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Dear Mr. Taylor: 

You have requested our opinion on questions relating to the following set of facts: 

On August 22 and August 29, 1990, Wood County commissioners 
advertised for bids for a dump truck for the Precinct 4 Road and Bridge 
Department. The specifications (which were identical to specifications 
previously used, where bids were obtained and trucks purchased) were 
mailed to ten potential bidders, as well as publicly advertised as 
required by law. On September 10, 1990, the date of the bid opening, 
no bids were received. 

You state that the cost of the truck will exceed $10,000, -thereby bringing the 
purchase within the County Purchasing Act, sections 262.022 through 262.035 of the Local 
Government Code. You also stipulate that none of the exceptions to competitive bidding 
provided in the act apply to the purchase of the dump truck. 

You ask whether the county in these circumstances may negotiate directly with a 
vendor for the purchase of the dump truck or whether it must readvertise for bids. If it 
must readvertise, you also ask how many times it is required to do so. We conclude that 
the county must readvertise for contract bids in accordance with the terms of the County 
Purchasing Act. We further advise that the County Purchasing Act imposes no limit on the 
number of times that a county may be required to advertise for bids on a single contract. 
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The County Purchasing Act provides the following in pertinent part: 

Before a county may purchase one or more items under a contract that 
will require an expenditure exceeding $10,000, the commissioners court 
of the county must comply with the competitive bidding or competitive 
proposal procedures prescribed by this subchapter. All bids or 
proposals must be sealed.1 

Local Gov’t Code $ 262.023(a). Competitive bids or proposals are required only for 
contracts paid from current funds, with bond funds, or through the issuance of time 
warrants. Id. § 262.023(b). 

The County Purchasing Act prescribes specific procedures governing the notice of 
competitive bidding for a particular contract, the opening of bids, and the awarding ~of 
contracts pursuant to competitive bidding. &.e ti $3 262.025; 262.026; 262.027; 262.0275. 
Notice of a proposed purchase of $10,000 or more must either be published in a newspaper 
of general circulation in the county or, if there is no such publication in the county, posted 
in the courthouse in the manner specified in the act. Ih, § 262.025(a). The notice must 
contain certain information, including specifications describing the item to be purchased 
(or a statement informing bidders where specifications may be obtained), the time and 
place for receiving and opening bids, the name and position of the person to whom bids 
must be sent, the method of payment, and the type of bond required of the bidder. && $ 
262.025(b). 

Following the opening of bids, the commissioners court is required to 

(1) award the contract to the responsible bidder who submits the 
lowest and best bid; or 

(2) reject all bids and publish a new notice. 

1. Competitive proposal procedures, which authorize a county to negotiate with vendors after the 

qening of proposals submitted at the coudty’s request, are generally available only for insurance and high 

technology procurements. h Local G&t Code. 5 262.030. The legislature recently amended the County 

Purchasing Act to allow a county with a population of mote than 125,OiXl to employ competitive proposal 

procedures if “the county official who makes purchases for the county determines that it is impractical to 

prepare detailed specifications for an item to support the award of a purchase contract,” and the commissioners 

court concurs in this determination by making a similar finding. rd. Q 262.0295. According to 19&l census 

figures (the most recent available), Wood County has a population of just under 25,ooO persons. 

p. 17 



Honorable Marcus D. Taylor - Page 3 (DM-41 

rd. 5 262.027(a). The act makes special provision for the awarding of a contract when two 
responsible bidders submit the lowest and best bid, id. $ 262.027(b), (c), but it does not 
provide alternative procedures when, as in this instance, no bids are submitted.’ Compare 
1 T.A.C. 9 113.6(c)(2)(D) (regulation promulgated by State Purchasing & General Services 
Commission authorizing negotiations with vendors when advertisement results in 
submission of no bids). 

Therefore, we believe the county is required in this instance to commence a new 
round of bidding by republishing notice of the purchase in accordance with the terms of the 
act. As noted, the purchasing act itself supplies no alternative procedures in this instance. 
Also, while the statute does not directly address the problem you describe, there is 
evidence to suggest that the legislature intends counties to readvertise for bids on a 
contract when the initial advertisement yields no bids. 

The clearest indicator of this intent is section 262.027(a)(2), quoted above, which 
describes the county’s options when itis determined that all bids are inadequate or 
unresponsive. In these circumstances, the commissioners court is authorized to reject all 
bids, but it is not free to enter into direct negotiations with vendors for the purchase of an 
item. Instead, it must publish new notice, which in turn triggers the other competitive 
bidding procedures of the act. See also Local Gov’t Code 5 262.024(d) (procedures for the 
purchase of food items otherwise exempted from competitive bidding). 

In addition, the legislature has specified those occasions on which a departure from 
competitive bidding is permitted. See Local Gov’t Code @262.011(a) (in counties of less 
than 20,000 population without a purchasing agent, commissioners court may dispense with 
competitive bidding for contracts exceeding $15,000 when it publicly finds such “to be in the 
public interest”); 262.024 (exceptions to competitive bidding); 262.0295 (alternative 
multistep competitive proposal procedures for counties with population of 125,000 or 
more); 262.030 (competitive proposal procedure for insurance and high technology items). 
It is well established that when the legislature has enacted exceptions to a statute, the 
statute will be held to apply in all cases not expressly excepted. See State v. Richards, 301 
S.W.2d 597 (Tex. 1957). To permit the county in this instance to avoid its obligation to 
award contracts on the basis of sealed competitive bids would be to effectively create a new 
exception to the purchasing act. Accordingly, in answer to’your first question we conclude 
that a county must readvertise for bids on a contract subject to competitive bidding under 

2. For that matter, the County Purchasing Act does not expressly address the submission of identical 

low bids by more than two responsible bidders. 
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the County Purchasing Act when the initial advertisement results in the submission of no 
bids for the contract. 

You next ask the number of times the county must readvertise for bids on a contract 
for which no bids are received. Again, the purchasing act neither anticipates nor offers 
alternatives for this contingency, and the county thus has no recourse but to comply with 
the terms of the act. 

Moreover, the statute provides for exceptions to the competitive bidding process in 
certain circumstances. For example, if the dump truck is needed to avert the consequences 
of a genuine public calamity, the county may purchase the truck without resort to 
competitive bidding. Id: § 262.024(a)(l). The same will hold true if the purchase is 
necessary to preserve the public health or safety of county residents, or if it is required 
because of unforeseen damage to public property. 19,s 262.024(a)(2), (3). Such outcomes 
will, of course, depend on the facts of the case and the exercise of sound discretion by the 
commissioners court. Finally, it should be noted that the county may also purchase items 
of personal property from a political subdivision of this state, a state agency, or an entity of 
the federal government without resort to competitive bidding. &!, 5 262.024(a)(8)(C). 

SUMMARY 

A county must readvertise for bids on a contract subject to the 
County Purchasing Act, Local Government Code sections 262.022 
through 262.035, when the initial advertisement results in the 
submission of no bids for the contract. The County Purchasing Act 
imposes no limit on the number of times a county may be required to 
advertise for bids in such instances. 

DANE MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 
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MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 
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Special Assistant Attorney General 
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Special Assistant Attorney General 
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