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Dear Secretary Hannah: 

You ask about the provisions of Senate Bill 907 of the 71st Legislature 
(repealed by Acts 1991, 72d Leg., ch. 14, 5 285(b)(8)) which are now codified as 
chapter 286 of the Health and Safety Code. Chapter 286 provides for the creation 
of hospital districts pursuant to local petition and election. You seek clarification as 
to the methods of electing hospital district directors permitted by those provisions. 
Your specific questions are: 

1. Whether, in a hospital district created under chapter 286, all 
directors may be elected from single member districts; 

2. If so, whether such single member districts must be 
coterminous with county commissioners’ precincts. 

Creation of hospital districts under chapter 286 is initiated by the petition of 
registered voters of the territory of the proposed district. Health & Safety Code 
5 286.021. A petition is submitted to the county judge of each county in which the 
territory of the district is to be located, and if it is in order, the commissioners court 
calls an election on the issue of creation of the district. Id. $3 286.021, 286.023. 
Subsection (a)(7) of section 286.022 requires the petition to show “the method by 
which the permanent directors will be elected, as provided by Subsection (c).” 
Subsection (c)(2) of section 286.022 provides for the petition’s indicating: 

the method by which directors are to be elected, whether at 
large, by place, or both, so that a specific number of directors 
are elected from each commissioner precinct and a specific 
number are elected at large. 
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Section 286.022(c)(2) appears to allow for three distinct schemes of electing 
chapter 286 hospital district directors: “at large, by place, or both” so that some are 
elected from commissioners precincts and some “at large.” Section 286.042, in pro- 
viding for initial directors’ election and the staggering of their terms, again appears 
to provide for the three alternative schemes set out in section 286.022(c)(2): “at 
large” in subsection (b), “by place” in subsection (c), or “from commissioners pre- 
cincts and at large” in subsection (d). 

The terminology, “by place,” is sometimes used to denote the scheme of 
electing multiple candidates from the same territory by assigning distinct “place” 
numbers to as many positions as are to be filled by the election. Candidates run and 
receive votes from the entire election territory “by place.” Election “by place” in this 
sense permits the election of multiple candidates from the same territory by 
majority vote. See, e.g., Local Gov’t Code 0 21.001 (election of general-law 
municipality aldermen “by place”); Elec. Code 8 275.003 (“by place” election of 
governing body in city of population of 200,000 or more). 

The scope of the terminology “by place” in the above-quoted provisions of 
chapter 286, however, must not be limited to such a scheme whereby candidates for 
“places” are voted on by the entire election territory. The third alternative scheme 
of electing directors permitted under section 286.022(c)(2), election “both” at large 
and by place, means, by the terms of that provision, “that a specific number of 
directors are elected from each commissioner precinct and a specific number are 
elected at large.” Election “by place” in that section, and in the chapter generally, 
must therefore encompass election of candidates from only a portion of the district, 
such as a county commissioners’ precinct. 

Your first question, again, is whether chapter 286 permits a district to elect 
all of its directors from “single member districts.” The latter term clearly means the 
election of each of the members of a governing body from a distinct portion of the 
whole territory of the political unit over which that governing body has authority, 
see, e.g., Avery v. Midland Counry, 390 U.S. 474 (1968). Thus, with respect to a 
chapter 286 district, if each director were elected from a portion of the hospital 
district to a discreet “place,” under the second alternative method of electing 
directors set out in sections 286.022(c)(2) and 286.042(c) as discussed above, such 
election method would be tantamount to electing all of the district’s directors from 
single member districts. 

We note, at this point, that chapter 286 permits only an odd number of 
directors to be elected. See Health & Safety Code § 286.022(c)( 1). For aI/ directors 
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to be elected from single member districts, there would thus have to be an odd 
number of such single member districts. Determining whether a chapter 286 
hospital district may elect all of its directors from single member districts thus raises 
the issue presented in your second question: whether a single member district -- or 
territory from which a “place” is filled, in the language of chapter 286 -- must be 
coterminous with commissioners precincts. If it must, then a hospital district could 
not elect all of its directors from single member districts unless it was composed of 
an odd number of commissioners precincts. In that case, a simple county-wide 
district could not elect all of its directors from single member districts because it 
would be restricted to four such single member districts, corresponding to the 
county’s four commissioner precincts,’ but, by the terms of the statute, would have 
to elect an odd number of directors. 

We do not believe, however, in response to your second question, that a 
chapter 286 hospital district’s single member districts -- that is, the territories from 
which “places” are tilled--must be cotenninous with commissioners precincts. 
Although subsection (c)(2) of section 286.022 specifies that if both at large and “by 
place” methods are used, the candidates for places are to be elected from 
commissioners precincts, it does not limit the second alternative election method, 
the election of all directors “by place,” to the use of commissioners precincts for the 
portions of the district from which candidates for such places are to be elected. Nor 
do we find any other provision of chapter 286 that does so. 

Indeed, other provisions of chapter 286 are consistent with the proposition 
that “single member districts” within a chapter 286 district need not be coterminous 
with commissioners precincts. For example, section 286.021 provides that a district 
may be created “located wholly in one county” or “that contains territory located in 
more than one county,” these provisions do not indicate that districts must be 
coterminous with county or commissioners precinct lines. We note also that section 
286.101 provides for the expansion of a district by the addition .of a “defined 
territory” and section 286.029 provides that a district may not include territory 
already a part of another hospital district. These latter provisions appear to 
contemplate inclusion or exclusion from districts of areas not amounting to entire 
commissioners precincts, and thus the existence of districts not made up of entire 
commissioners precincts. Similarly, section 286.022, in providing for the contents of 
a petition, requires that the proposed boundaries of a district sought to be created 
be “designated by metes and bounds or other sufficient legal description,” again, 

'SeeTex.Const.art.V,§ 18. 
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appearing to allow for districts composed other than of entire commissioners 
precincts. Id. 5 286.022(a)(3). 

In light of the foregoing, it is our opinion that chapter 286 districts may be 
created utilizing the method of electing all directors from single member districts. 
Where all directors are elected from such single member districts, the boundaries of 
the latter need not be drawn so as to be coterminous with county commissioners 
precincts. Of course, in drawing single member district boundaries, particular 
hospital districts will be subject to one-person-one-vote and other constitutional and 
statutory requirements bearing on suffrage. See Voting Rights Act, 42 U.S.C. 
$1973c (requiring United States Justice Department preclearance of changes 
affecting voting). 

SUMMARY 

Hospital districts created under chapter 286 of the Health 
and Safety Code may elect all district directors from single 
member districts. Where all directors are elected from single 
member districts, the boundaries of the latter need not be 
coterminous with county commissioners’ precincts. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Deputy Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opinion Committee 

p. 632 


