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Dear Mr. Speaker: 

You ask three questions about the propriety of members of the board of the 
Hurst-Euless-Bedford Independent School District setving in other positions. Each 
of your questions requires us to consider the applicability of both the constitutional 
prohibition on dual office holding, Tex. Const. art. XVI, 5 40, and the common-law 
doctrine of incompatibility. Article XVI, section 40, of the Texas Constitution 
prohibits a person from holding two “offices of emolument.” The common-law 
doctrine of incompatibility prevents a person from holding two offices where one 
off%e might impose its policies on the other or subject it to control in some other 
way; See Attorney General Opinions JM-1266 (1990); JM-129 (1984); JM-97 
(1983). It also prohibits an officer from employing himself, that is, from holding an 
employment subordinate.io his office. Attorney General Opinion JM-1266 (1990); 
Letter AdvisoryNo. 114 (1975). 

You first ask &ether a member of the board of the Hurst-Euless-Bedford 
Independent School District may also serve on the board of the county education 
district of Tarrant County.1 The Hurst-Euless-Bedford Independent School District 

*Your specific qumtion is whether a member of the board of the Hurst-Euless-Bedford 
Independent School District may serve as “president” of the board of the county education district. The 
statutes gowning county education districts make no reference to the position of president of the 
board. There is a reference to the “chaimun.” Educ. Code 5 20.944(b) (chairman may caU meetings); 
see uLso id 9 20.943(e) (commissioner of education may adopt roles relating to the operation and 
admiitration of county education districts). Presumably, the members of the county education 
district in question chose one of their members to serve as the head of the board for procedural 

P- 279 



Honorable Gib Lewis - Page 2 (DM-55) 

is a component of the county education district of Tarrant County. See Educ. Code 
5 20.941(a). The boards of the component districts of a county education district 
choose one or two of their members to serve on the board of the county education 
district. Id 9 20.943(b). 

Service on the county education district board is an additional duty of office 
of the school board members. Id In other words, a school board member serving 
on a county education district is not to be considered to be holding two different 
offices. If an individual is holding only one office, the constitutional prohibition on 
dual office holding is not applicable. See Tam Tumpikz Autk v. Shepperd, 279 
S.W.2d 302 (Tex. 1955) (legislature may impose extra duties upon statutory 
officials). Further, members of the board of the county education district receive no 
compensation for their service, although they are entitled to reimbursement for 
necessary expenses. Educ. Code 0 20.944(c); see also id 0 23.19(e) (trustees of 
independent school districts do not receive compensation). Reimbursement for 
actual expenses does not constitute an emolument for purposes of article XVI, 
section 40. See Attorney General Opinion JM-1266 at 3. Thus, even if a school 
board member who was also serving on the board of a county education district was 
considered to be holding a second office, the office would not be an office of 
emolument and the constitutional prohibition on dual offke holding would not 
apply. 

The common-law doctrine of incompatibility is also inapplicable here since 
the Education Code requires that members of the board of a county education 
district be members of the boards of the component districts of the county education 
district. Even if service in two positions is incompatible under the common-law test, 
the common-law rule is inapplicable where a statute authorizes service in both 
positions, since the legislature has authority to change the common law by adopting 
a statute. Tex. Const. art. XVI, 8 48; Civ. Prac. & Rem. Code % 5.001; see ako 
Attorney General Opinion JM-1157 (1990). 

Your second question is whether a member of the board of the Hurst-Euless- 
Redford Independent School District may serve as a teacher in a different school 
district. Such service would not constitute dual office holding since a teacher is not 
an officer. See Letter Advisory No. 137 (1977). Article XVI, section 40, also 
contains the following proviso: 

purposes. For purposes of your question, there is no legal disthchon behveen the chairman and other 
board members. 
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State employees or other individuals who receive all or part of 
their compensation either directly or indirectly from funds of the 
State of Texas and who are not State officers, shall not be barred 
from serving as members of the governing bodies of school 
districts, cities, towns, or other local governmental districts; 
provided, however, that such State employees or other 
individurds shall receive no salary for serving as members of 
such governing bodies. 

That proviso would not prohibit the situation you describe since a school board 
member receives no compensation. Educ. Code 9 23.19(e). 

Further, the common-law doctrine of incompatibility would not prohibit a 
school board member from working for another district. See gerreruJ& Letter 
Advisory Nos. 114 (1975); 54 (1973) (language from article XVJ, section 40, set out 
above, does not override common-law incompatibility). Previous decisions of this 
office have applied two discrete tests to determine whether incompatibility exists: 
one is whether the individual holds two offices that involve conflicting loyalties; the 
other is whether there is self-employment. Attorney General Gpimon JM-1266. A 
person has contlicting loyalties if he occupies “two offices where one office might 
thereby impose its policies on the other or subject it to control in some other way. 
Attorney General opinion JM-129 at 1. This kind of incompatibility only exists if 
the two positions in question are both offices. Attorney General Opinion JM-1266 
at 4. Because a teacher does not hold an office, the conflicting loyalties standard 
would not apply to the facts in question. The doctrine of incompatibility also 
prohibits an officer from employing himself. Letter Advisory No. 114. Thus, a 
school board member could not be employed by the district for which he is a board 
member. However, his employment by a different district would not put him in the 
position of working for himself.2 

Your last question is whether a member of the board of the Hurst-Euless- 
Bedford Independent School District may serve as a part-time staff member in the 
Bedford office of a state representative. A staff member is an employee and 

3ThcfaftthatthctwodirtridsinquMtionarebothinthesamcwuntycducatioodirtriddocs 
not raise an issue of self-employment. The board member in question is not a member of the board of 
the county cdocation d&trk% We need not address whether iwompatiiity would arise if the board 
memtcr were a member of the board of the county education district that encompassed both districts. 
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therefore would not hold two civil offices of emolument if he serves on a school 
board. See Attorney General Opinion H-10 (1973) (secretary of a state legislator is 
not a state officer). Nor is there incompatibility in this situation. Because a 
legislative staff member does not hold an office, the aspect of incompatibility that 
prohibits a person from holding two offices with conflicting loyalties is inapplicable. 
The Self-employment aspect of incompatibility is also inapplicable here. 

Neither the prohibition on dual office holding set out in 
article XVI, section 40, of the Te&s Constitution nor the 
common-law rule of incompatibility prohibits a school board 
member from serving on the board of the county education 
district of which his school district is a component, from serving 
as a teacher in a different school district, or from working part- 
time in a state legislator’s office. 

Very truly yours, 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLlE STEAKIXY (Ret) 
Special Assistant Attorney General 
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RENBAHICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINB B. JOHNSON 
chair, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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