proposals, we think such services may be obtained from the Department 
of Health under the provisions of section 367.007 regarding contracts for “administrative 
support.” 

However, we do not think that the council may, under the provisions of section 
367.007 relating to “administrative support,” acquire or contract for the availability of “a 
base on which to conduct research subject to a grant.” Chapter 367 authorizes the council 
to award grant money. It does not authorize the council to directly provide physical 
facilities to grantees. As will be discussed below, in regard to your fifth question, we think 
that grant recipients may spend grant money awarded under section 367.008(b) to obtain 
the use of such facilities for research purposes. 

Your fii question is whether the council may “provide for research support 
services” through a grant. The council’s authority to award grants is limited by section 
367.008(b) to grants that support applied research at colleges and universities and to 
enhance technology transfer by information dissemination. Whether the council may 
award a grant for the provision of “research support services” would depend on whether 
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such “research support” constituted applied research or information dissemination under 
section 367.008(b), and would involve questions of fact as to the nature of the “research 
support” for which the award of a grant was contemplated. 

You suggest in your brief that the council might wish to award grant money to the 
Center for Environmental Research (hereinafter “CER”), a project of the city of Austin, for 
provision of specialized support services. You say CER is “affiliated with several 
accredited universities.” If the services provided under such grant were ones which 
enhanced technology transfer through information dissemination, under section 
367.008(b)(2), such a grant would be within the council’s authority. As to those grants 
which are not for information dissemination, you do not explain what you mean by the 
phrase “affiliated with,” but apparently CER is not under the control of an accredited 
college or university. The only authority for the council to award grant money other than 
for information dissemination under section 367.008(b)(2) is under subsection (h)(l) of 
section 367.008 for “applied research at accredited colleges and universities.“1 We note, on 
the other hand, that we find nothing in chapter 367 which would prevent a grant recipient 
under section 367.008, if permitted under the terms of the grant, from himself using grant 
money to acquire services from CER in support of his grant-funded research or 
information dissemination. 

In light of our response to your first question, we need not address your last 
question. 

SUMMARY 

The On-Site Wastewater Treatment Research Council may 
contract for administrative support only from the Department of 
Health pursuant to Health and Safety Code section 367.007(b), and 
the council must furnish consideration to the department for the 
furnishing of such services by the latter. 

Such administrative support may include technical review or 
testing of grant proposals but not provision of facilities for the conduct 
of grant-supported research. 

1. We note, however, in response to the coocenu you raise in your brief, that we do not think section 
367.CHlS(b)(l) requires that all grant-funded research under that provision literally be performed “at” such 
institutions. We think such grants may bc awarded, for example, for the condua of research under the auspices 
of such institutions ewen though the physical sites of the rcsearcb is at other facilities. 
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Whether the council may award a grant for “research support” 
would depend on whether, as a factual matter, such “research 
support” was applied research at an accredited college or university 
regarding on-site wastewater treatment technology, or was 
information dissemination regarding such technology. 
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