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Dear Mr. Speaker: 

You have requested our opinion regarding the interplay between sections 
13352(d) and 13.905 of the Education Code. Specifically, you ask the following: 

1. What is the meaning of the word “term” in [section] 
13.905(e); and 

2. How is the provision in Section 13.905 requiring placement 
of an employee after leave of absence in a position 
interpreted in light of Attorney General Opinion DM-27 
(1991) interpreting Texas Education Code Section 
13.352(d)? 

You set forth the following fact situation: 

[A] teacher was diagnosed by her physician as having a 
serious illness which precipitated the teacher’s request for 
leave of absence under Section 13.905. Two months later, in 
January of 1992, the teacher learned that the diagnosis was 
incorrect, that she had no debilitating disease, and that she 
could return to work. No position for which she is qualified 
was available at the school in which she taught prior to her 
taking a leave of absence. Further, after interviewing with 
other principals throughout the district, no placement offers 
were made to this particular teacher. 
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Section 13.905 states in pertinent part as follows: 

(a) Each certified, full-time employee of a school 
district shah be expected to be given a leave of absence for 
temporary disability at any time the employee’s condition 
interferes with the performance of regular duties. The 
contract and/or employment of the employee cannOt be 
terminated by the school district while on a leave of absence 
for temporary disability. Temporary disability in the Act 
includes the condition of pregnancy. 

. . . . 

(e) An employee returning to active duty after a leave 
of absence for temporary disability shall be entitled to an 
assignment at the school where the employee formerly 
taught, subject to the availability of an appropriate teaching 
position. In any evenL the employee shah be placed on 
active duty no later than the beginning of the next term 

As this office ~has stated previously, section 13.905 protects an employee’s tenure 
and right to return to active employment while that employee takes a leave of 
absence for temporary disability. Attorney General Opinion H-352 (1974) at 2. 

Section l3.9OS(e) requires that the employee be “placed on active duty no 
later than the beginning of the next term.” [Emphasis added.] Your fhxt question 
asks whether the word “term,” as section 13.905(e) uses it, refers to a school year or 
a semester. The Education Code does not expressly define “term.” Additionally, we 
were unable to find any legislative history indicating the sense in which the 
legislature intended to use the word. 

We note, however, that in 1973, at the time the legislature enacted section 
l3.905, section 16310 of the Education Code required foundation school programs 
to pay classroom teachers for the “18Oday school term” during which the teachers 
provide instruction for pupils plus at least ten days “of inservice education and 
preparation for the beginning and endii of the school term.” E&c. Code 8 16310 
(current version at Educ. Code 8 16.0559(b)) [emphasis added]; see &o Attorney 
General opinion H-352 at 4. In our opinion, therefore, when the legislature 
enacted section UMS(e), it understood “term” to mean the 180day period during 
which teachers instruct students. Although the legislature since has amended and 
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renumbered section 16310, we do not believe the legislature intended to change the 
meaning of the word “term” as section 13.905(e) uses it. 

Furthermore, we note that the Texas Education Agency (the “agency”) has, 
by rule, interpreted the word “term” to mean the school calendar year, as opposed to 
a semester. See 19 T.A.C. 88 105.71(a)(l)(H), (a)(2)(B), 10572(e). Corn- 19 
T.A.C 8 105.254 (lhniting number of days of sick leave employee may earn in any 
one school term to five) wirh Educ. Code $$13.9@4(a) (providing for state minimum 
sick leave program consisting of five days per year sick leave). Unless an agency’s 
interpretation of an unambiguous statute is contrary to the statute’s clear meaning, a 
court will give weight to the agency interpretation. Attorney General Gpiion 
JM-1149 (1990) at 2. In our opinion, the agency’s rules use “term” in the manner in 
which the legislature intended, and we therefore credit the agency’s interpretation. 
Accordingly, we construe section 13.905(e) to require a school district to place an 
employee who wishes to return from leave of absence for temporary disabiity on 
active duty no later than the beginning of the nest school year, ie, the SO-day 
period during which teachers instruct students. 

Your second question requires us to consider how section 13.905 interacts 
with section l3352(d)( l), which provides as follows: 

Each principal [of a school] shalh 

approve all teacher and staff appointments for that 
principal% campus from a pool of applicants selected by the 
district or of applicants who meet the hiring requirements 
established by the district, based on criteria developed by 
the principal after informal consultation with the faculty. 

This office examined section 13352(d)(l) in Attorney General opinion DM-27 
(1991). That opinion found that the legislature amended section 13352(d) to its 
present form in 1990 for the purpose of providing principals more control over their 
campuses. Attorney General Opinion DM-27 at 2 [and sources cited therein]. 
Ultimately, the legislature hoped to make principals more accountable for campus 
conditions and student achievement. Id. After considering the legislative history of 
the amendments to section 13352(d), the opinion concluded that the section 
authorizes “public school principals to approve all teacher and staff appointments on 
their campuses.” Id. at 2-3. Accordingly, under section 13.352(d), principals are not 
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required to accept teachers that the school district has approved for transfer to their 
campuses. Id. at 3. 

If an irreconcilable conflict exists between two statutes, the last enacted, as 
the most recent expression of legislative intent, controls and implicitly repeals 
inconsistent prior enactments. Gov’t Code 5 311.025(a); Attorney General Opinion 
H-975 (1977) at 2 (citing Commercial Stondani Fire & iUa&e Co. v. Chnmissioner of 
Ins., 429 S.W.2d 930 (Tex. Civ. App.-Austin 1968, no writ)); Attorney General 
opinion H-90 (1973)); lA SUTHERLAND SrAnrroRY C~~STR~~ON 9 22.22, at 
238 (4th ed. 1985) [hereinafter SI~THERLAND 1. If, however, we reasonably can 
construe two statutes harmoniously, finding a logical field of operation for each, we 
should do so. Postell v. State, 693 S.W.2d 462,464 (Tex. Grim. App. 1985); see alro 
2A SUTHERLAND, supm, Q 45.12, at 61-62 (5th ed. 1992); 2B SUTHERLAND, supm, 
0 53.01, at 22930 (5th ed. 1992). We believe that. by construhrg section 13.905(e) in 
light of apparent legislative intent, we can avoid any conflict between these two 
St&llteS. 

By its terms, section l3.905(e) evidences a presumption that the teacher will 
return to the school at which the teacher originally worked. The first sentence. of 
the subsection provides that the teacher “shall be entitled to an assignment uf the 

school where the employee fe taught.” [Emphasis added.] The following 
sentence, which requires that the teacher be returned to active duty no later than 
the beginning of the next term, does not indicate where the teacher shall be placed 
on active duty: at the school at which the employee formerly taught, or at another 
campus witi the school district. Inasmuch as the teacher’s contract is with the 
school district, rather than with any particular school, one might read the second 
sentence to mean that the district can place the teacher at any campus within the 
school district. However, unless the district places the teacher with a principal who 
voluntariy has approved the teacher’s appointment to the principal’s campus, the 
district will run afoul of section 13352(d)( 1) of the Education Code. 

We believe that the second sentence of section 13.905(e) of the Education 
Code carries forward the legislative presumption that the school teacher will return 
to active duty at the school at which the teacher formerly taught. In subcommittee 
hearings on House Bill 740, which bill ultimately became section 13905(e) of the 
Education Code, subcommittee members expressed concern that the language 
which is essentially the present fiit sentence would permit a school teacher who had 
been on leave of absence for temporaty disability to return to the classroom when 
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only one or two weeks remained in the school year. See Hearings on H.B. 740 
Before the House Subconun. on Public Bducation, 63d Leg., (Apr. 3, 1973) 
(testimony of Rep. Barnhart) (tape available from ORIce of the House Committee 
Coordinator). Some members felt that returning at such a time would be disruptive 
for the students. Id. Apparently, therefore, the legislature added the second 
sentence of subsection 13905(e) to mean that, in such a situation, the school may 
delay the teacher’s return until the beginning of the next school year. ‘Ihe 
legislature did not intend the second sentence to imply that the teacher would be 
placed on active duty at another campus within the school district. Of course, if a 
principal at another campus within the district voluntarily approves the appointment 
of the returning teacher to his or her campus, the district may place the teacher at 
that campus. If not, however, we believe that the district must place the returning 
teacher on active duty at the school at which the teacher formerly taught. 

SUMMARY 

Section 13905(e) of the Education Code requires a 
school district, before the beghming of the next school year, 
to place on active duty an employee who wishes to return 
from a leave of absence for temporary disability. A 
principal at another campus in the school district voluntarily 
may approve the appointment of the employee who wishes 
to return from leave of absence. However, if no other 
principal approves by the begimthrg of the next school year, 
the school district must place the teacher at the school at 
which the teacher formerly taught. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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