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DAN MORALES 
ATTORNEY GENERAL 

June 29,1992 

Honorable Charles S. Brack 
Chambers County Attorney 
P. 0. Box 1200 
Anahuac, Texas 775 14 

Opinion No. DM-131 

Re: Whether a hospital district may 
lease part of its facility for the operation 
of a private adolescent drug treatment 
facility (RQ-278) 

Dear Mr. Bra& 

You have requested our opinion as to whether the Chambers County 
Hospital District No. 1 (hereafter “the district”) may lease a part of its facility to a 
group of private physicians to operate as an adolescent drug treatment center. You 
indicate that, following an election in September, 1991, the district was converted 
into a hospital district operating under article IX, section 9 of the Texas 
Constitution and chapter 286 of the Health and Safety Code. 

Generally, a special purpose district, such as a hospital district, may “exercise 
only such powers as have been expressly delegated to it by the Legislature, or which 
exist by clear and unquestioned implication.” Attorney General Opinion DM-66 
(1991) (citing Tri-City Fresh Water Supply Did. No. 2 v. Mann, 142 S.W.Zd 945, 946 
(Tex. 1940)). The district is specifically authorized by statute to lease its facility to 
private physicians. Section 286.077(b) of the Health and Safety Code empowers the 
board of directors of the district to, inter da, “transfer by lease .to physicians, 
individuals, companies, corporations, or other legal entities. . . district hospital 
facilities.” Health & Safety Code 5 286.077(b). 

This does not end our inquiry, however. We must also determine whether 
operation of an adolescent drug treatment facility would satisfy the requirements of 
article IX, section 9 of the Texas Constitution. That constitutional provision 
declares that the legislature may “provide for the creation, establishment, 
maintenance and operation of hospital districts. . . with power to issue bonds . . . for 
hospitalpurposes.” (Emphasis added.) Chapter 286 of the Health and Safety Code 

p. 676 



Honorable Charles S. Brack - Page 2 (DM- 13 1) 

does not define “hospital” or “hospital purposes,“’ but chapter 223, the Hospital 
Project Financing Act, defines “hospital project” to include, inter alia: 

(B) a structure suitable for use as: 

(i) a hospital, clinic, health facility, extended care 
facility, outpatient facility, rehabilitation or recreation 
f&&y, pharmacy, medical laboratory, dental laboratory, 
physicians’ offtce building, or laundry or administrative 
facility or building related to a health facility or system. . . . 

Health & Safety Code 9 223.002(4)(B)(i) (emphasis added). In Scerbo v. Board of 
Adjustment, 297 A.Zd 207 (NJ. Sup. 1972), the court held that a residential narcotic 
rehabilitation and treatment facility qualified as a “hospital.” Id. at 209. And in 
People ar reL D’Iotio v. Alfa Realty Co., 330 N.Y.S.Zd 403 (N.Y. Misc. 1972), the 
court said that a center where drug addicts were examined and given daily doses of 
methadone was carrying on a “hospital” purpose. Id at 408. We conclude that an 
adolescent drug treatment facility would serve a hospital purpose. In addition, we 
note that article IX, section 9 also directs that a hospital district created thereunder 
“assume full responsibility for providing medical and hospital care for its needy 
inhabitants.” Tex. Const. art. IX, # 9. In accordance with this provision, the district 
must insure that the terms of the lease require the proposed drug treatment facility 
to treat needy adolescents. See Attorney General Opinion DM-66 at 3-4 (holding 
that kidney dialysis clinic would serve a hospital purpose in part because it would 
serve needy patients). 

In our opinion, the situation about which you inquire is different from that 
considered in Attorney General Opinion JM-258 (1984). In that opinion, this office 
held that a hospital district lacked the authority to lease a portion of its facility as 
offices for private physicians. The opinion declared that “[wlhereas laboratory 
testing is a hospital function, offices for the private practice of medicine are not 
‘hospital purposes’ or the provision of ‘medical or hospital care for the needy.‘” On 
the other hand, a facility which provides drug treatment and rehabilitation services 
‘to both private and needy adolescent patients, in our view, titlly complies with the 
requirements of article IX, section 9 of the Texas Constitution. 

‘In Attorney General Opinion DM-66, we said that qkratioa of P kidney dii clinic for the 
purpose of prohling cost-effective renal services would serve a “hospital purpose.” 
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Finally, we must consider whether the proposed arrangement is 
constitutional under the terms of article III, section 52 of the Texas Constitution. As 
this office noted in Attorney General Opinion H-777 (1976). 

in order to avoid the objection that such leasing of a county- 
owned facility is violative of article 3, section 52 of the Texas 
Constitution, it must be done for a valid public purpose and the 
county must receive “substantial value in return” for its grant of 
the leasing privilege. 

Attorney General Opinion H-777 at 5 (quoting Sullivan v. Andrews County, 517 
S.W.Zd 410, 413 (Tex. Civ. App.--El Paso 1974. writ refd n.r.e.)); see Attorney 
General Opinion H-966 (1977). As was noted in Attorney General Opinion H-966, 
the public body negotiating the lease “should be certain that the lease will serve a 
public purpose and include sufficient controls so that the public purpose is actually 
accomplished.” Attorney General Opinion H-966 at 2. Furthermore, “[t]he rent 
should be set so that together with the reversion of the building at the end of the 
lease, the Hospital Board receives adequate consideration for the use of its 
property.” Id So long as these’constitutional requirements are met, we conclude 
that the district may lease part of its hospital facility to a group of private physicians 
to operate as an adolescent drug treatment center. 

You also ask whether the district must comply with “public auction 
requirements” in order to lease its facility. Section 263.001 of the Local 
Government Code, formerly V.T.C.S. article 1577, provides that a commissioners 
court may “appoint a commissioner to sell or lease real property owned by the 
county.” Such sale or lease “must be made at a public auction.” In Attorney General 
Opinion JM-335 (1985), this office noted that prior opinions have “consistently 
looked to statutes dealing specifically with the lease of county hospitals, not to 
[V.T.C.S.] article 1577. . . .” See alro Attorney General Opinion Nos. H-7n, H-16 
(1973). As we have previously indicated, section 286.077(b) of the Health and 
Safety Code specifically authorizes the district’s board of directors to lease district 
facilities to private entities. Thus, section 263.001 of the Local Government Code 
has no application to the district’s proposed lease of a part of its facility for an 
adolescent drug treatment center. 
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SUMMARY 

The Chambers County Hospital District is statutorily 
authorized to lease a part of its hospital facility to a group of 
private physicians for operation as an adolescent drug treatment 
center. Article III, section 52 of the Texas Constitution requires 
that the lease serve a public purpose and provide for payment of 
adequate rentals, and article IX, section 9 requires that any 
hospital facility serve a hospital purpose and provide care for the 
needy inhabitants of the district. Section 263.001 of the Local 
Government Code, requiring sale or lease by public auction, is 
not applicable to the district’s lease of its hospital facility. 
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