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Chairman 
Committee on State, Federal and 

International Relations 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Opinion No. DM-20 

Re: Authority of the Coordinating 
Board to mandate training require- 
ments for locally elected community 
and junior college trustees, and related 
questions (RQ-2171) 

Dear Representative Granoffz 

You ask two questions in regard to junior college’ districts. Your first 
question is whether the Texas Higher Education Coordinating Board’ may establish 
training requirements for trustees of junior college districts. 

The authority of the Coordinating Board in regard to junior colleges is set 
out in section 130.001 of the Education Code, which provides that the Coordinating 
Board “shall exercise general control of the public junior colleges of Texas.” Educ. 
Code $130.001(a). Subsection (b)(3) provides that the Coordinating Board shall 
“adopt standards for the operation of public junior colleges and prescribe the rules 
and regulations for such colleges.” Section 130.002, however, provides as follows: 

All authority not vested by this chapter or by other laws of 
the state in the coordinating board or in the Central Education 
Agency is reserved and retained locally in each of the respective 
public junior college districts or in the governing boards of such 
junior colleges as provided in the laws applicable. 

‘The term “junior college’ will be used to designate entities known either as junior colleges or 
community colleges. See Educ. Code 0 130.005 (junior colleges may be redesignated as community 
colleges). 

*Statutory references to the Coordinating Board, Texas College and University System, arc 
references to the Texas Higher Education Coordinating Board. Educ. Code 5 61.0X 
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The statement in section 130.001 that the Coordinating Board has “general 
control” over junior colleges suggests broader authority on the part of the 
Coordinating Board than does the statement in section 130.002 that all authority not 
granted to the Coordinating Board or the Central Education Agency is reserved to 
the junior college districts. See generally Attorney General Opinious M-199 (1968); 
WW-868 (1960). Regardless of how broad the authority of the Coordinating Board 
is in regard to the operation of junior college districts, however, we do not think that 
authority to operate the district includes authority to set educational requirements 
for trustees. 

The qualifications for trustees of junior college districts to seek and hold 
office are set by statute. Educ. Code 3 130.082; Elec. Code Q 141.001. To interpret 
the Coordinating Board’s authority over junior college districts to include authority 
to establish educational requirements for individual trustees would allow a state 
agency to add to those statutory qualifications by rule. The cases and opinions 
discussed below support the proposition that the qualifications of an elected official 
to seek or hold office cannot be increased or decreased in that manner. 

In Dick-son v. Strickland, 265 S.W. 1012 (Tex. 1924), the court considered 
whether the legislature could place a local residency requirement on a candidate for 
the office of governor. The court held that when the constitution sets out the 
qualifications for an office, it is not within legislature’s~power to change or add to 
those qualifications. Similarly, in Brown v. Meek, 96 S.W.2d 839, 842 (Tex. Civ. 
App.--San Antonio 1936, writ dism’d), the court held that a commissioners court 
could not add to or take away from the statutory qualifications for the office of 
constable. Also, in 1940 this office issued an opinion in response tc the question of 
whether a blind person could take the oath.of office and act as Navarro County 
Treasurer. The opinion stated: 

We have thoroughly examined the Texas statutes and fail to 
find any article referring to the qualifications of a county 
treasurer. The county treasurer is elected by the popular vote of 
the taxpaying citizens of the county; and in the absence of 
specified qualifications for such officer, anyone who receives a 
majority of the popular vote is elected and is eligible to take the 
oath of office and serve as county treasurer. 
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Such being the case, the disability of blindness does not in 
any way interfere with the person elected from taking the oath 
of office and acting as county treasurer. 

Attorney General Opinion O-2910 (1940); see also Attorney General Opinions H- 
1120 (1978) (holding that legislature may impose education requirement for county 
tax assessor-collector where the constitution imposes no qualification); H-969 
(1977) (holding that county, as opposed to home-rule city, could~ not require officials 
to file financial disclosure statements); M-728 (1970) (nepotism law does not 
render Texas Supreme Court appointee ineligible because appointee’s son is 
member of legislature; legislature may not add to or alter eligibility qualifications 
prescribed by constitution). It follows from those cases and opinions that an 
individual who satisfies the statutory requirements and who is elected to the office 
of trustee may serve. Thus, absent specific statutory authority, the Coordinating 
Board may not, by rule, condition service as a trustee on the satisfaction of an 
educational requirement. See Educ. Code 3 23.33 (State Board of Education may 
set training requirements for school board members);” Gov’t Code 3 27.005 (justices 
of the peace may be removed for failure to complete continuing education 
requirements). 

Your second question is whether a junior college district is authorized to 
request an attorney general opinion under section 402.042(b)(6) of the Government 
Code, which includes among the list of persons authorized to request opinions “a 
regent or trustee of a state educational institution.” We conclude that junior college 
districts are not state educational institutions for purposes of section 402.042(b)(6)! 

3Seetion l30.084 of the Education Code provides that the board of trustees of a junior college 
district shag be governed by the general law governing the establishment, management, and control of 
independent school districts “insofar as the general law is applicable.” Because the State Board of 
Education dots not implement policy for public junior colleges, as it does for the public school system. 
see Bduc Code g 11.24(a), we do not think that section 23.33 of the Education Code could be 
considered applicable to public college districts. But see Educ. Code g 11.24(b) (role of State Board of 
Education in regard to technical-vocational programs, including those at public junior colleges). 

“You also suggest that the legislature must have used the term ‘trustees” in referencc to junior 
college districts. In response to that suggestion, WC note that *trustees of State educational institutions” 
were fust authorized to request attorney general opinions in 1913. Ads 19W, 33d Leg., eh. 26, at 48. 
At that time there were no statutes creating or authorizing creation of junior college districts. See Acts 
1929,41st Leg., eh. 290, at 648. Therefore, it is clear that the legislature did not USC the term “trustees” 
with junior college districts in mind. 
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The substance of section 402.042(b)(6) was adopted in 1913. Acts 1913,33d 
Leg., ch. 26, at 48. As adopted in 1913, the provision regarding attorney general 
opinions stated in part: 

I,I]n addition to the duties now or that may hereafter, be 
imposed upon the Attorney General by law, he shall, at the 
request of the Governor or the heads of the departments of the 
State Government, including the heads and boards of penal and 
eleemosynary institution, and all other State boards, regents, 
trustees of the State educational institutions, and committees of 
either branch of the Legislature, give them advice in writing 
upon any question touching the public interest, or concerning 
their official duties. 

Acts 1913, 33d Leg., ch. 26, at 48. Although the wording of section 402.042 of the 
Government Code is noticeably different from the language of the 1913 statute, that 
difference stems from the 1987 enactment of title 4 of the Government Code, which 
was a nonsubstantive revision. Acts 1987, 70th Leg., ch. 147, 0 7; see also V.T.C.S. 
art. 4399 (1925) (making minor and nonsubstantive changes to article 4399, 
V.T.C.S., the statute regarding attorney general opinions). If there is a conflict 
between a former statute and a revision that was intended to be nonsubstantive, the 
former statute will control. Johnson v. Cify of Fan Worrh, 774 S.W.2d 653 (Tex. 
1989). Therefore, it is appropriate to look to the language of the 1913 enactment in 
defining “state educational institution” within the present statute. Although the 
scope of the word “state” varies according to context, case law supports the 
conclusion that the language of the 1913 enactment refers to departments whose 
jurisdiction is statewide. Therefore, the phrase “state educational institution” in the 
current statute regarding attorney general opinions does not include entities that 
serve only a limited geographical area of the state. See gene&y Attorney General 
Opinion JM-1005 (1989) (entity may be “state” body for some purposes and not 
others). 

In San Antonio Indep. Sclrool Dist. v. State, 173 S.W. 525 (Tex. Civ. App.--San 
Antonio 1915, writ ref d), the issue was the scope of article XVI, section 30% of the 
Texas Constitution. As part of its analysis, the court considered the meaning of the 
phrase “the board of regents of the state university and boards of trustees or 
managers of the educational, eleemosynary and penal institutions of the state.” In 
regard to that language, the court stated, ‘The boards enumerated in the 
Constitution are clearly all state boards, or boards of the state.” Id. at 526. Accord 
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Lower Colorado River Auth v. McGraw, 83 S.W.2d 629, 634 (Tex. 1935). The 
opinion then determined that independent school districts were not “state boards” 
for purposes of article XVI, section 30a San Ayonio Indep. School Dirt, supm, at 
538. In reaching that conclusion, the court noted that the school board “is 
responsible to the electors in such school district alone.” Id; c$ Lower Colomdo 
River Auth. v. McGmw, supm, at 636 (Lower Colorado River Authority, which has 
“many duties that are coextensive with the limits of the state” is a state. board for 
purposes of article XVI, I&? 30a).S 

The language in the statute regarding attorney general opinions is quite 
similar to the language of article XVI, section 30a, and, we think, just as clearly 
excludes bodies such as school districts that serve only a portion of the state. See 
genemlly Love v. Ciry of Dallas, 40 S.W.2d 20,26-27 (Tex. 1931) (school districts are 
“state agencies” inasmuch as they administer the state system of public schools and 
derive their powers by delegation from the state, but they are local entities inasmuch 
as they are for the benefit of the public within their boundaries); Ex parte Preston, 
161 S.W. 115 (Tex. Crim. App. 1913) (designation “state officer” can be limited to 
officer whose jurisdiction is coextensive with the state or it can include any officer 
who receives his authority under the laws of the state, even if the officer’s 
jurisdiction is limited to a particular area of the state); Orndoflv. State, 108 S.W.2d 
206 (Tex. Civ. App.-El Paso 1937, writ refd) (county commissioners are officers 
“under the Government of the State” even if they may not be officers “of the 
Government of the State”); Attorney General Opinion M-1177 (1972) (school 
employees are not “state” employees for purposes of article XVI, section 40, of the 
Texas Constitution); see ako Tex. Const. art. IV, 3 22 (directing attorney general to 
give legal advice to “Governor and other executive officers” upon request). 

Junior colleges, like independent school districts, serve only a limited area of 
the state. Section 130.0011 of the Education Code, which was added in 1987, 

sAuthoritks have differed in regard to whether river authorities are state or local bodies for 
purposes of different constitutional and statutory provisions. See Attorney General Opinion H-10 
(1973) (iplicitly fiiding that river authority was “local governmental district” for purposes of article 
XVI, section 14); see genemf& Attorney General Opinion JM-1005 (1989) (river authority is not state 
agency for purposes of representation by attorney general). Our conclusion that “departments of the 
State Government” does not include local governmental bodies is bolstered by the fact that in 1977 the 
legislature added chairmen of the governing board of river authorities to the list of persons authorized 
to request attorney general opinions. If heads of any governmental body created under the laws of the 
state, regardless of their jurisdiction, were authorized to request opinions, adding river authorities to 
the lists of authorized requesters would have been a pointless act. 
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provides that Texas public junior colleges “shall be two-year institutions primarily 
serving their local taxing districts and service areas in Texas.” The taxing authority 
of junior college districts is limited to property within the district. Educ. Code 
9 130.121. Junior college districts may exempt residents of the district from payment 
of tuition. Id 9 130.085. Junior college districts do receive state funds, id. 
4 13d.003, and are subject to supervision by the Coordinating Board, a state agency. 
Id. 4 130.001. These features, however, do not give them statewide responsibility 
and therefore do not make them “state” institutions any more than state funding 
and supervision by the Central Education Agency make school districts state 
institutions. Educ. Code 9 11.02 (authority of Central Education Agency in regard 
to school districts); id. ch. 16 (Foundation School Program); see Attorney General 
Opinions M-199 (1968); W-868 (1960) (concluding that junior college districts are 
part of local public school system). Therefore. a junior college district is not a “state 
educational institution” for purposes of section 402.042(b)(6), and its board of 
trustees is not authorized to request attorney general opinions. 

SUMMARY 

The Higher Education Coordinating Board may not by rule 
set training requirements for trustees of junior college districts. 
A junior college district is not authorized to request an attorney 
general opinion under section 402.042(b)(6) of the Government 
Code. 

Very truly yours, 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY (Ret.) 
Special Assistant Attorney General 
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RENEL4 HICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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