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Dear Mr. Curry: 

Opiion No. DM-195 

Re: whether a proceeding to recover 
excess proceeds after a tax hen foreclosure 
requires a separate cause of action, and 
related question fBQ-456) 

You have requested that we construe section 34.04 of the Tax Code with regard 
to the following two questions: 

1) Does Tax Code $34.04 require a new lawsuit, separate from the 
suit to foreclose the tax lien, in a proceeding to recover excess 
tax proceeds? 

2) Does Tax Code 334.04 require personal service on the parties 
and the county attorney or district attorney in a proceeding to 
recover excess tax proceeds? 

Chapter 34 of the Tax Code provides, in part, for the sale of property that has been 
seixed pursuant to foreclosure of a tax lien. See Tax Code 0 34.01(a). The officer 
conducting the sale is to apply the proceeds of the sale thst toward the costs of the sale. 
Id. 5 34.02(a). Next, the officer is to distribute proceeds to all taxing units that 
participated in the sale for the payment of taxes, penalties, and interest due each taxing 
unit. Id. Fiiy, the officer is to pay any excess proceeds to the clerk of the court that 
ordered the sale. Id. 4 34.02(c). The clerk is to keep the excess proceeds for a period of 
seven years r&r the date of the sale, unless the court has ordered otherwise. Id. 
5 34.03(a); InremationaI Paper Co. v. State, 380 S.W.2d 18, 21 (Tex. Civ. App.- 
Texarkana 1964, writ refd n.r.e.) (stating that district court has exclusivejurisdiction for 
suit to foreclose tax hen). Section 34.04 provides the procedure by which a person may 
!iie a claim to the excess proceeds: 

(a) A person may file a petition in the court that ordered the 
sale seining forth a claim to the excess proceeds within seven yesrs 
from the date of the sale of the property. 

(b) A copy of the petition shall be served on the county 
attorney or, ifthere is no county attorney, the district attorney and on 
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all parties to the suit that ordered the sale, if any, not later than the 
20th day before the date set for a hearing on the petition. 

(c) At the hearing if the court tinds that the claimant is entitled 
to recover the excess proceeds, it shall order that the proceeds be 
paid to him. Interest or costs may not be allowed. 

(d) A claim for the excess proceeds may not be filed at&r the 
expiration of seven years from the date the property is sold. 

To answer your first question, we note that subsection (a) requires a claimant to 
file a petition “in the court that or&red the sale.” (Emphasis added.) The legislature 
added similar language to the predecessor statute,.V.T.C.S. article 73454 section 8, in 
1953. See Acts 1953,53d Leg., ch. 108, 8 1, at 392. The 1953 amendment authorized a 
person claiming excess timds “[a]t any time within four (4) years from the date such 
excess funds are forwarded to the State Treasurer by the clerk of the court” to file a 
petition “in the case out of which execution or otherfinalprocess issated.” Id. (emphasis 
added). 

In 1977, the Texas Legislative Council (the council) prepared a proposed Property 
Tax Code for the 65th Legislature. See generu& TEX. LEGS. COUNCIL, PROPOSED 
PROP. TAX CODE, Report No. 64-2 (1977). The proposed codiication completely and 
substantively revised the existing property tax laws in an effort “to make them more 
understandable, equitable, and uniform in their application around the state.” See id. at i. 
Section 34.04(a), as the council proposed it, authorized a claimant to file a petition “in the 
wurt that ordered the sale.” Id. at 161. While the council clearly changed the language 
Tom the language used in the source law, it stated that, with one irrelevant exception, the 
provisions now found in chapter 34, subchapter A were unchanged. Id. at xviii. 
Apparently, then, the council intended the word change to be nonsubstantive. Although 
the legislature did not codii the Property Tax Code until the next session, it adopted 
section 34.04(a) as the council had proposed it. See Acts 1979,66th Leg., ch. 841, 5 1, at 
2298. 

We found no legislative history clearly indicating whether the legislature, like the 
council, believed that the change in language was nonsubstantive. We therefore assume 
that the members of the legislature were aware and agreed with the council’s analysis of 
the proposed chapter 34, subchapter A of the Tax Code. Accordingly, we read “in the 
court that ordered the sale,” as section 34.04(a) states, to equate with the parallel 
language in the predecessor statute, “in the case out of which execution or other 6nal 
process issued.” To specifically answer your first question, then, we believe that section 
34.04(a) does not require a person claiming excess tax proceeds to file a new lawsuit, i.e., 
the claimant files a petition in the underlying case. 
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Thus a “petition” for purposes of section 34.04(a) differs from a “petition” for 
purposes of the Texas Rules of Civil Procedure. Rule 22 of the Terms Rules of Civil 
hcedure states that a petition tiled in the office of the clerk of court is the instrument by 
which a plaintilT wmmences a civil action. We have determined that, with respect to a 
motion to recover excess proceeds under section 34.04 of the Tax Code., the claimant tiles 
the petition to recover excess proceeds in the underlying case. Consequently, in answer to 
your second question, the provisions in the Texas Rules of Civil Procedure relating to 
se&c of a petition to wmmence an action do not apply to a petition to recover excess 
proceeds under section 34.04 of the Tax Code. Rather, a petition to recover excess 
proceeds should be served in accordance with rule 2la of the Texas Rules of Civil 
Procedure, which provides methods of service for “[elvery notice required by these rules, 
and every pleading, plea, motion, or other form of request required to be served under 
Ftule 21, other than the citation to be served upon the filing of a cause of action and except 
as otherwise expressly provided by” the rules.1 Accordingly, a claimant may serve a wpy 
of the petition to recover excess proceeds on the county or district attorney and on all 
parties to the suit 

by delivering a copy to the party to be served, or the party’s duly 
authorized agent or attorney of record, as the case may be, either in 
person or by agent or by courier receipted delivery or by certitled or 
registered mail, to the party’s last known address, or by telephonic 
document transfer to the recipient’s current telecopier number, or by 
such other manner as the court in its discretion may direct. 

Tar. R Civ. P. 2la. 
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SUMMARY 

Section 34.04(a) of the Tax Code does not require a claimant to 
file a new lawsuit, separate 6om the underlying action to foreclose 
thetaxlien,torewverexcesstaxproceeds. Aclaimant6linga 
petition to recover excess tax proceeds must serve a wpy of the 
petition on the county or district attorney and all parties to the suit 
that ordered the sale in accordance with rule 21a of the Texas Rules 
of Cii Procedure. 
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