DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL April 27, 1993
Honorable Ben W. Childers Opinion No. DM-220
Fort Bend County Attorney
309 South Fourth St., Suite 621 Re: Whether the Fort Bend County Tax
Richmond, Texas 77469 Assessor/Collector may collect additional

taxes for change of use of agricultural land in
light of the 1989 amendment to section
23.55(e) of the Tax Code (RQ-325)

Dear Mr. Childers:

You have requested an opinion regarding the authority of the Fort Bend County
Tax Assessor/Collector (the “tax assessor/collector") to collect certain additional! taxes in
light of 2 1989 amendment to section 23.55(e) of the Tax Code.

Subchapter D of chapter 23 of the Tax Code pertains to the appraisal of
agricultural land. Section 23.55 of the Tax Code sets forth the tax adjustment procedures
that apply in the event of a change of use of agricultural land. The pertinent provisions of
section 23.55 are as follows:

(a) If the use of land that has been appraised as provided by this
subchapter changes, an additional tax is imposed on the land equal to
the difference between the taxes imposed on the land for each of the
five years preceding the year in which the change of use occurs that
the land was appraised as provided by this subchapter and the tax
that would have been imposed had the land been taxed on the basis
of market value in each of those years, plus interest an annual rate of
seven percent calculated from the dates on which the differences
would have become due.

(b) A tax lien attaches to the land on the date the change of use
occurs to secure payment of the additional tax and interest imposed
by this section and any penalties incurred. The lien exists in favor of
all taxing units for which the additional tax is imposed.

(c) The additional tax imposed by this section does not apply to
a year for which the tax has already been imposed.

1You refer 1o these additional taxes as "rollback® taxes.
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(d) If the change of use applies to only part of a parcel that has
been appraised as provided by this subchapter, the additional tax
applies only to that part of the parcel and equals the difference
between the taxes imposed on that part of the parcel and the taxes
that would have been imposed had that part been taxed on the basis
of market value.

(e} A determination that a change in use of the land has
occurred is made by the chief appraiser. The chief appraiser shall
deliver a notice of the determination to the owner of the land as soon
as possible after making the determination and shall include in the
notice an explanation of the owner's right to protest the
determination. If the owner does not file a timely protest or if the
final determination of the protest is that the additional taxes are due,
the assessor for each taxing unit shall prepare and deliver a bill for
the additional taxes plus interest as soon as practicable. The taxes
and interest are due and become delinquent and incur penalties and

- interest as provided by law for ad valorem taxes imposed by the
taxing unit if not paid before the next February 1 that is at least 20
days after the date the bill is delivered to the owner of the land.

Subsection (¢) of section 23.55 was amended in 1989. See Acts 1989, 71st Leg., ch. 796,
§ 20, at 3598. The amendment had an effective date of September 1, 1989. See id.

§ 49(a).
Prior to that date, subsection (e) provided as follows:

The assessor shall prepare and deliver a statement for the
additional taxes plus interest as soon as practicable after the change
of use occurs. The taxes and interest are due and become delinquent
and incur penalties and interest as provided by law for ad valorem
taxes imposed by the taxing unit if not paid before February 1 of the
year after the year in which the change of use occurs.

See Acts 1981, 67th Leg., Ist C.S,, ch. 13, § 71, at 145. The amendment to subsection
(e) not only shifted the authority to determine that a change of use of land has occurred
from the tax assessor/collector to the chief appraiser, but also changed the date on which
the additional taxes are due and become delinquent and incur penalties and interest from
"February 1 of the year after the year in which the change of use occurs” to "the next
February 1 that is at least 20 days after the date the bill is delivered.” Compare Acts 1981,
67th Leg., 1st C.S,, ch.13, § 71 with Acts 1989, 71st Leg., ch. 796, § 20.

According to your query, in 1984 the tax assessor/collector calculated additional

taxes for change of use of land for a particular landowner for several past tax years. On
September 1, 1989, the amendment to subsection (¢) went into effect, transferring the
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authority to determine that a change of use of land has occurred from the tax
assessof/collector to the chief appraiser of the Fort Bend Central Appraisal District. As of
that date, the additional taxes calculated by the tax assessor/collector had not been paid.
You state that thereafter *[t]he Fort Bend Central Appraisal District used August 8, 1990
for the date of the use change allowing the tax office to only collect rollback taxes for
1984."2 You ask whether the tax assessor/collector has the authority to collect the
additional taxes for the past tax years prior to 1984.

The amendment to subsection () was not enacted with a savings clause. See Acts
1989, 71st Leg., ch. 796, § 49, at 3606. Therefore, its construction should be guided by
the general savings provision set forth in section 311.031 of the Code Construction Act.
See Gov't Code §311.031; Tax Code § 1.03 (Code Construction Act applies to the
construction of Tax Code except as otherwise expressly provided). Section 311.031
provides that an amendment to a statute does not affect any prior action taken under the
statute, or any liability previously accrued under it. Jd. § 311.031(a)1), (4). Therefore,
the amendment to subsection (¢) would not invalidate any prior action taken by the tax
assessor/collector under that provision or extinguish an existing liability for additional
taxes owed as a result of a change of use of land.

In addition, section 311.031(a)}(4) provides that the amendment of a statute does
not affect “any investigation, proceeding, or remedy concerning any privilege, obligation,
liability, penalty, forfeiture, or punishment.” The investigation, proceeding, or remedy
may be "instituted, continued, or enforced, and the penalty, forfeiture, or punishment
imposed, as if the statute had not been . . . amended.” Gov't Code § 311.031(a)(4); see
aiso Spindletop Oil and Gas Co. v. Parker County, 738 S W.2d 715, 720 (Tex. App.—
Fort Worth 1987, writ denied). Therefore, the provisions of the pre-amendment version
of subsection (e) will continue to apply to any proceeding to collect additional taxes
instituted prior to the effective date of the amendment3 Under the pre-amendment
version of subsection (¢), a proceeding to collect additional taxes would have been

2Given that section 23.55(a) only authorizes the coliection of additional taxes for *for each of the
five years preceding the year in which the change of use occurs,” we arc somewhat confused by your
suggestion that the tax assessor/collector would have the authority to collect additional taxes for the 1984
tax year for a change of use determined to have occurred in 1990,

3We note that unlike the pre-amendment version of subsection (¢), the current version of
subsection (¢) includes provisions requiring that landowners be given notice of their right to protest a
change of use of land determination. Section 41.41(8) of the Tax Code which sets forth landowners' right
to protest a change of use determination was enacted at the same time. See Acts 1989, 71st Leg., ch. 796,
§ 34, at 3601. We express no opinion whether these protest provisions would apply to a pending
proceeding. See id. § 49(f) ("The change in law made by [§ 34] applics only to a protest for which the
notice of protest is filed on or after the effective date of [§ 34]"); see also Wade v. State, 572 S.W.2d 533,
534 (Tex. Crim. App. [Panel Op.] 1978) (absent legislative intent to the contrary, such as a savings
clause, procedural statutes control actions from their effective date, and apply to both pending and future
actions).
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instituted by delivering "a statement for the additional taxes plus interest” to the
landowner. If the tax assessor/collector did not deliver "a statement for the additional
taxes plus interest” prior to the effective date of the amendment, however, the new
provisions will apply, even though the change of use occurred prior to the effective date.

On the basis of the foregoing principles, we conclude that the tax
assessor/collector has the authority to collect the additional taxes under the pre-
amendment version of subsection (e) if prior to the effective date of the amendment, i.e.,
before September 1, 1989, she sent the landowner & statement for additional taxes and
interest in accordance with that provision. As of the effective date of the amendment, the
authority to determine that a change of use of land has occurred and to notify the
landowner of the determination shifted to the chief appraiser. In addition, the date on
which the additional taxes are due and become delinquent and incur penalties changed. If
the tax assessor/collector did not send the landowner a statement for additional taxes and
interest in accordance with the pre-amendment version of subsection (e¢) prior to
September 1, 1989, then the current version of that provision governs. Only the chief
appraiser would be authorized to determine that a change of use of land has occurred, and
the taxes would be due on the next February 1 that is at least 20 days after the date the bill
is delivered. Moreover, in that case, the tax assessor/collector would not be authorized to
collect any additional taxes based on a change of use of land absent the chief appraiser's
determination, even if the change of use of land occurred prior to September 1, 1989.

There appears to be some question here whether the tax assessor/collector actually
sent the landowner a statement for additional taxes and interest in accordance with the
pre-amendment version of subsection (e) prior to September 1, 1989. You state that "[i]n
February of 1984, rollback taxes were calculated for [the landowner] and mailed by a Fort
Bend County Tax Research Clerk. During that time period roliback taxes were calculated
at the request of the [landowner]." You also state that in 1989 a representative of the
landowner "acknowledged receiving the rollback taxes calculated by the tax office in
1984." Apparently, "[t]he [tax assessor/collector] believes that because [the landowner]
was given notice of the change in land use and acknowledged same prior to the 1989
amendment, she has the authority to collect the rollback taxes." The determination
whether the communication sent to the landowner in 1984 and the landowner's alleged
acknowledgement of that communication in 1989 satisfy the pre-amendment version of
subsection (¢) would require the resolution of fact questions. We cannot resolve fact
questions in an attorney general opinion, Attorney General Opinion JM-495 (1986), and
are therefore unable to provide a definitive response to your query.

SUMMARY

The 1989 amendment of section 23.55(e) of the Tax Code
shifted the authority to determine that a change of use of agricultural
land has occurred and to notify the landowner of the determination
from the Fort Bend County tax assessor/collector to the chief
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appraiser of the Fort Bend Central Appraisal District. The tax
assessor/collector has the authority to collect the additional taxes at
issue pursuant to the pre-amendment version of section 23.55(e) only
if the tax assessor/collector sent the landowner a statement for
additional taxes and interest prior to September 1, 1989, the effective

date of the amendment.
‘Very truly yours, l

DAN MORALES
Attormey General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Deputy Attorney General for Litigation

RENEA HICKS

State Solicitor

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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