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Dear Ms. vacla* 

You ask about the meaning of the term +@hysici&n” in two provisions of the 
Occupational Therapy Title Act, V.T.C.S. art. 8851, 86 15(b)(6), 27. Specifically, 
you ask whether the term refers only to persons licensed to practice medicine by the 
State Board of Medical Examiners under the Medical Practice Act, V.T.C.S. art. 
4495b, or whether it also refers to persons licensed by the Board of Chiropractic 
Examiners under article 4512b, V.T.C.S. See Attorney General Opinion JM-1279 
(1990) (holding that chiropractor may identify himself as “chiropractic physician” if 
‘he also uses one of the following terms: chiropractor; doctor, D.C.; or doctor of 
chiropractic, D.C.). You state that your board has adopted a nJe stating that the 
term refers only to persons licensed to practice medicine. 40 T.A.C. 5 383.1. 

One of the provisions at issue provides that the provisions of article 8851 do 
not apply to 

any qualified and properly trained person or persons acting 
under a physician’s supervision pursuant to Subdivision (1) of 
Subsection (d) of Section 3.06 of the Medical Practice Act 
(Article 4495b, Vernon’s Texas Civil Statutes). 

V.T.C.S. art. 8851, fi 15(b)(6). Since section 15(b)(6) refers to a person acting under 
a physician’s supervision in accordance with a provision of the Medical Practice Act, 
it is clear that “physician” in that context means a person licensed under the Medical 
Practice Act, not a he&h-care professional licensed under some other act. 
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The other provision at issue is section 27, which provides: 

An occupational therapist may enter a case for the purposes 
of providing consultation and monitored services and evaluating 
an individual for the need of services. Implementation of direct 
occupational therapy to individuals for their specific medical 
conditions shall be based on a referral from a physician Licensed 
to practice in the State of Texas. 

V.T.C.S. art. 8851, 8 27. When a word or phrase is used in different parts of a 
statute, a clear meaning appearing in one instance will be attached to the same word 
or phrase used elsewhere. Bo&k v. Botiack, 541 S.W.2d 237,240 (Tex. Civ. App.- 
Corpus Christi 1976, writ dism’d). Applying the principle of statutory construction 
set forth in Boriak, we conclude that the term “physician” in section 27, as in section 
15(b)(6), refers to a person licensed by the State Board of Medical Examiners, not 
to other health-care practitioners. See Attorney General Opinion DM-21 (1991) 
(term “physician” in athletic trainer statute refers to persons licensed by the State 
Board of Medical Examiners). 

SUMMARY 

The term “physician” in section 15(b)(6) and section 27 of 
article 8851 V.T.C.S., the Occupational Therapy Title Act, refers 
to persons Licensed by the State Board of Medical Examiners 
under article 4495b, V.T.C.S., not to health-care practitioners 
Licensed under other statutes. 
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