State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL January 28, 1993
Honorable Eddie Cavazos Opinion No. DM-199
Chairman
Committee on Insurance Re: Whether the additional money generated
Texas House of Representatives from the increase in the motor vehicle
P. 0. Box 2910 registration fee authorized by section 4.202(a),

Austin, Texas 78768-2910

Dear Representative Cavazos:

article 6702.1, V.T.C.S,, as amended by House
Bill 2 of the 72d Legislature, must be
distributed to the Cameron County Tax
Assessor-Collector or to the Cameron County
general fund (RQ-214)

You request this office's opinion conceming the disposition of fees collected
pursuant to section 4.202(a) of the County Road and Bridge Act, V.T.C.S. article 6702-1.
Section 4.202(a) was amended by House Bill 2, the omnibus insurance reform bill passed
by the 72d Legislature. Acts 1991, 72d Leg., ch. 242, § 10.07, at 1033. Among its
myriad provisions, House Bill 2 added article 6675a-2a, V.T.C.S., which requires the
owner of a motor vehicle to submit valid evidence of financial responsibility to a county
tax assessor-collector at the time the owner seeks to register the vehicle. If the owner fails
to present satisfactory evidence of financial responsibility, the tax assessor-collector may
not register the motor vehicle. V.T.C.S. art. 6675a-2a(b). As amended by House Bill 2,
section 4.202(a) of the County Road and Bridge Act provides the following:

As compensation for services under the laws relating to the
registration of vehicles, each county tax assessor-collector shall
receive a uniform fee of $1.90 for each of the receipts issued each

year pursuant to those laws.

The compensation shall be deducted

weekly by each county tax assessor-collector from the gross
collection made pursuant to this Act and other laws relating to

registration of vehicles.

Prior to its amendment, section 4.202(a) authorized collection of a fee of $1.50.

You state that the Cameron County Commissioners Court has advised the
Cameron County Tax Assessor-Collector that the additional forty cents authorized by
House Bill 2 should be credited to the county's general fund, rather than the tax assessor-
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coliector's office. As a resuit, you state that the tax assessor-coilector does not have
sufficient funds to hire the additional staff needed to enforce the financial responsibility
provisions of House Bill 2,

Your inquiry raises two questions. First, you wish to know whether the additional
forty-cent fee authorized by House Bill 2 must be deposited in the general fund of the
county. Second, we understand you to ask whether the additional amounts must be used
to defray the expenses of the county tax assessor-collector in discharging the duties
imposed by V.T.C.S. article 6675a-2a. We conclude that the entire fee, including the
additional forty-cent amount, must be deposited in the general fund of the county. We
also conclude that the fee collected pursuant to V.T.C.S. article 6702-1, section 4.202
must be appropnated by the commissioners court to defray the county tax assessor-
collector's expenses in administering V.T.C.S. article 6675a-2a.

Although section 4.202(a) states that the $1.50 fee is intended to serve "[a]s
compensation for [the county tax assessor-collector's] services under the laws relating to
the registration of vehicles," the fees so collected are neither compensation for the officer
per se nor subject to his personal control. Article XVI, section 61 of the Texas
Constitution requires all county officers in counties having a population of 20,000 or
more, according to the most recent federal census, to be compensated on a salary basis
rather than a fee basis.! With exceptions not relevant here, a county officer paid on a
salary basis receives the salary in lieu of fees, commissions and other compensation the
officer would otherwise be entitled to keep. Local Gov't Code § 154.002. A county is
prohibited from paying & salaried officer a fee for the performance of any service by the
officer. Id. § 154.004(b).

Article XVI, section 61 of the Texas Constitution also provides in part that all fees
earned by district, county and precinct officers "shall be paid into the county treasury
where eamed for the account of the proper fund.” Section 4.202 of the County Road and
Bridge Act does not designate & special fund for the deposit of fees collected thereunder.
Rather, county officers paid on a salary basis are required to deposit all fees allowed by
law for the officer's services with the county treasurer. Jd. §§ 113.021(a), 154.003; see
State v. Glass, 167 S.W.2d 296 (Tex. Civ. App.--Galveston 1942), writ ref'd per curiam,
170 S.W.2d 470 (Tex. 1943); Attorney General Opinion M-624 (1970) (deposit of $1.00
"service charge” collected by county tax assessor-collector to cover cost of motor vehicle
registration by mail). The county treasurer, in turn, must deposit the money to the credit
of the officer's salary fund, which must be kept separate from other county funds.2 Local

FAccording to the most recent federal census, Cameron County has a population of 260,120.
U.S. DEP'T OF COMMERCE, BUREAU OF THE CENSUS, 1990 CENSUS OF POPULATION: SUMMARY OF
POPULATION AND HOUSING CHARACTERISTICS, TEXAS 1990-CPH-1-45 (Aug. 1991).

2In a county with a population of more than 190,000, an officer’s salary fund may be used to pay

(1) the officer’s salary; (2) the salaries of the officer's deputies, assistants, clerks, stenographers, and
investigators; and (3) "authorized and approved expenses of the office of the officer. Local Gov't Code
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Gov't Code §§ 113.021(b), 154.042(b)(2). However, a commissioners court may, at its
first regular meeting of a fiscal year, abolish officers' salary funds and order that moneys
otherwise required to be deposited in an officer's salary fund be deposited in the general
fund of the county. Id. § 154.007(a).

We are advised by the County Treasurer of Cameron County that the county
commissioners court has consolidated officers' salary funds with the county general fund
pursuant to section 154.007 of the Local Government Code. Accordingly, the entire fee

collested mursuant to aartinn 4 202 nf tha Cauntv Raad and Redoa Ar-f mchiding fhe
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additional forty-cent amount authorized by House Bill 2, must be depos:ted in the general
fund of the county.?

We next consider whether the additional forty-cent collection must be used to
defray the expenses of the county tax assessor-collector in discharging the duties imposed
by article 6675a-2a. Article VIII, section 7-a of the Texas Constitution provides the
following in pertinent part:

Subject to legislative appropriation, allocation, and direction, all
net revenues...derived from motor vehicle registration
fees . . . shall be used for the sole purpose of acquiring rights-of-way,
constructmg, maintaining, and policing such public roadways, and for
the administration of such laws as may be prescribed by the
Legislature pertaining to the supervision of traffic and safety on such
roads . .

Article 6675a-2a, V.T.C.S., which relates to the registration of motor vehicles, is
undoubtedly a law "prescribed by the Legislature pertaining to the supervision of traffic
and safety on [public] roads" within the meaning of article VIII, section 7-a of the Texas
Constitution. The legisiature has further prescribed in section 4.202(a) of the County

(footnote continued)
§ 154.042(a). Thus, the fees collected by the county tax assessor-collector under section 4.202 of the
County Road and Bridge Act are not compensation for the tax assessor-collector per se,

3Comprising part of the county’s general fund, the fees collected pursuant to section 4.202 may
only be spent in strict compliance with the annuat budget adopted by the commissioners court under the
applicable provisions of chapter 111 of the Local Government Code. See Local Gov't Code §§ 111.034,
111.039, 111.040, 111.041 (budget provisions applicable to counties with a population of more than
225,000). The fees collected by the tax assessor-collector therefore are not under his direct, personal
control. The commissioners court has considerable discretion to appropriate county funds as it deems
proper. See Rheuark v. Shaw, 628 F.2d 297 (5th Cir. 1980), cert. denied, 450 U.S. 931 (1981); Bomer v.
Ector County Comm'rs Court, 676 S.W.2d 662 (Tex. App.—El Paso 1984, writ refd n.r.c.). However, the
court may be required by the constitution, by statute, or by contract to budget funds to particular activities,
including the operation of another county office. See, e.g., Vondy v. Comm'rs Court of Uvalde County,
714 S.W.2d 417, 422 (Tex. App.—San Antonio 1986, writ ref'd n.r.e.); Comm'rs Court of Harris County
v. Fullerton, 596 S.W.2d 572 (Tex. App.—Houston [1st Dist.] 1980, writ ref'd n.r.e.).
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Road and Bridge Act that the fee collected pursuant to the provision constitute
"compensation for services {of the county tax assessor-collector] under the laws relating
to the registration of vehicles." The fees collected under this section by the tax assessor-
collector and deposited in the county's general fund are therefore dedicated, both by
constitution and statute, to the administration of the laws governing motor vehicle
registration, including article 6675a-2a.

Section 154.007 of the Local Government Code, the provision that allows a
commissioners court to consolidate officers’ salary funds with the general fund, states that
in a county where the commissioners court has consolidated these funds any reference to a
salary fund means the general fund. Section 154.042 of the Local Government Code
provides that in a county with a population of more than 190,000, an officer’s salary fund
may be used to pay (1)the officer's salary, (2) the salaries of the officer's deputies,
assistants, clerks, stenographers, and investigators; and (3) "authorized and approved
expenses of the office of the officer.” Local Gov't Code § 154.042(a). It is therefore clear
that fees formerly deposited in officers’ salary funds are available to fund the office of the
county officer who collected the funds even after their deposit in the county general fund.
Because motor vehicle registration fees collected by the county tax assessor-collector are
dedicated by statute to that officer's "compensation,” the commissioners court is not
authorized to divert these funds to other uses. Cf. Attorney General Opinion JM-321
(1985) (interest on constitutionally dedicated motor vehicle registration fees may not be
diverted to state general revenue fund). Accordingly, we believe the commissioners court
is required to appropriate fees collected under section 4.202 of the County Road and
Bridge Act solely to the purposes specified in section 154.042 of the Local Government
Code. However, the commissioners court may budget only as much funds as it determines
are reasonably necessary to "compensate” the office of the tax assessor-collector for its
expenses in administering the motor vehicle registration laws.* The commissioners court's
decision is subject to review by the courts on an abuse of discretion standard. See
Attoney General Opinion DM-158 (1992); Letter Opinion No. 92-22 (1992) (and
authorities cited therein). Whether a particular decision of the court constitutes an abuse
of discretion is a question of fact that cannot be resolved in the opinion process. Jd.

“In Glass, 167 S.W.2d 296, the court determined that the portion of the fee collected by the
county tax assessor-collector under the former Certificate of Title Act and dedicated by the act to payment
of "expenses necessary to efficiently perform the duties set forth herein® could be used only for routine
office expenses necessary in carrying out the legislature'’s purpose in imposing duties on the tax assessor-
collector. We believe a similar conclusion is warranted here. The legislature has clearly expressed its
intent that the fee collected pursuant to section 4.202, if not strictly applicable as "compensation” to the
county tax assessor-collector, be dedicated to the expenses of the office of the tax assessor-collector in
enforcing the provisions of the laws relating to vehicle registration, including V.T.C.S article 6675a-2a.
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SUMMARY

Fees collected by the county tax assessor-collector pursuant to
V.T.C.S. article 6702-1, section 4.202(a) must be deposited in the
general fund of the county. The fees so deposited are dedicated to
the office of the county tax assessor-collector to compensate that
office for expenses relating to the administration of the motor vehicle
registration laws. The commissioners court may not divert such fees
to other purposes. The commissioners court must appropriate as
much of these funds as it determines are reasonably necessary to
compensate the office of county tax assessor-collector for that
office's administration of motor vehicle registration laws.

Very truly yours,
! )Owl MOM

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS
Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Steve Aragén
Assistant Attorney General

p. 1056



